
Conflict pe bani, memorie și principii între aliații din NATO: Polonia cere despăgubiri de război Germaniei în valoare de 1,3 trilioane $!
0Simțind momentul de slăbiciune al Germaniei aflată în pragul recesiunii și cu lideri politici care nici nu mai știu cum să reacționeze pentru a li se face uitate ezitările datorate tentației unei relații foarte productive cu Rusia lui Putin, Polonia iese la luptă dreaptă și vrea compensații pentru daunele produse de invazia germană în perioada celui de-al doilea Război Mondial.

Este un moment cu adevărat istoric și, mai ales în contextul cu totul ciudat de acum în mod sigur va avera consecințe.
Oricum, iată faptele: acum câteva ore, cu ocazia comemorării momentului invadării Poloniei de către trupele Germaniei naziste pe 1 septembrie 1939, Jaroslav Kaczynski, șeful partidului de guvernământ, a anunțat că țara sa va cere Germaniei această sumă uriașă cu titlu de compensații de război, asta în ciuda faptului, de mult timp, în numeroase ocazii și la cel mai înalt nivel, reprezentanții Berlinului au spus foarte clar că problema a fost soluționată și că nu mai poate fi vorba de vreo plată în viitor. Nu numai că azi Polonia a transmis acest mesaj politic, dar, pentru ca lucrurile să fie trecute deja la nivelul următor și extrem de oficial, în cadrul evenimentului care a avut loc la Palatul Regal din Varșovia a fost făcut public și raportul privind distrugerile provocate de trupele germane.
„Prezentarea acestui raport marchează decizia de a pune problema la nivel internațional...și asta include cererea adresată Germaniei de a începe negocieri privind despăgubirile...Este vorba despre a obține compensații pentru ce a făcut Germania...Multe țări au primit despăgubiri, dar nu și Polonia...Germanii nu au dat niciodată socoteală pentru crimele lor împotriva Poloniei...intrăm pe un drum lung și dificil...dar sunt sigur că vom avea succes. Spunem doar că asta reprezenta o obligație a Poloniei, eliminând o anume lacună an activitatea noastră ca stat suveran în momentul în care, finalmente, putem spune că se face ceea ce ar fi trebuit îndeplinit de mult timp” a spus liderul polonez. Afirmații care au o greutate deosebită. Fie și numai dacă ne amintim de faptul că, în perioada ocupației germane, au fost uciși aproape 6 milioane de polonezi.
Aveți acum posibilitatea a de a lectura raportul, autorul său, Arkadius Mullarczik care a avut la dispoziție, începând din 2017, o echipă de 30 de economiști, istorici și alți experți, listează cu minuție pierderile respective în absolut toate domeniile: industrie, infrastructură, agricultură, cultură (distrugerea de monumente și biblioteci), plus deportările de populație, oameni trimiși în Germania la muncă, alături de încercările multiple de a transforma copiii polonezi în cetățeni germani.

Polonia deschide acum nu numai un front larg într-o altă bătălie juridică pe plan european. Deschide o zonă reală de tensiune, încă una, la nivelul NATO și UE, cele două alianțe care numai de asta nu au nevoie acum. Imposibil de anticipat rezultatul bătăliei juridice, dar este cert că între aliați apare neprevăzuta și deloc dorita confruntare financiară și, în contextul de acum, problema financiară de asemenea nivel poate foarte ușor să alimenteze disensiuni majore. Pe de altă parte, să vedem care este reacția Germaniei pusă acum din nou la zid pe temele pe care le credea rezolvate definitiv, inclusiv pe cele similare, tot de compensații financiare de război, cu Israelul. În plus, ca lucrurile să fie și mai complicate în raport cu legislația internațională, liderii polonezi anunță că nu mai recunosc decizia luată în 1953 – evident sub presiunea Moscovei – de a spune că, în mod oficial, renunțau să mai facă vreo cerere de compensații la adresa Germaniei.
Foarte interesant de văzut înspre ce viitor se deschide noua ușă deschisă de polonezi și, cel mai important dintre toate, cum va afecta procesele politice într-o Europă care începe să fie cea în care memoriile și tragediile trecutului se dovedesc nestinse și pot oricând reacoperi orizontul cu norii unei furtuni perfecte.