Cine să mă recomande? Vocea şi talentul!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Institutului Cultural Român (ICR) au propus pentru funcţia de director adjunct al ICR Viena o doamnă, pe numele ei Mihaela Baston-Ciobanu, care a şi primit avizul comisiilor de cultură şi de politică externă din Senat. Acest lucru s-a întâmplat deşi Mihaela a precizat că ştie germana doar la nivel elementar.

Există o scenă în filmul de comedie „B.D. la multe şi la mare“, în care o tânără care ia parte la un interviu este întrebată „Cine vă recomandă?“, iar fata răspunde: „Cine să mă recomande? Vocea şi talentul meu“. Este o scenă antologică, până şi cei care nu au văzut filmul au dat sigur peste această scenă, postată pe undeva pe Facebook. Şi Liviu Dragnea a folosit replica atunci când a fost întrebat ce o recomandă pe o altă tânără cântăreaţă de muzică populară să conducă serviciul anticorupţie din cadrul Ministerului Dezvoltării. A fost amuzant. Suntem o ţară de oameni amuzanţi.

Să revenim la propunerea ICR pentru funcţia de director adjunct al ICR Viena. Mihaela Baston-Ciobanu a trecut de comisiile Senatului, deşi a mărturisit că nu ştie prea multă germană, dar că (!!!) lucrează la îmbunătăţirea cunoştinţelor sale. „Nivelul dumneavoastră de limbă germană, pentru că totuşi vorbim de Viena, din CV-ul dumneavoastră reiese că este de începător. Credeţi că asta vă creează un handicap?“, a întrebat-o senatorul Georgică Severin. „Nu cred că este o problemă. Am studiat în cadrul Universităţii două semestre limba germană, dar şi pe cont propriu. Am reluat de curând studiul limbii germane şi evaluarea din CV este o autoevaluare care a pornit şi din modestia mea. Va trebui să avem o certificare clară în acest sens din partea Institutului Goethe, de exemplu, unde urmează să fiu evaluată“, a venit răspunsul.

La ieşirea din sală, lucrurile au devenit, din nou, amuzante. Jurnaliştii au întrebat în germană, ba chiar de două ori, ce planuri are pentru ICR Viena, iar răspunsul (chicotit) a fost al unui om care nu a înţeles nimic: „Vă place să... Da, dar nu aş vrea să vorbesc în germană acum“. Contactat telefonic în legătură cu această problemă, senatorul Severin a declarat: „Nu e o problemă că nu ştie bine germana, cel puţin a fost corectă şi apreciez!“.

Nu contest pregătirea doamnei Baston în domeniul proiectelor culturale. De asemenea, înţeleg că există buna intenţie ca Mihaela Baston-Ciobanu să-şi perfecţioneze (!!!) limba germană. De fapt, şi eu vreau să fac asta. M-am tot gândit, am făcut tot două semestre de germană în facultate, era opţional. M-am plictisit atunci, dar acum aş vrea să învăţ germana. Aş mai vrea să îmi iau carnetul de conducere şi să merg în concediu în Elveţia. Pe viitor, promit să mă cuminţesc, să dorm mai mult şi eventual să fac nişte cursuri, ceva, care să mă califice şi pe mine, dracului, într-o profesie mai rezonabilă. Între timp, suntem ceea ce suntem. Eu, una, mă întreb dacă chiar nu mai există şi în ţara asta oameni cunoscători de limba germană, calificaţi să conducă ICR Viena. Nimeni, nimeni? Cam nasol. Nu e ca şi cum ar fi limba klingoniană. Ăştia suntem, să ne fie de bine. Alo, domnul Zamfiroiu, se aude?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite