Cine este noul ministru rus al Apărării

0
0
Publicat:

În plin război împotriva Ucrainei, economistul Andrei Belousov devine noul ministru rus al Apărării. Apropiatul lui Vladimir Putin trebuie să asigure aprovizionarea armatei și să stimuleze economia de război. Un portret.

Noul ministru rus al Apărării, econimistul Andrei Beloussov
Noul ministru rus al Apărării, econimistul Andrei Beloussov

La începutul celui de-al cincilea său mandat de președinte, Vladimir Putin își transformă și mai mult țara spre o economie de război. Un economist fără nici un fel de experiență militară - nici măcar nu a făcut serviciul militar - ar trebui să-l ajute în acest sens: Putin l-a nominalizat pe Andrei Belousov, fostul vicepremier, pentru postul de ministru al Apărării. Aprobarea de către Parlament a numirii avansate de președinte este o simplă formalitate. Fostul ministru, Serghei Şoigu, urmează să devină preşedinte al Consiliului Naţional de Securitate.

Putin a ales acest moment simbolic al realegerii sale pentru a se poziționa mai bine în războiul de uzură pe care l-a pornit în urmă cu peste doi ani împotriva Ucrainei. ”În ziua de azi, pe câmpul de luptă câștigă cel mai deschis la inovare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, comentând schimbarea. Cheltuielile complexului militar guvernamental ar trebui, de asemenea, mai bine integrate ”în economia țării”.

Belousov este ”un candidat optim” pentru această sarcină, este de părere politologul ruso-american Nina Hrușciova. Într-o discuție cu DW, ea l-a caracterizat pe Belousov drept un tehnocrat calm și profesionist, care, ”pe de o parte, nu este respins de economiștii de piață, dar, pe de altă parte, se angajează la primatul statului în economie”. Cine, prin urmare, va prelua portofoliul de apărare al Rusiei în plin război?

Parada de "Ziua Victoriei" la 9 mai 2024 la Moscova. Șoigu (dreapta) era încă ministru al Apărării
Parada de "Ziua Victoriei" la 9 mai 2024 la Moscova. Șoigu (dreapta) era încă ministru al Apărării

Un confident al lui Putin

Andrei Belousov s-a născut la Moscova, fiu al unui economist, și are 65 de ani. A luat-o profesional pe urmele tatălui său și a studiat economia. A efectuat cercetări de prognoza pieței la Academia Rusă de Științe, a consiliat Guvernul și a ocupat funcția de ministru adjunct al economiei între 2006 și 2008.

Anul 2008 a fost crucial pentru cariera lui. La acea vreme, Putin, care după două mandate prezidențiale a schimbat raporturile de putere și a trecut în funcția de prim-ministru, l-a numit șef al departamentului său economic. De atunci, Belousov a fost asociat cu anturajul apropiat al liderului de la Moscova.

Dependența lui directă de Putin și faptul că nu aparține niciuneia dintre facțiunile care luptă pentru influență la Kremlin îl fac pe Belousov mai puțin vulnerabil la acuzațiile de corupție care l-au implicat adesea pe predecesorul său Șoigu. De altfel, mai mulți apropiați ai lui Șoigu au fost arestați în ultima vreme, cel mai recent chiar adjunctul acestuia, ceea ce pentru mulți observatori a reprezentat un semn al iminentei înlăturări a ministrului.

Tehnocrat care a susținut anexarea Crimeei

De când a devenit apropiat al lui Putin, Belousov a ocupat funcția de ministru al Economiei (între 2012 și 2013), consilier economic al președintelui (din 2013 până în 2020) și prim-vicepremier, din 2020. Aceste poziții i-au permis să exercite un impact semnificativ asupra politicilor economice ale Rusiei. Este cunoscut ca un susținător al investițiilor guvernamentale în economie.

În 2014, Belousov a fost unul dintre puținii experți economici din preajma lui Putin care au susținut anexarea Crimeei, a relatat la un moment dat portalul rus de știri The Bell. În plus, s-a scris că Belousov vede Rusia ca fiind ”înconjurată de inamici”, o viziune asupra lumii care i-a consolidat cu certitudine apropierea de Putin.

”În ultimii ani, Belousov a fost obsedat de ideea suveranității tehnologice a Rusiei”, a remarcat într-o postare pe serviciul de mesagerie Telegram jurnalista rusă independentă Farida Rustamova. Sub conducerea lui a fost elaborat conceptul de dezvoltare tehnologică până în 2030, interval de timp pe care, conform planului lui Belousov, Rusia ar trebui să îl folosească pentru a învăța să producă cipuri, mașini de înaltă precizie, dispozitive medicale și software, avioane și drone, a explicat Rustamova.

Dronele de luptă ale Rusiei provin în cea mai mare parte din China și Iran
Dronele de luptă ale Rusiei provin în cea mai mare parte din China și Iran

Industria de apărare ar trebui să asigure creșterea economică

În perioada în care a deținut poziția de vice-prim-ministru, Belousov a fost ferm angajat în dezvoltarea industriei interne a dronelor și a criticat în repetate rânduri faptul că părți importante ale lanțului de producție se aflau în străinătate. ”Belousov este interesat de inovațiile în sistemele de arme și este clar că aceasta va fi una dintre prioritățile sale”, a punctat, pentru DW, Alexandra Prokopenko, de la Centrul Carnegie Rusia Eurasia din Berlin.

Pe de altă parte, și restul economiei ruse ar trebui să beneficieze de cheltuielile enorme pentru apărare, conform planului Kremlinului. Potrivit purtătorului de cuvânt Peskov, bugetul complexului de securitate reprezintă deja 6,7% din produsul intern brut al Rusiei. Moscova se apropie astfel de nivelul cheltuielilor din timpul Războiului Rece, când, la mijlocul anilor ‘80, Uniunea Sovietică aloca necesităților militare 7,4% din PIB.

”Prioritatea Kremlinului în acest moment este războiul”, spune Prokopenko, care a lucrat anterior la Banca Centrală a Rusiei, iar oficialitățile ruse ”cred în keynesianismul militar, adică în faptul că investițiile în complexul militar-industrial pot stimula pentru o lungă perioadă de timp creșterea economiei în ansamblul ei”. Noul ministru al Apărării ar trebui așadar să facă războiul mai profitabil pentru Rusia.

Grzegorz Szymanowski - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite