Ministrul Cîmpeanu cedează şi în privinţa liceelor profesionale. Vor fi numite „Licee Tehnice şi Profesionale”. Sunt salvate şi liceele economice

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

A stârnit discuţii aprinse transformarea liceelor tehnologice în licee profesionale, urmaşele actualelor şcoli profesionale. Marea problemă o constituiau liceele economice, care aflându-se în filiera tehnologică, profilul servicii, urmau să devină licee profesionale.

FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Absolvenţii de trei ani de liceu profesional, clasele IX-XI, puteau opta să continue studiile în clasa a XII-a de liceu profesional, în care „aprofundau” tot ce n-au învăţat în clasele IX-XI la cultura teoretică generală şi teoretică de specialitate. Apoi să participe la examenul de Bacalaureat. Cine îşi imaginează că aşa ceva este posibil se înşală.

Apare acum posibilitatea păstrării claselor din actuala filieră tehnologică, şi se rezolvă şi problema liceelor tehnologice.

Ce prevede proiectul legii Învăţământului Preuniversitar

Art. 27

(1) Învăţământul secundar superior- liceal se poate derula în licee teoretice, licee vocaţionale şi licee profesionale şi cuprinde clasele a IX-a - a XII-a.

(2) În cadrul învăţământului liceal funcţionează trei filiere distincte:

a) filiera teoretică cu profilurile umanist şi real;

b) filiera vocaţională cu profilurile militar, teologic, sportiv, artistic şi pedagogic;

c) filiera profesională cu profilurile tehnic, servicii, resurse naturale şi protecţia mediului;.

(5) Unităţile de învăţământ liceal profesional se organizează cu o singură filieră şi unul sau mai multe profiluri. În cadrul profilurilor se pot organiza una sau mai multe calificări profesionale sau specializări, conform legii.

(14) Elevii din filiera profesională pot continua studiile în cadrul aceluiaşi liceu în vederea participării la examenul de bacalaureat. În clasa a XII-a, aceştia vor aprofunda atât elementele de trunchi comun, cât şi componentă de calificare profesională din clasele IX-XI. Promovarea examenului de bacalaureat le conferă o calificare de nivel 4.

Liceele economice se încadrau la filiera tehnologică, profilul servicii, domeniul economic. Ar fi însemnat să devină licee profesionale, cu trei ani şcoală profesională şi apoi, cine doreşte, urmează clasa a XII-a de „aprofundare”. În loc de tehnicieni în economie, aceste şcoli ar fi pregătit bucătari, ospătari, cofetari, patiseri, utili şi aceştia, dar nu din licee economice, ci din licee profesionale.

Am scris şi eu despre riscul ca Şcoala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu” să devină liceu profesional, deşi are 99% promovare la Bacalaureat.

Cum s-ar putea modifica proiectul legii Învăţământului Preuniversitar

Primul pas a fost făcut de către ministrul Cîmpeanu, când a acceptat schimbarea numirii Liceelor Profesionale în Licee Tehnice şi Profesionale.

Ar fi necesar ca legea Învăţământului Preuniversitar, scrisă de „unii” care au uitat de existenţa liceelor Economice, unele de prestigiu, să sufere următoarea modificare:

Art 27 (5) Unităţile de învăţământ liceal Tehnic şi Profesional se organizează cu o singură filieră şi unul sau mai multe profiluri. În cadrul profilurilor se pot organiza una sau mai multe calificări profesionale sau specializări, inclusiv clase aflate provenind din actuala filieră tehnologică, conform legii.

(141) Clasele provenind din actuala filieră tehnologică vor fi organizate conform OM referitor la acest tip de clase.

În felul acesta păstrăm, în primul rând, liceele Economice, unele de mare randament şi prestigiu. Clasele organizate în acest fel vor constitui pepinieră pentru universităţile Tehnice şi Economice, viitorii studenţi au parcurs deja în liceu o etapă de preprofesionalizare, au acumulat cunoştinţe absolut necesare la universităţile la care îşi vor continua studiile. Se poate vorbi chiar despre „credite transferabile”.

Liceele tehnice şi profesionale şi cele economice pot organiza şi învăţământ profesional de trei ani, pentru că au specialiştii şi baza materială necesară. Inclusiv în sistem dual, dacă este posibil.

Din faptul că multe licee tehnologice aveau rezultate foarte proaste la Bacalaureat, nu trebuia trasă concluzia din România Educată, că toate aceste licee trebuie desfiinţate, la grămadă. Inclusiv liceele Economice, care făceau parte din filiera tehnologică. Unele licee tehnologice aveau rezultate bune şi foarte bune, iar cele economice erau foarte căutate.

Să sperăm că ministrul Cîmpeanu va fi receptiv şi de data asta la propunerile apărute în presă, venite din partea celor cu experienţa de zeci de ani la catedră sau în funcţii de conducere. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite