Cele mai vizitate oraşe din lume în 2012

0
0
Schimbarea gărzii la Buckingham Palace. (foto: vacantevacante.com)
Schimbarea gărzii la Buckingham Palace. (foto: vacantevacante.com)

Londra este cel mai vizitat oraş în 2012, iar SUA domină topul când vine vorba despre cele mai vizitate obiective turistice din lume.

În fiecare an, Master Card face un top al celor mai vizitate oraşe din lume ţinând cont de traficul pe aeroporturi, de intrări şi ieşiri, de banii cheltuiţi de străini, de datele oferite de hoteluri (132 de locaţii sunt incluse în analiză). Să vedem aşadar cum arată clasamentul - Global Destination Cities Index - în 2012.

Pe primele două locuri se bat două capitale cosmopolite, pline de istorie şi de viaţă, mereu în top când vine vorba de numărul de turişti - Paris şi Londra.

Şi dacă la jumătatea anului Parisul înregistrase cei mai mulţi vizitatori (conform Aeroport de Paris), parcă pentru a le face în ciudă englezilor, care se gândeau că Olimpiada va aduce un tsunami de turişti, Londra a câştigat teren în a două jumătate a lui 2012 şi este cel mai vizitat oraş din lume. 16,9 millioane de vizitatori. Un record, zice Master Card. În topul lor tot Londra a fost prima şi în 2011.

Parisul e pe locul 2, cu 16 milioane de vizitatori anual.

image

Pe locul 3, la distanţă mare, de aproximativ 4 milioane de persoane, se află Bangkok: 12.2 millioane de vizitatori. Urmează Singapore, cu 11.8 millioane de turişti anual, iar pe locul 5 e Istanbul - 11.6 millioane de vizitatori. 

image

(Istanbul/foto: Shutterstock)

Urmează în top Hong Kong, Madrid, Dubai, Frankfurt, Kuala Lumpur. Roma e pe locul 12, Barcelona pe 15, iar pe 16, 17 şi 18 sunt Milano, Amsterdam şi Viena.


Haideţi să vedem şi care sunt cele mai vizitate obiective turistice din lume

Topul e făcut de Travel and Leisure, adunând datele oferite de instituţiile guvernamentale, de agenţiile de turism şi ţinând cont de numărul de bilete vândute, acolo unde e cazul. Topul a fost făcut anul trecut folosind date din 2010 şi 2011, deci e posibil să existe nişte mici modificări, dar în mare cam cum zic ei stă treaba.

Eu una am rămas surprinsă să văd că cele mai multe locaţii din top 50 sunt din SUA. Poate pentru că revista e newyorkeză? Nu ştiu, cert e că SUA domină lista, primele 9 obiective turistice sunt made in America.

Cel mai vizitat loc din lume e Times Square din New York. Peste 39 de milioane de vizitatori anual. Mai exact 39,200,000. Nu degeaba mai e numită şi „Crossroads of the World”. Ce a atras mulţimea asta de oameni? Luminile de Crăciun, şi nu numai, spectacolele de pe Broadway, magazinele.


(foto: Shutterstock)

image

Pe locul 2 este tot un loc din New York - Central Park. 38 de milioane de vizitatori în fiecare an.
Iar pe 3 se află Union Station, Washington DC - 12 500 de pasageri trec zilnic pe acolo şi pe lângă ei, anual, în jur de 37 de milioane de turişti. 

Pe locul 4 e Sin City care atrage şi el turiştii ca un magnet. Vă închipuiţi cu ce. Cei mai mulţi, 29,467,000, adică 70% din numărul total, aleg să stea în hotelurile de pe centura Las Vegas-ului, Las Vegas Strip. Se pare că de acolo ai cea mai bună privelişte spre fântânile Bellagio, acolo sunt magazinele, cazinourile şi tot acolo e comasată toată viaţa de noapte din oraşul păcatelor.


(foto: Shutterstock)

Dintre toate oraşele americane

Şi când credeam că am terminat cu SUA... pe locul 5 e Niagara. Valul de turişti atinge anual cifra de 22,500,000. Pe locul 6 tot SUA şi iar New York, cu Grand Central Terminal. Cea mai mare staţie din lume, simbol pentru Big Apple, e se pare şi mai vizitată după ce un episod din Mad Men a fost filmat acolo. 21,600,000 de turişti în fiecare an.

Locul 7 este ocupat de Faneuil Hall Market, Boston - vechea piaţă centrală e încă din 1742 principalul loc de întâlnire din oraş. De câţiva ani buni e plină şi de turişti, nu doar de localnici, 18 milioane anual, datorită probabil nu doar clădirii, simbol pentru Boston, şi istoriei, dar şi celor peste 100 de shop-uri. Clădirea, construită de un american cu origini franceze, de aici numele cu iz franţuzesc, mai e numită şi Leagănul Libertăţii. E mereu în top 10 cele mai vizitate locuri din SUA (era în primele 5 în topul Forbes).

Pe locul 8 este Disney. Nu, nu cel din Franţa, rămânem în SUA - Disney World Magic Kingdom din Orlando - 16,972,000 de vizitatori anual. Iar pe locul 9 tot un parc Disney, cel din Anaheim. Aproape 16 milioane de persoane vin în fiecare an să experimenteze fabuloasa lume Disney.

image

Şi cu locul 10 ieşim din SUA. Aleluia! Marele Bazar din Istanbul. Una dintre cele mai vechi şi mai mari pieţe din lume, peste 3 000 de comercianţi, atrage anual 15 milioane de turişti. Se pare că e un must dacă mergi la Istanbul.

Pe locul 11 e tot un parc Disney, cel din Tokyo. E al treilea pe lista celor mai vizitate pacuri de distracţii din lume. 14,452,000 de vizitatori/an.

Back to USA, pe locul 12 Pier 39 din San Francisco. 14 milioane de turişti trec anual pe acolo. Se pare că de acolo se văd cel mai bine Alcatraz şi Golden Gate.

13. În sfârşit un loc pe care l-am văzut şi eu! Notre Dame de Paris. 13,650,000 de musafiri pe an, e cel mai vizitat loc din capitala Franţei. Probabil că în 2013 numărul de turişti va fi şi mai mare, se împlinesc 850 de ani de la construirea celei mai celebre catedrale din lume.

14. Golden Gate Park din San Francisco. 13 milioane de vizitatori.

(

image

(foto: Shutterstock)

15. Oraşul interzis, Beijing. Fosta reşedinţă a împăraţilor chinezi, acum muzeu, e vizitată anual de aproape 13 milioane de străini.
16. Epcot, Walt Disney World Resort, Lake Buena Vista - în jur de 11 milioane de vizitatori/an

Pe 17 Disneylandul european, cel din Franţa. Peste 10 milioane de copii mai mari sau mai mici îi trec pragul anual, e al doilea cel mai vizitat parc de distracţii din Europa. Şi-mi aduc aminte că anul trecut se plângeau că nu au bani.

Pe locul 18 tot o biserică din Franţa, evident e vorba de Sacre Coeur. Mai mult de 10 milioane de turişti pe an.

19. The Peak. Cel mai înalt punct din Hong Kong, cartier rezidenţial şi o privelişte de milioane. Urmează Walk of Fame, varianta chineză, adică Tsim Sha Tsui Waterfront din Hong Kong. De fapt Travel and Leisure le pune pe ambele pe locul 19. Chinezii spun însă că The Peak e cel mai vizitat loc din insulă. În jur de 10 milioane de turişti se duc anual în Hong Kong fie pentru a-l admira de sus, fie pentru a se fotografia cu Bruce Lee din bronz.

image

Marele Zid Chinezesc e pe locul 26, cu aproximativ 9 milioane de turişti/an, pe 29 e Luvru, aproximativ 8, 5 milioane de turişti. Pe locul 35, Turnul Eiffel, aproape 7 milioane de vizitatori/an. La distanţă de patru locuri e Versailles, aproximativ 6 milioane de musafiri. Pe 40 Bristish Museum, tot în jur de 6 milioane de turisţi anual. Colosseumul e pe locul 46, puţin peste 5 milioane de turişti pe an, iar pe locul 49 stă alt muzeu londonez, Tate Modern (aproximativ 5 milioane de vizitatori în fiecare an).

Mai multe - Opinii

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite