CE nu este de acord cu planurile guvernului de reformă fiscal-bugetara. „Ne-au dat cu masa în cap”!

0
0
Publicat:

Încep să apară primele reacţii ale CE, după prezentarea de către  miniştrii Boloș şi Câciu a planurilor de redresare fiscal-bugetară, şi de diminuare a deficitului bugetar. Marcel Boloș explică pentru presă ce s-a întâmplat la primele discuţii de la CE, iar un lider din Coaliţie a explicat pentru Libertatea că „Cecile Gauer (director general al grupului operativ SG Recover al Comisiei Europene) și Valdis Dombrovskis (vicepreședinte al Comisiei Europene) le-au dat cu masa în cap””!.

Nicolae Ciucă, copreşedinte al Coaliției de guvernare, şi-a anulat intenţia de a-l însoţi pe premierul Ciolacu la Bruxelles, după primele reacţii ale CE. Explicaţia mi se pare clară. Să nu se întoarcă cu coada între picioare şi să afecteze şansele electorale ale PNL.

Premierul Ciolacu este într-o situaţia imposibilă, pe care am anticipat-o în primăvară, dar el n-a fost capabil s-o înţeleagă. Ori face reforme dure asupra aparatului bugetar, şi PSD pierde alegerile, ori pierde banii din PNRR. De pierdut oricum pierde. A treia cale nu există.

Scriam în primăvară că este o sinucidere (politică) curată, să vii la guvernare în astfel de condiţii. Iată că se îndeplineşte previziunea, cu largul concurs al preşedintelui Iohannis, care l-a împins pe Ciolacu pe scări la vale.

Principalele reacţii ale CE, descrise pentru Libertatea de surse din guvern:

La nivelul Comisiei Europene nu mai există încredere. Nu mai au încredere, s-au promis multe și nu s-au realizat. Au insistat pe lipsa de măsuri din ultimul an. Aceasta este principala problemă a României, lipsa de încredere”.

Măsurile fiscal-bugetare poate vor fi aprobate, dar ele nu sunt suficiente pentru atingerea țintei de deficit”.

Comisia Europeană a cerut miniștrilor de finanțe și proiectelor europene că România să crească TVA peste nivelul de 19% sau să existe o singură cotă de TVA de 19%”.

„Oficialii europeni au cerut un regim fiscal mai dur pentru IMM-uri, care sunt considerate „paradisuri fiscale”. „Ne împing de la spate. Spun că măsurile pe care dorește să le ia guvernul nu sunt reforme fiscale, nu consideră că jalonul din PNRR e îndeplinit. Vor măsuri fiscale mai consistente Vor să fim mai duri pe microîntreprinderi, un plafon mai jos. Ei vor un plafon și mai mic de 60.000 de euro, să nu mai ai mai multe IMM-uri. Încă se discută. Comisia încă evaluează dacă ne bagă în procedura de deficit excesiv și dacă ne penalizează”, spun surse guvernamentale.

Comisia Europeană a avertizat România că nu se va încadra nici anul viitor în ținta de deficit de 3% dacă nu ia măsuri dure în 2023”.

„Noi avem o responsabilitate față de contribuabilii europeni, nu ne putem abate de la reguli pentru România”, a fost replica reprezentanţilor CE.

Cum anticipam în articolul anterior, CE nu se joacă cu regulile din PNRR, doar pentru că România nu este în stare să producă reformele cerute de program. În plus, tot bugetul de stat şi proiectele de investiţii ale ţării se bazează pe aceşti bani, şi pe restul de 46 de miliarde de euro, repartizaţi României, în actualul exerciţiu financiar european. Nici banii din precedentul exerciţiu financiar european nu i-am adus 100%. Pentru că nu înţelegem că regulile europene bat interesele clientelei de partid, şi din cauza  modului primitiv şi provincial în care conducerea noastră (guvernul si președintele) înţelege să ne guverneze.

Explicaţiile ministrului Marcel Boloș

După discuțiile purtate luni cu reprezentanții Comisiei Europene, Marcel Boloș avertizează că România poate intra în incapacitate de plată, dacă Bruxelles-ul insistă ca Guvernul să aplice simultan legea salarizării unitare și măsurile fiscal-bugetare.

Marcel Boloș, recunoaște  că măsurile de reformă fiscală care s-au discutat până în prezent la nivelul coaliției nu acoperă toate obligațiile din Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Să punem în aplicare PNRR, cu toate componentele din reforma fiscală, înseamnă introducerea impozitării progresive și reducerea cotelor de TVA de la trei la una. Mâncarea la români ar însemna că se scumpește cu 10%, ceea ce nu cred că este astăzi posibil de discutat”, a declarat ministrul Boloș.

Întrebat dacă Guvernul va fi de acord cu menținerea unei singure cote de TVA, de 19%, Marcel Boloș a răspuns: „Poate vrea Comisia, dar nu putem sacrifica o țară”. Nu se pot aplica și legea salarizării unice, și legea pensiilor, și reducerea deficitului bugetar” . „Nu cred că se pune problema reformei salarizării unice, nu avem cum să o ducem din punctul de vedere al bugetării și al spațiului fiscal. Am explicat Comisiei că asta ne duce în incapacitate de plată, să nu avem posibilitatea să o aplicăm. Nu se pot aplica și legea salarizării unice, și legea pensiilor, și reducerea deficitului bugetar. Nu se pot face toate aceste lucruri. Spun asta cu toată responsabilitatea”.

Pe de altă parte, şi UE şi NATO au nevoie ca România să rămână stabilă economic şi politic, în contextul conflictului militar din regiune, şi din nevoia de a securiza interesele UE şi NATO la Marea Neagră.

Exporturile de cereale ucrainiene depind în mare măsură de România, dar şi întărirea militară a NATO în zona de sud-est a Europei se concentrează în România.

Ce va predomina până la urmă? Rămâne să vedem.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite