Ce mai faceţi, Ştefan Baştovoi ?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

« Ce să fac? Genţi, curele, cuţite. Îmi place. Cum termin cu asta, mă pun pe scris şi îmi închei romanul care e aşteptat la Paris: "Învăţăturile unei prostituate bătrîne către fiul său handicapat". »

Cu ce vă ocupaţi în 2013?

Ştefan Baştovoi : Ce să fac? Genţi, curele, cuţite. Îmi place. Vreau să fac un atelier. E o trăire nemaipomenită să tai cu cuţitul o bucată de piele, să o găureşti, să o coşi cu aţa şi să o transformi într-un obiect frumos care va aduce bucurie cuiva. E aceeaşi senzaţie ca şi atunci cînd pictezi, numai că pictura, spre deosebire de genţi şi curele este, de regulă, un lucru inutil. Am înţeles că frumosul, dacă nu e util, nu-i frumos. Cum termin cu asta, mă pun pe scris şi îmi închei romanul care e aşteptat la Paris: "Învăţăturile unei prostituate bătrîne către fiul său handicapat".

Alte planuri pentru 2013 nu fac, pentru că nu trăiesc la plan. Ajunge zilei răutatea ei.

Cine/ ce anume  v-a tăiat răsuflarea (de indignare, de încîntare...) în ultima vreme?

Ştefan Baştovoi : Cine m-a impresionat? Pavlusha, baiatul cu sindrom down care serveşte la noi la masă, la mănăstire. Întotdeauna mă încîntă prezenţa lui, felul în care vorbeşte, totala lui nevinovăţie pe care eu am pierdut-o demult.

Ce întrebare nu vi s-a pus niciodată şi răspunsul era esenţial?

Ştefan Baştovoi : Mi s-au pus atîtea întrebări în această viaţa, încît am ajuns să le prevăd. Dar această întrebare a dumitale, este o întrebare ce nu mi s-a mai pus. E ca un poem. E adevărat, nu pot da un răspuns esenţial la ea, dar nici nu trebuie. Pentru mine, răspunsul esenţial este unul singur: "Da".

Ştefan Baştovoi s-a născut în 1976, la Chişinău. A debutat în 1996 cu volumul de poezie Elefantul promis, distins cu Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Premiul Salonului naţional de carte de la Iaşi şi Premiul Fundaţiei Soros. Alte volume publicate: Cartea războiului (1997), Peştele pescar – o poveste (1998), Iepurii nu mor (2007). În 1999 s-a călugărit la mănăstirea Noul Neamţ din Basarabia, primind numele Savatie.

Tradus în limba franceză, volumul Iepurii nu mor (Jacqueline Chambon,2012) a cunoscut un important succes de critică şi de public în Franţa.

Nota Bene: „Ce mai faceţi?” este un proiect jurnalistic de salut (etimologic, salut însemnă reverenţă dar şi salvare, mîntuire). Trei întrebări tipizate cu răspunsuri atipice, o invitaţie de a ne saluta unii cu alţii – scriitori, politicieni, artişti, jurnalişti, oameni obişnuiţi şi neobişnuiţi –cînd ne întîlnim la răscruce, prin ecran interpus.

Au răspuns Ana Blandiana, Bodo George Bodocan, Virgil Tănase, Teodor Baconschi, Daniela Nane, Codrina Pricopoaia, Gabriela Lupu, Axia Marinescu, Savatie Baştovoi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite