Ce este gratuit, de fapt, la grădiniţa de stat?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căci eu plătesc mâncarea, apa plată, şerveţelele de masă şi pe cele umede, prosoapele de hârtie, săpunul şi absolut toate rechizitele şi materialele necesare activităţii didactice.

Rareş merge la o grădiniţă de stat, iar învăţământul de stat este gratuit în România.  Aşa că voi face un efort de atenţie pentru a descoperi ce este gratuit de fapt. Căci eu plătesc mâncarea, apa plată, şerveţelele de masă şi pe cele umede, prosoapele de hârtie, săpunul şi absolut toate rechizitele şi materialele necesare activităţii didactice.

Clasa era aproape goală când am intrat noi în grupa mică, astfel că a fost nevoie şi de câteva paturi suplimentare, rafturi şi mobilier de depozitare, cutii, cărţi, jocuri şi jucării, televizor, calculator, DVD player şi imprimantă. A fost nevoie, adică le-am cumpărat. Noi, părinţii. Pentru că doream ca cei mici să aibă toate condiţiile pentru a se juca şi învăţa.

Că doar nu ne lăsam copiii să se uite pe pereţi şi să dormă pe jos până când sau dacă s-ar fi găsit bani la buget. Şi bani nu s-au găsit nici anul următor, nici  în toamna aceasta. Primăria a alocat bani pentru termoizolare şi renovare, e drept. Nimic însă pentru rechizite sau consumabile.

Aşa că grădiniţa de stat, învăţământul gratuit adică, mă costa circa 450 lei lunar (canto, dans, ore de dezvoltare a creativităţii şi limba engleză incluse) şi încă minimum 250 lei anual pentru rechizite şi alte materiale didactice. Cel puţin aşa a fost anul trecut. Din toamna aceasta, va costa mai mult, căci toate s-au scumpit, inclusiv raţia de hrană.

Ah, începusem să scriu despre lucrurile gratuite, aşa îmi propusesem, şi uite cum m-am pierdut în enumerări şi discuţii inutile despre bani.

Da, deci nu plătesc apa menajeră, curentul electric, cablul tv şi salariul, mic, al educatoarelor. Dacă nu le plătesc, teoretic sunt gratuite. Bine, banii pentru toate acestea provin de la buget, cel în contul căruia virez lunar bani. De vreo 15 ani doar.

Aşa că mă trezesc recunoscatoare pentru ca am prins un loc la gradiniţa de stat, pentru că este un loc în care îmi las liniştită copilul opt ore pe zi, pentru că are o educatoare implicată şi, mai ales, pentru gratuităţi. Să le repet, ca să nu le uit din nou:  apa menajeră, curentul electric, cablul tv şi salariul, mic, al educatoarelor.

Pe tine cât te costă grădiniţa de stat? Cât este raţia de hrană şi la ce sumă lunară ajungi împreună cu opţionalele şi consumabilele? Consideri că merită?

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite