BNR „ajută” băncile să se apere în faţa Consiliului Concurenţei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Concurenţei, conform declaraţiei lor, se uită la creşterea coordonată a avansului la creditele ipotecare.

Ştim deja că, în timpul dezbaterii publice şi a celei parlamentare, campania media şi presiunea de lobby a fost coordonată cu participarea diferiţilor reprezentanţi ai BNR.

Spaţiul de promovare, lipsa de promovare a subiectului pe anumiţi vectori de comunicare (în funcţie de etapa proiectului) a fost plătit prin suplimentarea şi concentrarea bugetului de marketing a unor bănci. Nici până acum (la câteva luni de la momentul depunerii) o interpelare parlamentară privind cheltuielile de promovare a CEC Bank nu a primit răspuns, sub pretextul secretului bancar (de parcă chermezele unei instituţii de stat ar fi secret).

Justificarea în faţa Consiliului Concurenţei, din ce apare în presă, este aceea că băncile nu au răspuns la îndemnul BNR, că băncile nu au implementat ceea ce a anunţat anterior BNR că or să facă, că băncile nu au discutat pe subiect şi pe modul de acţiune în timpul şi după promulgarea legii ci este o reacţie „economică” la o lege pe care băncile o consideră incorectă (deşi legea a preluat mare parte din amendamentele cu care a venit, într-un târziu, BNR).

Ca să ofere încă un argument (deşi nu e clar în ce direcţie va lucra acest argument) în conturarea apărării de către bănci, BNR anunţă înăsprirea condiţiilor de creditare.

Este foarte interesantă formă de exprimare a supărării BNR pe toţi cetăţenii României în condiţiile în care nimeni nu cere unei bănci să dea un credit de 3 milioane de euro în 24 de ore, să finanţeze o fabrică de marmeladă doar pe baza unui telefon, să finanţeze pe documente false sau să creeze o reţea care să permită evaluarea aiuritoare a bunurilor.

Fără descărcare pe clienţii persoane fizice, băncile ca să supravieţuiască trebuie să propună un model de afaceri sustenabil şi nu doar unul bazat pe răspunsul la telefoane şi relaţia simbiotică cu supraveghetorul.

Articol publicat şi pe blogul personal.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite