Berlinala, Hotel de lux

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deschiderea ediţiei din acest an a Festivalului de la Berlin  FOTO berlinale.de
Deschiderea ediţiei din acest an a Festivalului de la Berlin  FOTO berlinale.de

Berlinala, competiţia care găzduieşte o mulţime de titluri memorabile, este un Hotel de Lux nu doar pentru că pasionatul şi talentatul Wes Anderson a filtrat cu pasiunea cinefilului de profesie peliculele, dar şi pentru că aici şi-au găsit locul filme dintre cele mai diverse.

De la un vietnamez care are spre final ceva din farmecul care-i lipsea „Vieţii lui Pi“  şi până la Yves Saint Laurent, o transpunere în imagini a unui destin special, intens şi neliniştit, care ne-a oferit atâtea pe plan estetic. De asemenea, sunt prezente la eveniment clasicele producţii din anii ’20-’30 şi mult aşteptatul şi recondiţionatul „Cabinet al Doctorului Caligari“ (comentat psihanalitic la Bucureşti, din noiembrie trecut).

Apoi, cele două variante ale „Frumoasei şi Bestia“: cea a lui Cocteau din 1946 şi cea de acum, când rolul lui Jean Marais i-a revenit lui virilului Vincent Cassel. Mai mult, „Eroii monumentelor“ şi „Diplomaţie“ sunt despre anii de război - Al Doilea Război Mondial - şi salvarea comorilor de artă, o incursiune în istoria nu foarte îndepărtată, în care poziţia generaţiilor trecute e destul de ingrată.

Trailer „Eroii Monumentelor”

Trailer „Diplomaţie”

Dar România? A fost vedetă anul trecut cu „Poziţia copilului“, dar nici acum nu-i ignorată. Sigur, nu e în competiţia oficială, dar la urma urmei abia mai luase un Urs de argint, cu „Eu când vreau să fluier, fluier“, nu numai pe cel de aur. La secţiunea „Forum“ îl avem pe Corneliu Porumboiu cu incitantul „Al doilea joc“, iar „Snowpiercer“ cu Tilda Swinton îl are pe generic pe Vlad Ivanov şi era deja, dis-de- dimineaţă, sold out (nu se mai găseau locuri din start).



Ba, mai nou, dă bine să te înscrii de pe la noi, deci e un trademark. „Pădurea e ca muntele, vezi?“ e semnat de o nemţoaică şi un belgian, „Viktoria“ e bulgăresc, dar cu producător român. Ăsta da avânt al coproducţiilor: „Roxanne“, unul dintre preferatele mele din 2013 (de la market), e facut cu ungurii, „O vară foarte instabilă“ al Ancăi Damian are coproducător străin, „Noapte indiană“ e turnat în ţara „Vagabondului milionar“, iar „La limita de jos a cerului“ e regizat de un talentat basarabean, iar spaniolul cu „Canibal“ a luat-o pe Olimpia Melinte.

Cosmina Stratan e în programul „Shooting Stars”, dedicat tinerelor talente europene, care se desfăşoară în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Cum bine remarca Tudor Caranfil, colega ei de premiante la „Shooting Stars”, fata din „Panglica alba“, care figurează ca fiind de origine germană, are un nume care o trădează: Maria Drăguş. În plus, Maria mai are şi o soră Paraschiva născută în România.

Şi apoi mai sunt interpreţii care au avut proiecte la noi precum Harvey Keitel ori referiri ca în „Ţeapă în stil american“, care abia acum vine în Germania!

În „Kill the darlings“, cu fostul Harry Potter, Daniel Radcliffe, care ascultă la radio o relatare de pe front din 1943, se aude când se pomeneşte de noi!

Dar şi în sens invers putem să ne bucurăm că-i călcâm pe urme cu programarea Berlinalei, iar DaKino o să aibă parte de acelaşi grandios „The Grand Budapest Hotel“. Asta da globalizare festivalieră! Noroc că Silva Dark a contribuit şi anul acesta la şansa de a face relatări de la faţa locului!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite