
Am trecut primul mare hop! Urmează unul la fel de mare: construcţia noului guvern şi a programului de guvernare
0Cum spunea şi preşedintele nou ales, Nicușor Dan, de azi la muncă! Cu speranţa că, spre deosebirea de precedenţii, noul preşedinte ştie şi poate să asculte ce spun şi cetăţenii obişnuiţi: comentatori, ziarişti, analişti, independenţi politic!

Primul hop a fost trecut. Avem un preşedinte cu mintea brici, nu unul fanfaron! Dar ne aşteaptă decizii grele şi foarte grele, rezultate din situaţia fiscal-bugetară a României: deficit bugetar 9-10%, datorie externă 55% din PIB, riscul blocării fondurilor europene şi a intrării României în categoria „junk”.
Sigur că alegerea ca președinte a lui Nicușor Dan, un om cu mintea întreagă şi care nu este aservit intereselor de partid, ne dă un respiro, o creştere a încrederii partenerilor europeni că vom reuşi să rezolvăm ce trebuie rezolvat. Încrederea obţinută nu durează în timp, dacă nu este urmată de măsurile strict necesare în plan fiscal-bugetar, lucru foarte greu de realizat, dar care se vor bucura de explicaţiile cinstite şi oneste oferite chiar de preşedintele României.
Noul guvern
Din dezbaterile la care a participat Nicușor Dan a rezultat că noul președinte înţelege care sunt priorităţile României şi direcţia în care trebuie să meargă: respectarea tratatelor şi acordurilor cu UE şi NATO. Urmează discuţii aprofundate purtate cu persoane responsabile din ministere pentru a se edifica direct de la sursă cum stăm şi ce avem de făcut.
Contextul politic. PSD a înregistrat eşecuri electorale în alegerea preşedintelui, dar mai ales din faptul că sub conducerea lui Marcel Ciolacu a dus România în starea fiscal-bugetară extrem de dificilă în care suntem azi. Ca atare, nu văd cum să aibă pretenţii în a „furniza” noul premier, mai ales că trebuie să-şi limpezească apele în privinţa noii sale conduceri, cu sau fără „noaptea cuţitelor lungi”! Mai ales că, urmând o perioadă dificilă în guvernarea ţării, PSD ar plăti din plin sacrificiile bugetare ce urmează a fi făcute.
În aceste condiţii, mă aştept la susţinerea noului guvern de către PSD, fără a da premierul şi, posibil, nici miniştri. Cooptarea USR în noua formulă guvernamentală este iarăşi un lucru posibil şi necesar, pentru a întări majoritatea parlamentară care generează şi susține noul guvern.
Cea mai bună alegere ar fi Ilie Bolojan, viitor premier. Are un trecut strălucit în administrarea primăriei Oradea şi a judeţului Bihor, a demonstrat determinare, tenacitate, inteligenţă şi curaj, când a redus la jumătate personalul CJ Bihor. Şi preşedintele Nicușor Dan îl apreciază, dar şi PNL şi USR.
Ilie Bolojan şi-ar construi noua echipă guvernamentală după chipul şi asemănarea sa, cu miniştri determinaţi şi capabili să producă schimbările necesare în administraţia centrală şi locală a ţării.
Programul de guvernare al noii echipe de miniştri va include obligatoriu reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului. Acest lucru ar afecta şi nemulţumi o mare masă de bugetari, şi doar explicaţiile calme şi amănunţite ale echipei Dan-Bolojan le-ar putea atenua.
Dar fără aceste sacrificii bugetare nu avem acces la banii europeni şi riscăm să nu ne mai putem împrumuta pentru a plăti pensii şi salarii bugetare. De preferat ar fi fără creşteri masive de taxe şi impozite, de TVA, dacă lucrul ar fi posibil. Echipa Dan-Bolojan trebuie să găsească echilibrul între necesitățile reclamate de situaţia bugetară şi gradul de suportabilitate al populaţiei.
Noi personaje capabile în conducerea ţării
Noul program de guvernare, pentru următorii patru ani, trebuie să ţină cont de unde plecăm şi unde trebuie şi vrem să ajungem. Lucru dificil, de aceea este nevoie de minţile luminate pe care le mai avem şi pe care trebuie să le atragem la guvernarea ţării.
Pe lângă miniştrii noi, însoţiţi, eventual, de o reducerea importantă a numărului de ministere, instituţiile importante din administraţia centrală vor trebui conduse de oameni competenţi, care să nu fie prizonierii intreselor de partid. Acesta este pasul rapid şi important pe care trebuie să-l facă echipă Dan-Bolojan. Altfel, calitatea proiectelor şi programelor necesare României, îndeplinirea lor, nu vor avea efectul scontat. Ne-am lămurit în 35 de ani ce înseamnă conducerea instituţiilor de către politruci prizonieri ai clientelelor politice: analfabeţi ajunşi în funcții de conducere, doar pentru contribuţiile lor la bugetele partidelor. Acest lucru trebuie să înceteze imediat şi fără o astfel de măsură credibilitatea echipei Dan-Bolojan nu va fi posibilă.
Sunt multe alte măsuri necesare şi urgente, timpul presează, din păcate. Pe 4 iunie este o dată scadentă la CE, în care se va decide soarta fondurilor europene acordate României. Nu este timp, aşadar, de târguieli şi răzgândeli.
Dacă nu trecem cu bine şi acest al doilea mare hop, geaba am trecut de primul, alegerea preşedintelui.
Încrederea în capacitatea echipei Dan-Bolojan de a conduce ţara s-a câştigat foarte greu, dar se poate pierde foarte uşor, din câteva decizii greşite!