Alianţa dintre democraţie şi ştiinţă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marvel, singurul producător de filme care pare să aibă numai succese la scara enormă cu care ne-a obişnuit Hollywood-ul, a creat în sfârşit o poveste despre un erou al democraţiei. De data asta, avem de-a face cu un erou nou, creat în parte de un erou vechi, în sine o situaţie nouă. Eroul vechi este un om de ştiinţă cu un gust pentru aventură. Eroul nou vrea să ajute săracii.

Omul de ştiinţă este Hank Pym, a cărui descoperire ştiinţifică este posibilitatea de a se mişca sau chiar trăi în microcosm. Posibilitatea de a se micşora şi reveni la statura lui naturală este în sine democratică, pentru că acum orice barieră poate fi depăşită. Dar această descoperire are pericolele ei: Noua alianţă dintre oameni şi furnici umanizează furnicile, dar riscă umanitatea oamenilor--suntem creaturi medii, nici minuscule, nici gigantice, şi numai aşa putem trăi împreună. Hank Pym mai descoperă două lucruri. Una dintre lecţii este despre tragedie: Soţia şi partenera de aventuri ştiinţifico-eroice se sacrifică. Noua posibilitate ştiinţifică descopere o nouă limită a acţiunii umane.

Cealaltă lecţie este politică: Omul de ştiinţă are nevoie de cineva care să vrea să apere săracii de bogaţi, pentru că ştiinţa mereu ameninţă să ajungă în mâinile bogaţilor. Ştiinţa trăieşte prin inovaţii şi prin aplicaţii--amble cer sume enorme de bani şi organizaţii sofisticate care să atragă şi folosească şi răsplătească minţi strălucite. Rezultatul este o alianţă între creiere şi bani. Asta ameninţă să creeze o nouă oligarhie. Hank Pym din acest motiv caută un aliat care să fie un erou al săracilor--cel puţin prin contrast cu lumea corporaţiilor enorme, pe care majoritatea oamenilor nu le pot înţelege.

Asta este politica care duce la alegerea lui Scott Lang, noul erou, un om care a fost aruncat în închisoare pentru că este un fel de Robin Hood--a furat banii corporaţiei pentru care lucra şi i-a dat înapoi cumpărătorilor produselor corporaţiei. În închisoare, clasa de jos l-a îmbrăţişat. Nevasta, însă, a divorţat şi şi-a găsit un nou logodnic, un poliţist, şi o viaţă confortabilă în suburbie. Asta este clasa mijlocie de dreapta. Clasa de jos este de stânga--Scott trăieşte într-o casă pentru oamenii ieşiţi din închisoare, pentru că nu are unde altundeva trăi. Astfel a apărut primul erou Marvel care are prieteni negri, latin-americani şi imigranţi din clasa de jos.

Ar mai fi multe de spus despre posibilităţile politice descrise aici. Puteţi citi un eseu scurt aici. Voi scrie curând despre celălalt erou Marvel care se îngrijorează de soarta săracilor, nu de probleme galactice, Daredevil.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite