Album de fotografie veche, lansat de ziua şcolii din Griviţa
0Timp de cinci ani, doamna profesor Maura Aron a derulat proiectul intitulat sugestiv„Parfumul Amintirilor“, iniţiativă ce a primit recunoaştere din partea Ministerului Educaţiei Naţionale prin înregistrarea în CAEN (Calendarul activităţilor educative de la nivel naţional).
În primă instanţă, proiectul a constat într-o colectă de fotografii vechi, vederi, scrisori sau cărţi poştale, participanţii (atât elevi, cât şi profesori) fiind angrenaţi într-un concurs cu nouă secţiuni. Mai multe detalii aveţi pe didactic.ro. În 2016, coordonatoarea concursului a definitivat un album cu cele mai reuşite imagini primite din toate colţurile ţării, criteriul principal de selecţie fiind valoarea istorică intrinsecă, urmărindu-se în special relevarea satului românesc, cât şi a şcolii româneşti din trecut. Au avut prioritate la publicare pozele culese de pe plan local.
A fost lansat anul acesta, chiar de ziua şcolii din localitatea ialomiţeană Griviţa, 24 octombrie, atunci când este comemorat patronul spiritual al instituţiei, al cărui nume tronează astăzi pe frontispiciu. Este vorba de Areta Teodorescu- erou local din Primul Război Mondial.
Foto 1 - Activităţi gospodăreşti în satul Smirna, anii “70
Preferinţa autoarei albumului pentru portrete şi tablouri de familie conferă publicaţiei caracter de furnizor al unor elemente de istorie a vieţii private, colecţia de fotografii suprinzând satul românesc de-a lungul secolului trecut. Un roll-film improvizat ce imortalizează entuziasmul şi pofta de viaţă a omului simplu, în pofida atâtor vicisitudini ale istoriei.
Putem identifica, cu succes, o evoluţie a satului românesc de dinainte şi după cel de-al Doilea Război Mondial.
Foto 2 - Nunta, între simplitatea şi extravaganţa anilor “20 (observăm rochia inspirată de vestimentaţia reginei Maria) şi convenţionalismul anilor celui de-al Doilea Război Mondial
Femei în costume populare şi bărbaţi în uniformă militară; copii în primii ani de viaţă şi cupluri la început de drum; elevi- străjeri ai lui Carol al II-lea, ulterior pionieri; fotbaliştii echipei locale din Griviţa ce practicau acest sport cu o minge clasică, cu şiret; tablouri de familie executate la atelierul unui fotograf profesionist sau, pur şi simplu, oameni în straie ţărăneşti, răpiţi pentru o clipă de la activităţile cotidiene- mărturii vizuale ale trecutului pe care le putem regăsi răsfoind acest album.
Foto 3 - Pionieri vs. străjeri
Constatăm că priorităţile şi aspiraţiile noastre s-au schimbat. Animat mai puţin sau chiar deloc de narcisismul omului modern manifestat pe reţelele sociale virtuale, cel din secolul trecut nu îşi asigura decât o sublimă posteritate prin intermediul fotografiei. Mai multe selecţii din album aveţi aici.