Adina Vălean, Comisarul European pentru transport: sfaturi practice pentru asigurarea transportului de marfă pe timp de pandemie

0
0

Astăzi, Comisia a publicat un nou set de sfaturi practice cu privire la gestionarea frontierelor, pentru a asigura transportul de marfă în întreaga Uniune, pe timp de pandemie. În acest fel se asigură funcţionarea eficientă a lanţurilor de aprovizionare.

Statele membre trebuie să desemneze cât mai curând posibil toate punctele de trecere a frontierei interne, relevante, din reţeaua de transport transeuropeană (TEN-T) ca treceri de frontieră „bandă verde”.

Trecerile de frontieră ar trebui să fie deschise tuturor vehiculelor de marfă, indiferent de marfa pe care o transportă. Trecerea frontierei, inclusiv verificările şi constatarea stării de sănătate a şoferilor, nu trebuie să dureze mai mult de 15 minute.

Comisarul pentru transport, Adina Vălean, a declarat:

Ghidul de orientare este destinat să protejeze lanţurile de aprovizionare ale UE în aceste circumstanţe dificile şi să se asigure că atât mărfurile cât şi lucrătorii în transport pot călători oriunde este nevoie, fără întârziere. O abordare colectivă şi coordonată a transportului transfrontalier este astăzi mai importantă ca niciodată. 

Procedurile la trecerile de frontieră pe benzile verzi ar trebui să fie reduse la minimum şi eficientizate la ceea ce este strict necesar. Verificările trebuie efectuate fără ca şoferii să fie nevoiţi să părăsească vehiculele, iar şoferii  ar trebui să facă obiectul unor verificări minime. Şoferilor de vehicule de marfă nu ar trebui să li se solicite alt document decât actul de identitate şi permisul de conducere, iar dacă este necesar, o scrisoare de la angajator. Trimiterea / afişarea electronică a documentelor trebuie acceptată.

Niciun vehicul sau şofer de marfă nu trebuie să se confrunte cu discriminare, indiferent de origine şi destinaţie, naţionalitatea şoferului sau ţara de înmatriculare a vehiculului.

Având în vedere situaţia actuală, statele membre sunt, de asemenea, solicitate să suspende temporar toate restricţiile de acces rutier existente în prezent pe teritoriul lor, cum ar fi interdicţiile de weekend, de noapte şi sectoriale.

Comisia încurajează statele membre să înfiinţeze coridoare de tranzit în condiţii de siguranţă pentru a permite şoferilor privaţi şi pasageriilor acestora, precum şi lucrătorilor în domeniul sănătăţii şi transporturilor, cetăţenilor UE care sunt repatriaţi, indiferent de cetăţenia lor, să treacă direct, cu prioritate, din fiecare direcţia necesară de-a lungul reţelei TEN-T. Acest lucru trebuie făcut în timp ce se respectă strict ruta desemnată şi pauzele de odihnă minime necesare. Statele membre ar trebui să se asigure că au cel puţin un aeroport funcţional pentru repatriere şi zboruri de ajutor internaţionale. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite