Actuala guvernare lasă fără apărare populaţia în faţa pandemiei. „Tsunami” adus de Omicron ar putea să măture clasa politică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii şi comentatorii privesc oripilaţi cum guvernarea PSD-PNL, patronată de preşedintele Iohannis, nu ia nicio măsură pentru protecţia populaţiei faţă de ameninţarea adusă de varianta Omicron a coronavirusului. Ce vedem cu toţii că se întâmplă în alte state europene îi lasă rece pe actualii guvernanţi. Ştim din experienţe anterioare că nu scăpăm de valul al V-lea de COVID-19.

Se instalează la noi la o lună, două distanţă de ţările vest europene.

Ce se întâmplă în Europa de Vest

-Guvernul din Italia a decis, miercuri seară, să solicite certificatul de vaccinare şi în mijloacele de transport, hoteluri, terase ale restaurantelor, târguri şi congrese, piscine şi săli de sport. La ultima raportare, în ţară s-au înregistrat 98.020 de noi cazuri de infectare cu Covid-19.

-Franta depăşeşte 200.000 de infectări în 24 de ore. ”N-aş mai vorbi despre un val pe tema omicron, ci aş vorbi, având în vedere cifrele, despre un tsunami”, a declarat ministrul francez al Sănătăţii în Parlament. ”Există puţine şanse să scăpaţi printre picături”, le-a spus el francezilor nevaccinaţi.

-Marea Britanie a depăşit săptămâna această pragul de 100.000 de noi cazuri de Covid-19, marţi fiind înregistrate 129.471. Se constată de asemenea o creştere a numărului spitalizărilor. În Anglia erau internaţi miercuri 10.462 de pacienţi Covid-19, cu 916 mai mulţi faţă de ziua precedentă.

-Olanda. Magazinele, restaurantele, şcolile, sălile de spectacol şi de sport din Olanda sunt din nou închise până cel puţin pe 14 ianuarie din cauza coronavirusului, excepţie făcând doar supermarketurile şi farmaciile, amintesc agenţiile DPA şi Agerpres.

Imaginea e clară. Tsunami provocat de Omicron cutremura Europa Occidentală. Este adevărat că se constată un număr mic de decese, faţă de valurile anterioare, datorită procentului înalt de vaccinare.

Guvernanţii noştri stau liniştiţi, ca şi cum nimic nu ar ameninţa sănătatea populaţiei.

Condiţiile în care România va primi în plin valul al V-lea sunt mult mai proaste comparativ cu restul ţărilor vest europene. Avem vaccinaţi jumătate din populaţie, iar ţările care fac acum faţă cu greu valului al V-lea  au gradul de vaccinare  de 70-80%. Şi mai puţini vaccinaţi sunt la noi tinerii şi copiii, iar Omicron se pare că are predilecţie pentru acest segment al populaţiei.

Sistemul sanitar de la noi este mult mai puţin pregătit, în comparativ cu cel din Franţa, Germania, Italia. Este vorba de sectile ATI, care iau foc când nu te aştepţi, de instalaţiile de oxigen şi de personalul calificat.

România nu instituie restricţii, nici certificatul verde

În aceste condiţii mai proaste decât în Occident, România nu ia nicio măsură de protecţie a populaţiei. Pentru că guvernanţii sunt mai preocupaţi de voturile pe care le obţin partidele aflate la guvernare în alegerile din 2024.

Specialiştii spun cu totul altceva, dar decizia politică e la şefii coaliţiei, care ignoră opiniile specialiştilor.

Petrecerile  de Crăciun şi Anul Nou, interzise în alte ţări, sunt la noi în plină desfăşurare. Staţiunile sunt pline, aproape nu mai există locuri de cazare. Un singur contaminat cu Omicron poate contamina, la petrecerea de Revelion,  alte zeci sau sute de persoane, având în vedere viteza de propagare a virusului Omicron, de 5 ori mai mare în comparaţie cu Delta.

Începutul şcolii, în plină explozie a valului al V-lea, va face din şcoli focare de infecţie de neocolit. Tot acest context, cu accesul tuturor persoanelor la toate mall-urile şi magazine, va face din următorul val al pandemiei „furtuna perfectă” pentru România.

Ce spun experţii noştri

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii. „Din păcate, o măsură care să încetinească transmiterea, respectiv utilizarea acelui certificat COVID, noi l-am elaborat dar, după cum ştiţi, nu a fost adoptat”.

Rafila  a precizat că autorităţile doresc să evite trei lucruri, şi anume un lockdown care va afecta serios viaţa economică a ţării, închiderea şcolilor, şi  un număr cât mai mic de decese.

Ministrul Sănătăţii nu exclude, aşadar, un lockdown sever, şi închiderea şcolilor.

Nelu Tătaru, specialist şi fost ministru al Sănătăţii. „Bolile, suferinţele…oricare ar fi ele, nu ţin cont că e sărbătoare, că ne dorim să ieşim cu prietenii sau să petrecem timp cu familia. Lipsa unor soluţii importante pentru sănătate nu ne scapă de responsabilităţi, răspunderi şi explicaţiiCea mai proastă decizie este să nu iei nicio decizie”.

Emilian Imbre, medic specialist. „Noi mereu avem un decalaj în a lua măsuri. Cei care decid, din lipsă de curaj, nu-i ascultă pe profesionişti. Emilian Popescu, Octavian Jurma, Răzvan Cherecheş, toţi au avertizat autorităţile şi nu s-a întâmplat nimic niciodată. Valul 4 este cel mai bun exemplu. România a atins atunci numai recorduri negative. Până şi adoptarea certificatului verde este tergiversată… Toate măsurile ce vor fi luate după Anul Nou vor fi tardive. Valul Omicron va fi mai amplu decât cel Delta şi greu de stăvilit”.

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, nici nu a participat la ultimele explicaţii date de Rafila şi şefa INSP. Ce să spună, că regretă că guvernarea nu ţine cont de opiniile specialiştilor, şi blochează orice măsură de stăvilire a transmiterii virusului Omicron?

Scenariu negru pentru clasa politică, legat de valul al V-lea

Toate aceste avertismente sumbre, venite inclusiv de la specialişti ai PSD, n-au impresionat clasa politică. A făcut ce face de obicei. Închide ochii, în speranţa că nu va fi „dracul chiar atât de negru”, îşi va conserva masa de votanţi şi nu vor fi manifestaţii pe străzi.

Manifestaţii au fost şi mai sunt  şi în Franţa, Italia, Germania, Anglia. Dar clasa politică de la ei nu se lasă influenţată de mii sau zeci de mii de oameni, când este vorba de sănătatea a zeci de milioane de oameni! Total invers decât la noi.

Dacă se repetă scenariul din ţări vest europene, cu sute de mii de infectări pe zi, în România va fi un dezastru. Pentru că procentul insuficient de vaccinaţi va duce la colapsul spitalelor şi la sute de morţi pe zi.

Am avut şi în valul al IV-lea, mai puţin grav decât ce se anunţă, oameni care au murit în curtea spitalelor,  pentru că nu mai erau paturi la ATI. Oameni cărora li se refuză internarea din acelaşi motiv. Am avut în octombrie aproape 600 de morţi într-o zi. Câţi vor fi în viitorul val?

Principalii responsabili, într-un astfel de scenariu negru: preşedintele Iohannis, care a blocat certificatul verde, Marcel Ciolacu, premierul Nicolae Ciucă, Florin Cîţu şi Kelemen Hunor. Pentru că n-au fost în stare să impună măsuri de prevenţie a răspândirii accelerate a varianei Omicron a virusului. N-au luat măsuri de extindere a secţiilor de ATI, de îmbunătăţire a instalaţiilor şi rezervelor de oxigen, de procurarea a altor medicamente apărute recent în lume.

Nu văd cum ar scăpa de răspundere şi de furia populaţiei când vom asista la sute de morţi pe zi şi colapsul spitalelor şi a secţiilor ATI.

Este clar că, în comparaţie cu alte ţări, guvernanţii noştri dau dovadă de inconştienţă. Şi atunci populaţia va avea tot dreptul să îi judece pentru miile de români morţi în valul al V-lea. Eventual să le arate cartonaşul roşu, şi să asistăm, după manifestaţii de stradă extinse şi prelungite, la schimbarea actualei guvernări.

Nimic nu mai e sigur când ne vom confrunta cu o pierdere a controlului sistemului sanitar, iar firmele de pompe funebre nu vor mai face faţă valului de decese. Am văzut scenariul acesta în India.

Este posibil ca amploarea adusă de Omicron în viitorul val cinci să nu fie aşa de dramatică. Când e vorba de sănătatea publică, guvernanţii sunt obligaţi să pună răul înainte. Iar dacă nu înţeleg fenomenele medicale să ia aminte la ce spun specialiştii şi la ce văd că se întâmplă în alte ţări. Dacă nici de asta nu sunt în stare, nu le rămâne decât să plece de la guvernare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite