20 de spectacole memorabile ale ultimilor 20 de ani

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi timpul trece… Acum 20 de ani veneam în Bucureşti ca orice tânăr “cu traista în bâtă , şi viaţa nu-mi părea urâtă”. Şi partea finală nu s-a schimbat nici acum.

Să scrii pe un blog poate fi un lucru uşor sau unul foarte greu. Dacă te gândeşti că împărtăşeşti ceea ce scrii şi unei lumi virtuale, lucrurile se schimbă. Totul devine mai complicat.

Dialogul virtual poate conecta frustrări şi opinii pe care dialogul real, palpabil, nu prea e în stare să le aţâţe oricât s-ar strădui. Dar şi vorbele mari se aruncă cu un extaz în care realul păleşte. În virtual, de la înjurătură la genialitate e diferenţă doar de un click!

De la Andrei Pleşu la cel care ar vrea să fie ca domnul Pleşu e, din nou, diferenţă doar de un click! Vreau să încep anul optimist şi să vorbesc despre lucruri frumoase.

Acum 20 de ani, deveneam un spectator de teatru pasionat. Îmi place să cred că un spectator care a stat cuminte, pe scaun la marginea scenei si nu a ratat mai nimic din tot ce s-a jucat în teatrele din Bucuresti  în tot acest răstimp, ar putea spune cate ceva despre ceea ce a văzut timp de 20 de ani.

Adică cam tot ce se putea vedea în Bucureşti, fie că erau spectacole din repertoriul teatrelor locale, din cadrul unor festivaluri sau producţii independente.

După 20 de ani, mă întreb şi încerc să-mi amintesc şi să ierarhizez amintirile, într-un „Top 20” al spectacolelor memorabile, nu al spectacolelor foarte bune sau bune, care au fost si ele foarte multe.

E un  prilej să mă bucur încă o dată de ele, reamintindu-mi momente din acele piese si sa-mi declar public emoţia pe care mi-au produs-o  atunci când le-am văzut, precum şi preţuirea pentru cei care le-au regizat.

Propun, cum am mai spus, un „Top 20” al spectacolelor memorabile pe care le-am văzut în ultimii 20 de ani. Ordinea poate fi aleatorie, dar a fost mai simplu sa grupez spectacolele care aveau acelaşi regizor:

Fedra, Danaidele, Faust, Titus Andronicus – regia Silviu Purcărete
Trilogia antică , Livada de vişini – Andrei Şerban
Poveste de iarna, Iluzia comică – Alexandru Darie
Ghetou, Visul unei nopţi de vară – Victor Ioan Frunză
Chira Chiralina, Şase personaje în căutarea unui autor – Cătălina Buzoianu
Richard al II-lea , Caligula – Mihai Maniuţiu
Au pus cătuşe florilor – Alexander Hausvater
Puricele – Horaţiu Mălăiele
Azilul de noapte – Horea Popescu
Toujours L’amour – Dan Puric
Numele Trandafirului - Grigore Gonţa
Sex,Drugs & Rock‘n Roll – Florin Piersic jr.

Dintre spectacolele străine, memorabile mi s-au părut :
Strada Crocodililor - regia Simon McBurney
Gaudeamus şi Stele în lumina dimineţii - Lev Dodin
Macbeth - regia Eimuntas Nekrosius

La fel de memorabile sunt şi interpretările actorilor din rolurile importante ale tuturor acestor piese.
Şi timpul trece…

Opinii

Mai multe de la Toma Enache


Ultimele știri
Cele mai citite