Cea mai gustoasă tocăniţă de cartofi cu carne. Ingredientele care transformă un preparat banal într-un deliciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu carne sau de post, tocăniţa de cartofi se numără printre preparatele de bază ale bucătăriei româneşti, pentru care nu trebuie să petreceţi prea mult timp lângă aragaz.

O reţetă perfect pentru zilele în care vreţi să savuraţi un preparat clasic, care să vă amintească de gustul delicios şi generos al măncării bunicii, este cea de tocăniţă de cartofi cu carne. Pentru un gust desăvârşit al acestui preparat, gastronomul sălăjean Mircea Groza recomandă folosirea a două tipuri de carne de porc: muşchiuleţ şi costiţe. În plus, aveţi nevoie de cartofi, o ceapă, un ardei, făină de mălai, pastă de ardei, boia, cimbru, frunze de ţelină, ulei, sare, piper.

Mai întâi, pregătiţi carnea: muşchiuleţul se taie felii de grosimea unui deget, iar costiţele, de preferat din zona spre piept, unde oasele sunt mai scurte şi mai moi, iar carnea mai gustoasă, se taie bucăţi individuale. Presăraţi sare şi piper, iar apoi tăvăliţi carnea prin făină de mălai, scuturând pentru a înlătura excesul.

Într-o cratiţă puneţi trei linguri de ulei, în care prăjiţi bucăţile de carne pe toate părţile. Când s-au rumenit, le scoateţi într-un vas, iar în uleiul rămas căliţi la foc molcom o ceapă mare, tocată, apoi adăugaţi un ardei tăiat cubuleţe. Amestecaţi continuu, pentru a nu se arde. Completaţi cu o lingură de boia dulce şi una de pastă de ardei, după care turnaţi în cratiţă apă caldă. Lăsaţi să fiarbă încet, timp în care curăţaţi cartofii, îi spălaţi şi îi tăiaţi cuburi.

Când ceapa şi ardeiul s-au înmuiat, adăugaţi costiţa, iar când este pe jumătate fiartă, puneţi cartofii şi, pentru o aromă aparte, o legătură de cimbru şi frunză de ţelină. Bucăţile de muşchiuleţ se adaugă în momentul în care tocana începe să fiarbă, ţinând cont de faptul că această carne se găteşte destul de repede, iar dacă îl ţineţi prea mult pe foc, îşi pierde savoarea. Săraţi şi piperaţi după gust. Tocăniţa se serveşte cu orice fel de murături.

Poftă bună.

Vă mai recomandăm:

Din caietul de reţete al bunicii. Cum se prepară cea mai gustoasă supă cu găluşte

Cum gătim piroştele cu razalăi şi afumătură în frunze de ştevie. Gastronomul Mircea Groza dezvăluie secretele preparatului tradiţional

Mai multe pentru tine:
Motivul halucinant pentru care Emmanuel Macron a apărut cu pantofi cu două numere mai mari. Imaginile sunt reale și au încins Internetul
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Descoperire fantastică. Organul care produce aproape toată serotonina din corp. Nu e creierul. Din cauza asta ne îmbolnăvim de anxietate și depresie
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Monica Pop, dată afară din restaurant! Ireal ce i-a făcut un angajat medicului și prietenelor sale: „Bineînțeles că și ospătarii și ceilalți participanți, erau consternați”
Crima pasională din Ploiești. Viața medicului Roxana Călin după ce a ucis-o pe soția amantului. S-a recăsătorit cu un bărbat din domeniul juridic și călătorește de la Monaco în toată lumea
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
Roxana Călin, doctoriţa care a îngrozit România în anii ’90. Și-a ucis şi tranşat rivala în dragoste