Cum se gătea „varza à la Cluj“ în anul 1695 şi care erau cele mai populare mâncăruri din acele vremuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Varză a la Cluj

În secolele trecute, varza era un aliment nelipsit de pe mesele oamenilor, fie ei nobili sau oameni de rând, spune istoricul şi publicistul clujean Lukács József. Acesta a făcut un studiu pentru care a citit documente de arhivă, literatură de specialitate, jurnale, memorii, dar a cercetat şi cărţi de bucate apărute în secolele 16-17.

Istoricul şi publicistul clujean Lukács József a publicat un material despre ”Începuturile literaturii gastronomice în Transilvania” în numărul 24 din 2013 al revistei ”Apostrof”. Acesta spune că, într-un protocol din 1442, păstrat în arhiva vechii mănăstiri a călugărilor benedectini din Cluj-Mănăştur (unde se află acum Biserica Calvaria), a găsit cea mai veche menţiune, până acum, despre varză: un nobil se jura că nu a ordonat ca unui alt nobil din comuna Iara, unde locuiau amândoi, să-i fie luată varza.

O altă menţiune a acestei legume în Ardeal este în „Cartea de bucate a bucătarului-şef al principelui Transilvaniei“, cea mai veche carte de reţete din regiune, despre care se ştie că a apărut în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, unde sunt o grămadă de reţete cu varză - carne de oaie cu varză roşie, varză gătită în lapte, găină cu varză călită, plăcintă cu varză etc.

Despre celebra „varză á la Cluj“ de azi istoricul a găsit o reţetă din „Cartea de bucate de la Cluj“ (1695). Câteva din mâncărurile cu varză, din epocă, sunt reproduse în studiul acestuia.

Varză á la Cluj -  „se ia o frumoasă varză murată, care se mărunţeşte frumos, subţire. Între timp, împreună cu varza, se pune la foc mic, într-o oală, o găină grasă sau o jumătate de gâscă grasă cu slănină: se presară piper peste ea şi se fierbe bine: se toarnă şi vin atâta cât trebuie, ca să aibă gust mai bun; când se serveşte, se piperează din nou“.

Sarmale - „se mărunţeşte frumos varza murată. Între timp, trebuie tăiate mărunt cu cuţitul de tocat carne şi amestecate carnea crudă de vită şi slănina, iar în amestec trebuie pus piper, ghimbir şi sare, toate pisate. Când este făcut, se înveleşte câte o bucată din amestecul de carne în câte o frunză întreagă de varză, dar mai înainte se taie partea groasă, adică cotorul frunzei. Se pun în oală împreună cu varza mărunţită şi se fierb bine. Când s-a făcut, se pune în ea puţin vin; va avea gust mai bun. Se aşază pe masă oala. Dacă se piperează, va avea gust mai bun“.

Mai puteţi citi:

Cum a devenit „Varza à la Cluj” mâncarea regilor: reţete delicioase din Ardealul de acum 400 de ani

Ce mâncau principii Transilvaniei. Peste 700 de reţete din cea mai veche carte de bucate din Ungaria medievală

Mai multe pentru tine:
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Cine sunt, de fapt, Dragoș și Gheorghe Vîlcu, despre care se spune că finanțează din umbră Recorder și Hotnews
Cadouri de Crăciun 2025 pentru ea – White Luxury Gifts: eleganță, stil, statement și surprize premium sub 100 €
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
Trei zodii își schimbă radical viața începând cu 1 ianuarie 2026. Vor avea parte de iubire și noroc din abundență
Adio, nuntă regală! Prințul s-a despărțit de iubita pe care tocmai i-o prezentase Prințului Albert de Monaco
Povestea fabuloasă a fabricii de pantofi construită de un om care abia știa să scrie. Le-a încălțat pe Sophia Loren și Elena Ceaușescu, iar mai târziu pe vedetele autohtone
Cadouri de Crăciun pentru bărbați care aduc zâmbete: cele mai haioase pijamale și pulovere, sub 100 de lei, care fac sărbătorile memorabile
Ce nu știai despre Raluca Moroșanu, judecătoarea care a înfruntat-o pe șefa Curții de Apel București, Liana Nicoleta Arsenie