Cum faci delicioasa turtă de praz. Ingredientele secrete ale preparatului oltenesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prazul, un ingredient nelipsit din bucătăria oltenească FOTO Shutterstock

Prazul, legume vedetă a Olteniei, este nelipsit din diverse preparate româneşti. Aromat şi cu gust dulce, prazul dă savoare diverselor mâncăruri. Turta de praz se prepară simplu, cu puţine ingrediente şi este un aperitiv delicios.

Despre acest preparat, regretatul gastronom Radu Anton Roman nota în lucrarea Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia): Ştiti cu ce seamănă turta oltenilor? Cu prăjiturile acre-sarate ale nemţilor, din ceapă, ba şi din praz. Olteanul şi prazul se ţin de mână, ca doi îndrăgostiţi, cine nu ştie, dar faptul că Oltenia e ţara zarzavaturilor nu exclude marile vinuri de la Drăgăşani, Sâmbureşti, Corcova, Severin, Segarcea, Calafat, Sadova, Drancea. Ce s-alegem de aici? Orice vin alb sec, usor, poate puţin parfumat. Să zicem deci o Fetească Regală.


Ingrediente
Aluat:

250 g făină
125 g unt
1 gălbenuş de ou
1 jumătate de linguriţă de sare

Garnitură:
800 g praz
50 g unt
2 gălbenuşuri de ou
sare, piper

Mod preparare:
•    Se face un aluat cu făina, untul, gălbenuşul de ou, sare şi puţină apă, cât să iasă un aluat fraged
•    Se face o bilă şi se lasă 1 ora la rece (nu în frigider) ca să devină fraged
•    Se taie prazul în bucăţi de 2-3 cm, se fierbe în apă sărată 10 minute apoi se căleşte 10 minute în unt cu sare, piper
•    Se bate un gălbenuş cu smântână, se adaugă peste praz
•    Aluatul se separă în 2 părţi
•    Partea mai mare se întinde şi se pune într-o tavă şi se umple cu prazul călit
•    Se acoperă tava cu a doua foaie de aluat, se lipesc marginile celor 2 foi cu puţină apă ca să nu se desfacă la copt
•    Se înţeapă plăcinta cu o scobitoare şi se pune la cuptor până se rumeneşte.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).


Vă recomandăm şi:

Cum se pregăteau pe vremuri cei mai buni mici: ingredientul care îi face pufoşi

De ce este usturoiul cel mai puternic antibiotic din lume. Ce substanţă minune conţine şi de ce trebuie mâncat zdrobit

Cum faci cei mai buni ardei umpluţi ca în Bucovina. Ingredientele secrete ale preparatului

Mai multe pentru tine:
Black Friday 2025 pe Flip.ro: cele mai mari reduceri la iPhone – economii de până la 1.000 de lei și telefoane premium sub 1.000 €
Black Friday 2025 „Bla-Bla Black Shopping Weeks” la XXXLutz: transformă-ți casa de sărbători cu piese spectaculoase și reduceri de până la 50%
Cum a rămas o tânără fără bani și fără diplomă după ce și-a dat demisia de la un salon. Mare grijă să nu pățiți la fel
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: Top televizoare cu cele mai mari reduceri, de până la 5.000 de lei și calitate premium pentru living și dormitor
Cristina Teleanu, în lacrimi. Fosta avocată, devenită ciobăniță, acuzații grave pentru soțul ei: „Un om fără școală să mă umilească..."
Nu-l iartă nici după moarte?! Mariana Moculescu refuză să meargă la înmormântarea fostului soț! Unde și când va fi înmormântat maestrul?
Promoții de iarnă PetMax: Suplimente veterinare esențiale pentru câini și pisici cu reduceri de până la 69%
Nu a ajuns la Palat, dar tot e în câștig! Fosta amantă a Regelui Frederik face iarăși valuri
Gestul șocant al Marianei Moculescu față de Horia Moculescu, chiar când acesta se afla pe patul de moarte: „Solicit să fie interzis!”
Fashion Days Black Friday 2025 – ultimele ore de reduceri de până la 90%. Transformă-ți outfitul în cel mai spectaculos mod, cu opere de artă
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: cele mai bune oferte pentru decorațiuni de Crăciun cu reduceri uriașe de până la 78%