FOTO Au reprezentat zona Crişana la primul Congres Internaţional al Tradiţiilor Culinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei bucătari de la Hanului Moara cu Noroc din oraşul arădean Ineu au participat alături de alţi specialişti din 36 de ţări la primul Congres Internaţional al Tradiţiilor Culinare care a transformat Bucureştiul pentru patru zile în capitala gastronomiei mondiale.

Cei trei, Zoltan Mate, Alina Bucatos şi Amalia Copil au reprezentat la acest Congres, zona Crişana. Echipa a pregătit un meniu tradiţional format din: ciorba lui Grof Vermesy - un preparat cu influenţe unguresti servită la curtea nobilimii ungureşti, friptura lotrilor - iepure sălbatic la cuptor cu vin alb şi legume cu puternice influenţe în legendele vestitului haiduc Lica Sămădăul şi coarda cu brânză dulce.

De asemenea, în cea de-a treia zi a congresului, Echipa Crişana - Hanul Moara cu Noroc a prezentat, în faţa unui auditoriu format din reperezentanţii ţărilor participante dizertaţia cu titlul: „Tradiţii culinare pe Canalul Morilor”. Lucrarea exemplifică gastronomia tradiţionala în timpul posturilor bisericeşti precum şi in timpul celor mai importante momente din timpul ţăranului român: botezul, nunta, înmormântarea etc.

Evenimentul a avut loc la hotelul Pullman World Trade Plaza din Capitală şi are ca scop promovarea tradiţiilor culinare din fiecare ţară participantă, rezultatul final fiind editarea primei Enciclopedii mondiale a Tradiţiilor Culinare.

Congresul a fost organizat de Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Turism şi World Association of Chefs Societies. România a fost reprezentată în cadrul Congresului Internaţional al Tradiţiilor Culinare de la Bucureşti de către mai multe echipe, din fiecare regiune istorică: Muntenia, Oltenia, Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, Bucovina, Moldova, Dobrogea şi de Echipa Militară a României.

În cadrul Congresului, fiecare ţară a fost reprezentată de către o echipă alcătuită din trei bucătari: un bucătar a susţinut un discurs privind informaţiile despre preparatele tradiţionale din ţarape care o reprezintă (istoria produselor, ingredientele, tehnica de preparare, suporturile de expunereş.a.), iar ceilalţi doi bucătari au pregătit şi prezentat preparate specifice bucătăriei lor. Fiecare echipă a pregătit trei produse specifice ţării din care provine: antreu, fel principal şi desert.

Ţările participante la Congres au fost: Albania, Arabia Saudită, Azerbaijan, Bosnia şi Hertzegovina, Bulgaria, Canada, Cipru, Coreea de Sud, Croaţia, Elveţia, Finlanda, Grecia, Hong Kong, Japonia, India, Islanda, Israel, Italia, Liban, Malaezia, Macedonia, Malta, Mexic, Myanmar, Polonia, România, Serbia, Slovenia, Singapore, Thailanda, Taiwan, Tunisia, SUA., Ucraina, Ungaria, Uzbekistan.

Atât lucrarea precum şi reţetele celor trei preparate vor fi disponibile pe siteul www.hanulmoaracunoroc.ro

Vă mai recomandăm: A lăsat cariera de corporatistă şi s-a apucat de gătit

Cum să măsori o porţie de mâncare potrivită pentru tine? Cu mâna

Mai multe pentru tine:
Black Friday 2025 pe Flip.ro: cele mai mari reduceri la iPhone – economii de până la 1.000 de lei și telefoane premium sub 1.000 €
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: cele mai bune oferte pentru decorațiuni de Crăciun cu reduceri uriașe de până la 78%
Cristina Teleanu, în lacrimi. Fosta avocată, devenită ciobăniță, acuzații grave pentru soțul ei: „Un om fără școală să mă umilească..."
Din ce cauză tot mai mulți tineri se îmbolnăvesc de cancer de colon. Mâncarea care îi îmbolnăvește
Care este cel mai mare „viciu” al Dacianei Sârbu?! De abia acum a recunoscut! „De patru-cinci ori pe zi!”
Black Friday 2025 „Bla-Bla Black Shopping Weeks” la XXXLutz: transformă-ți casa de sărbători cu piese spectaculoase și reduceri de până la 50%
Cele mai căutate cadouri pentru copii și adolescenți în 2025: Roblox, Minecraft, jocuri STEAM, Kendama și LOL
Prima Doamnă din Oman primește o distincție fără precedent! I-a fost înmânată chiar de soțul ei, sultanul Haitham bin Tarik Al Said
Mariana Moculescu, mesaj dur pentru Alexandra Velniciuc „Nu înțeleg cine stă în spatele acestor decizii” De ce nu a fost lăsată în primă instanță să intre la priveghi și cum a apărut apoi alături de Nidia UPDATE
A Diamond Is Forever: colecția Primul diamant TEILOR — bijuterii luxury de la 500 lei pentru cadouri care spun povești
Lancôme Bestseller în România: Parfumuri iconice, mascara virală și skincare premium pentru cadouri de lux