A lăsat cariera de corporatistă şi s-a apucat de gătit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Fata care găteşte cu flori“, Claudia-Romana Rista, a renunţat la cariera de manager de vânzări pentru companii precum McDonald’s şi Coca-Cola şi a devenit un bucătar cu blog şi cu emisiune TV.

Avea un salariu de peste 2.000 de euro, se îmbrăca în deux-piece negru, cămaşă albă şi avea în cap doar cifre, targeturi şi alte bazaconii legate de vânzări. Însă de Paşte, în acest an, Claudia a mers acasă, în Arad, şi şi-a băgat nasul în bucătărie.

„M-am îmbrăcat lejer şi mi-am luat un şorţ, bineînţeles. Nu orice şorţ, ci unul vechi de-o sută de ani, plin de flori cusute de mână într-o multitudine de culori. Bunica din partea mamei era croitoreasă...", povesteşte Claudia. Şorţul, florile, mirosul din bucătărie... nici Claudia nu mai ştie exact cum a fost, ce anume s-a întâmplat, dar atunci s-a decis să-şi lase deux-piece-ul definitiv pe umeraş şi să trăiască din gătit. A trecut mai bine de un an şi acum face bani din tarte care poartă semnătura ei.

O pasiune apreciată de artişti

„Totul s-a declanşat în toamna lui 2011, când am fost invitată să gătesc ca voluntar pentru un vernisaj de artă în cartierul Pantelimon din Bucureşti. Era un proiect fain al Make a Point, «Mă numesc Cartier». De acolo a pornit «Arte şi Tarte», a fost un moment în care cineva a apreciat munca mea pe un blog. Imediat după, am fost invitată de Artmark să gătesc în Palatul Cesianu-Racoviţă, la petrecerea de sfârşit de an a celei mai prestigioase case de licitaţii de artă din România. Acolo unde au pătruns înaintea mea Hiltonul, Crowne Plaza sau alte companii prestigioase care asigură şi catering.

De atunci gătesc pentru evenimente private, gătesc şi în bucătării de patru stele, dar şi acasă la prieteni. Am primit propuneri să mă angajez în bucătării de patru stele, dar mi-am luat răgaz să fac alegeri bune", spune Claudia.

A fost ani de zile manager de vânzări în multinaţionale, iar acum găteşte cu pasiune. Este vorba despre arădeanca Claudia-Romana Rista, care a reprezentat Banatul la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, eveniment certificat de către World Association Of Chefs Societies (WACS) şi organizat de către Asociaţia Culturală Euro-Est Alternativ (ACEEA). Claudia a concurat şi cu profesionişti, şi cu amatori. Pasiunea ei a fost apreciată şi de ceilalţi: s-a întors acasă de la Cluj cu trei medalii de argint, la Creaţie Culinară, Artă culinară - desert şi la Somelieri.

După 15 ani de muncă în companii multinaţionale, Claudia a avut în toamna trecută revelaţia vieţii ei, şi anume că rostul său este acela de a pregăti bucate rafinate cu gusturi fine. În câteva luni şi-a consolidat propriul brand, „Rista de bucate".

I se spune „Fata care găteşte cu flori" pentru că în meniurile ei apar deseori florile de dovlecel, levănţică, petalele de albăstrele, gălbenele, de floarea-soarelui, florile de soc şi aşa mai departe.

Are deja propriul brand

Claudia a creat „Rista de bucate" cu gândul la familia ei cu nume sârbesc şi la spaisul (cămara) tatălui care face cârnaţi de 65 de ani după o reteţă de familie veche de peste o sută de ani. „În primăvara aceasta, într-o dimineaţă de mers pe piaţă, aşa cum se obişnuieşte să se spună printre noi, managerii de vânzări, când luăm pulsul evoluţiilor de pe teren, m-am «trezit» cu un coş la braţ. Am lucrat în şi pentru multinaţionale, McDonald's,  Xerox, Franke, Petronas, Red Bull, Coca-Cola.

Am colindat şi am deschis 15 pieţe internaţionale. Acum, tot... în piaţă am ajuns. Îmi aleg legumele, fructele şi florile... Şi mă bucur şi eu, şi prietenii mei de combinaţiile de arome ce mă inspiră atunci pe moment, când pregătesc masa, fie pentru o pauză de prânz de la birou, fie pentru o cină festivă", a explicat Rista.

„Aşa am ajuns să îmi iau o pauză de masă sabatică, după cum se practică în Occident după mulţi ani de job. Pot să spun că în atâţia ani de muncă, la 33 de ani, m-am ales cu un «stomac bun». Cererile de mese festive s-au înmulţit, mai nou prietenii mă solicită să le gătesc şi la nunţi, botezuri sau la evenimente corporatiste. În orice caz, această pauză devine pentru mine o călătorie de iniţiere în taina gusturilor fine", a mai spus fostul manager.

În direct la TV

„În primăvară, la începutul pauzei mele, am primit invitaţia din partea unei televiziuni locale să gătesc în direct, la un matinal. M-am simţit ca acasă. De atunci gătesc odată pe lună în direct la matinalul Regional Cafe. În urma unei emisiuni, în care am pregătit un meniu complet cu flori de dovlecel, petale de albăstrele, gălbenele, floarea-soarelui şi lavandă, un telespectator a sunat să întrebe «cine este tipa care găteşte cu flori?». Şi aşa mi-a rămas numele «Fata care găteşte cu flori». De atunci, din niciun meniu pregătit de mine nu lipsesc florile", a mărturisit bucătăreasa.

O alegere surprinzătoare

Claudia a participat în vara aceasta la primul ei concurs de gătit. Întâmplarea face că era la Timişoara, după emisiune, când în platou l-a întâlnit pe Radu Zărnescu, Project Manager ACEEA. „Am acceptat provocarea de a participa la Cupa Aradului, concurând la amatori. Am avut trei zile la dispoziţie să mă pregătesc. Am fost evaluată de un juriu exclusiv internaţional, alcătuit din maeştri în arta culinară şi profesionişti în domeniu, preşedinţi de organizaţii naţionale din 12 ţări. Preşedintele juriului a fost chiar preşedintele WACS, Gissur Gudmundsson, iar  vicepreşedinte - bucătarul Madonnei, Thomas A. Gugler.

La Cupa Aradului am fost medaliată cu Aur la secţiunea Artă Culinară - Meniu Alternativ şi cu bronz la Somelieri", şi-a amintit arădeanca. Claudia Rista mai spune că prietenii şi colegii se miră cum din manager de vânzări a ajuns la bucătărie.

„Sunt mulţi care încă se mai miră că am ajuns în bucătărie sau că fac asta! Din ţinuta business în şorţ şi cu basma în cap, cu mâinile-n aluat. Cred că era acolo, undeva în sufletul meu, de acolo porneşte totul. Călătoriile dese peste hotare în interes de serviciu m-au făcut gurmandă şi, sper eu, gourmetă. Oamenii excepţionali pe care i-am avut alături în formarea mea şi cei pe care i-am întâlnit m-au ajutat să înţeleg şi să preţuiesc bucătăria locului.

La această formare a contribuit, nu în ultimul rând, familia mea. Doresc să le mulţumesc tuturor. Dincolo de provocările pe care le am acum, la început de drum, când încă pun lucrurile pe roate, viaţa mea s-a schimbat. În mai anul acesta, când tata a împlinit 79 de ani, am rezervat domeniul de internet «Rista de bucate» şi de ziua mea, pe 18 mai, mi l-am făcut cadou", a încheiat bucătăreasa.

"Sunt mulţi care încă se mai miră că am ajuns în bucătărie sau că fac asta! Din ţinuta business, am ajuns în şorţ şi cu basma în cap, cu mâinile-n aluat.''

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite