Pizzerii, fast-food-uri şi restaurante din Alba, verificate de inspectorii DSV. Ce nereguli au fost descoperite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorii DSVSA Alba desfăşoară pe perioada stării de alertă o acţiunea pentru verificarea respectării cerinţelor privind funcţionarea unităţilor de alimentaţie publică care comercializează produse prin comandare şi livrare la pachet şi la unităţile de alimentaţie publică care prepară şi servesc în spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor (terase).

Astfel, în perioada 21 mai – 18 iunie 2020 au fost verificate 51 de obiective: restaurante, unităţi de tip catering, fast-food-uri şi pizzeri (unităţi cu livrare la pachet şi servire pe terasă). 

În urma controalelor efectuate au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 7.200 de lei, conform HG 984/2005 şi 16 avertismente, conform OG 2/2001, la unităţi din Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Cugir, Sebeş şi Blaj. S-a dispus reţinerea oficială a 10 kilograme de produse din carne de porc şi pasăre pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind regimul termic, conform indicaţiilor stabilite de către producător, şi pentru nerespectarea etichetării corespunzătoare a produselor din spaţiul frigorific.  

Alte nereguli constatate în urma controalelor au fost: 

- Deficienţe structurale ale pereţilor, pavimentelor, pardoselilor şi planşeelor; 

- Nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind depozitarea materiei prime; 

- Neefectuarea recentă a acţiunilor de dezinsectie, dezinfectie si deratizare (DDD); 

Controalele au vizat, între altele, aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii. Controalele DSVSA Alba cu această tematică vor continua pe toată durata stării de alertă.

De asemenea, pe lângă controalele efectuate pentru respectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor (şi implicit pentru prevenirea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare), activităţile inspectorilor au vizat consilierea operatorilor în domeniu şi, ulterior, verificarea respectării măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS – CoV – 2 pentru activităţile de preparare, servire şi consum al produselor alimentare în spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor unităţilor de alimentaţie publică. 

Revizuirea circuitelor funcţionale de producţie, preparare, livrare şi servire este esenţială şi trebuie realizată astfel încât să se respecte măsurile de protecţie sanitară pentru a împiedica posibila infecţie cu virusul SARS – CoV – 2, dar, în acelasi timp, să nu afecteze siguranţa alimentelor. Printre măsurile care trebuie aplicate de operatorii din acest domeniu, înainte de reluarea activităţilor, se numără: verificarea stării de întreţinere a tuturor spaţiilor, echipamentelor şi ustensilelor necesare pentru desfăşurarea activităţilor permise, revizuirea planurilor de igienizare şi dezinfecţie, în sensul creşterii frecvenţei acestor acţiuni şi a realizării lor cu produse biocide adecvate, verificarea stocurilor de alimente, eliminarea celor care ar putea produce toxiinfecţii alimentare şi instruirea personalului lucrător privind regulile generale de igienă necesare obţinerii de produse alimentare sigure, precum şi cele suplimentare de prevenire a răspândirii virusului SARS – CoV – 2.

Cerinţele care vizează asigurarea protecţiei clienţilor/consumatorilor sunt cele legate de: triajul observaţional al acestora, realizarea adecvată a dezinfectării meselor dupa plecarea clienţilor, a dezinfectării tuturor spaţiilor/ suprafeţelor unde au acces clienţii, a ustensilor folosite în timpul servirii meselor, asigurarea cu dispozitive necesare dezinfectării mâinilor clienţilor, informarea adecvată a clienţilor, precum şi  asigurarea distanţării fizice, astfel încât să se evite, pe cât posibil, interacţiunea fizică cu şi între clienţi.

În ce priveşte terasele sau spaţiile deschise din exterior ale unităţilor de alimentaţie publică, inspectorii vor continua controale pentru verificarea şi consilierea, acolo unde este cazul, a operatorilor din domeniu.  Dezideratul este acela de a garanta cetăţenilor care doresc să consume produse alimentare la terase, că pot veni în locuri sigure şi că nu se expun vreunui pericol privind sănătatea, inclusiv din prisma siguranţei alimentelor.

Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor, înregistrate pe teritoriul judeţului Alba, la nr. de telefon 0258/835915 sau se pot adresa circumscripţiilor sanitar-veterinare teritoriale.

Citiţi şi:

 

FOTO Traseu turistic spectaculos, accesibil pentru toată familia, la Cetatea Colţeşti. Legenda fortăreţei cu o vechime de 700 de ani

 

VIDEO Avans important în punctele critice ale lotului 1 din Autostrada Sebeş - Turda. Stadiul lucrărilor la cele trei noduri rutiere

 

FOTO Debarcader, parc pentru rulote, zone de relaxare şi picnic. Planul comunei Ciugud pentru a pune în valoare râul Mureş

Mai multe pentru tine:
Cristina Teleanu, în lacrimi. Fosta avocată, devenită ciobăniță, acuzații grave pentru soțul ei: „Un om fără școală să mă umilească..."
Black Friday 2025 „Bla-Bla Black Shopping Weeks” la XXXLutz: transformă-ți casa de sărbători cu piese spectaculoase și reduceri de până la 50%
Descoperire fantastică. Organul care produce aproape toată serotonina din corp. Nu e creierul. Din cauza asta ne îmbolnăvim de anxietate și depresie
Lancôme Bestseller în România: Parfumuri iconice, mascara virală și skincare premium pentru cadouri de lux
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: cele mai bune oferte pentru decorațiuni de Crăciun cu reduceri uriașe de până la 78%
Confesiunile lui Dragoș Dolănescu, la 50 de ani. Totul despre soția lui din Costa Rica: „A avut grijă de fiul meu orfan de mamă”. Ce meserie are femeia cu inimă de aur?
Ținutele care au făcut senzație la aniversarea PRO TV. Cum s-a îmbrăcat Mihaela Rădulescu la patru luni de la moartea lui Felix Baumgartner
De Meghan nici nu vrea să audă, însă pe Harry l-ar primi înapoi acasă oricând. Cât de perfid pare planul lui Kate!
Top 15 băuturi pentru Sărbători 2025–2026: vinuri medaliate cu aur, ediții rare de colecție și reduceri uriașe de până la 8.500 lei
A Diamond Is Forever: colecția Primul diamant TEILOR — bijuterii luxury de la 500 lei pentru cadouri care spun povești
Cele mai căutate cadouri pentru copii și adolescenți în 2025: Roblox, Minecraft, jocuri STEAM, Kendama și LOL