FOTO Debarcader, parc pentru rulote, zone de relaxare şi picnic. Planul comunei Ciugud pentru a pune în valoare râul Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul zonei de agrement de pe malul Mureşului, de la Ciugud
Proiectul zonei de agrement de pe malul Mureşului, de la Ciugud

Primăria comunei Ciugud a finalizat procedura de contractare a lucrărilor de construire a unui debarcader pe malul râului Mureş. Valoarea investiţiei este de circa 82.000 de euro.

Debarcaderul va fi amenajat în localitatea Drâmbar şi face parte dintr-un proiect mai amplu în care sunt implicate şi alte autorităţi locale din Alba şi Hunedoara, pe teritoriul cărora trece râul Mureş.

Valoarea contractului este de 397.024,68 de lei (aproximativ 82.000 de euro). Firma care va realiza construcţia debarcaderului este Lincoln Plus SRL. 

Primăria Ciugud a achiziţionat, de asemenea, servicii de supraveghere a lucrărilor, prin diriginte de şantier construcţii civile hidrotehnice edilitare şi drumuri, valoarea contractului fiind de 3.500 de lei. ”Vrem să construim cât mai repede debarcaderul din noua zonă de agrement, care va pune în valoare Râul Mureş. Urmează un parc pentru rulote, zone de relaxare şi picnic”, au transmis reprezentanţii Primăriei Ciugud.

În cadrul proiectului, opt localităţi vor beneficia de debarcadere cu ambarcaţiuni ce vor putea fi folosite în scop turistic şi nu numai. Distanţa acoperită este de peste 60 de kilometri, între Sîntimbru - Alba şi Geoagiu - Hunedoara. 

ciugud zona agrement

”Am decis ca, de la Sântimbru până la Geoagiu, în judeţul Hunedoara, în fiecare localitate care are proprietatea pe malul Mureşului, şi aici sunt Sântimbru, Ciugud, Alba Iulia, Vinţu, Blandiana, Şibot, Rapold şi Geoagiu, să facem un proiect integrat în valoare de 500.000 de euro, cu debarcadere în dreptul fiecărei localităţi şi un număr de ambarcaţiuni pentru a dezvolta turismul pe Mureş. Adică dacă vine turistul să viziteze de exemplu Cetatea sau să vadă Ciugudul, îi putem oferi să meargă cu barca de la Ciugud până la Geoagiu, o maşină îl aşteaptă acolo, îi recuperează barca şi îl aduce în debarcader”, a spus primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, la momentul obţinerii finanţării.

ciugud zona agrement

Proiectarea pontonului se doreşte a fi una unitară, în aşa fel încât să se diferenţieze de cele private şi oamenii să ştie că sunt alte FLAG-ului. Următorii paşi pentru realizarea acestui obiectiv sunt elaborarea ghidurilor de finanţare,  proiectarea şi apoi construcţia. 

ciugud zona agrement

Proiectul cuprinde şi realizarea unei hărţi a pescajului, a adâncimii râului Mureş prin care să se încurajeze circulaţia ambarcaţiunilor mici, dar nemotorizate. „Suntem cei care luptăm pentru tot ce înseamnă biodiversitatea râului Mureş, suntem pentru a ne bucura de râu, dar fără a distruge ce e în jur. O altă idee este cea de a face o brigadă antibraconaj pe râu şi să fie populat râul Mureş”, a mai spus primarul. FLAG cuprinde 10 unităţi administrative din cele două judeţe şi 11 operatori privaţi. GAL-ul a câştigat o finanţare de 1,7 milioane euro, bani ce vor fi folosiţi pentru a dezvolta zona din punct de vedere economic, prin investiţii în producţia piscicolă şi de acvacultură, respectiv prin dezvoltarea infrastructurii de comercializare a peştelui. Vor fi create aproape 30 de locuri de muncă. 

Citiţi şi:

 

Compania Naţională de Investiţii va moderniza trei clădiri ale Mănăstirii Râmeţ cu peste 3,7 milioane de lei

 

CJ Alba continuă modernizarea căilor de comunicaţie. Aproape 20 de milioane de lei pentru asfaltarea a 11 km de drum

 

FOTO Planul de circulaţie pentru ziua încoronării regilor Ferdinand şi Maria. Cum a decurs evenimentul istoric din 1922

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite