VIDEO Avans important în punctele critice ale lotului 1 din Autostrada Sebeş - Turda. Stadiul lucrărilor la cele trei noduri rutiere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autostrada Sebeş - Turda, lotul 1. Foto: Asociaţia Pro Infrastructură
Autostrada Sebeş - Turda, lotul 1. Foto: Asociaţia Pro Infrastructură

Lucrările la cele trei noduri rutiere ale lotului 1 din Autostrada A10, Sebeş - Turda, reprezintă punctele critice care pot să permită sau nu deschidrea circulaţiei pe cei 17 km în acest an.

Nodul rutier Alba Iulia Nord

La viitorul nod rutier Alba Iulia Nord, una dintre problemele care îl împiedică pe constructor să lucreze în zona viitorului pasaj peste calea ferată o reprezintă linia electrică aeriană (LEA). Aici este necesară relocarea pe un alt amplasament, unde sunt afectate suprafeţe de teren, intravilan şi extravilan, proprietate privată a unei persoane fizice. Aceste terenuri nu au făcut obiectul exproprierii, aşa cum s-a procedat în mod normal pe coridorul autostrăzii, cu excepţia suprafeţelor de teren ocupate de doi stâlpi.

În ultima perioadă, Electrica face demersuri concrete pentru relocarea stâlpilor de înaltă tensiune. A fost desemnat proiectantul pentru realizarea documentaţiei, s-au realizat măsurătorile top pentru obţinerea vizei ANCPI şi s-a eliberat certificatul de urbanism de la primăria Alba Iulia. Într-un final urmează să fie obţinută autorizaţia de construcţie de la Primăria Alba Iulia şi să se treacă efectiv la executarea lucrărilor de relocare cu firma Electromontaj S.A.

autostrada sebes turda

Nodul rutier Alba Iulia Nord. Foto: ziarulunirea.ro

Într-un scenariu al Electrica S.A. pus în acord cu CNAIR, relocarea stâlpilor de înaltă tensiune ar putea să fie terminată cel târziu până în data de 19.07.2020, situaţie în care antreprenorul lotului 1 nu ar mai avea nici un impediment pentru a lucra din plin în zona viitorului nod rutier Alba Iulia Nord.

În zona viitorului nod rutier Alba Iulia Nord, breteaua care face legătura cu sensul giratoriu existent a fost deja conectată la aceasta şi s-a turnat primul strat de asfalt. Pe această bretea va fi deviată circulaţia de pe DN1 pentru a se putea efectua lucrări la rampa supratraversării unde a fost ridicat şi montat tablierul metalic.

Nodul rutier Alba Iulia Sud

La nodul rutier Alba Iulia Sud, unde a existat acea „groapă de gunoi fantomă”, au fost depăşite de multă vreme impedimentele, CNAIR-ul a degajat deşeurile de pe traseul bretelei care face legătura cu şoseaua de centură a municipiului ALba Iulia, în prezent breteaua fiind deja conturată. Chiar mai mult decât atât, s-a aşternut balast stabilizat pe o bucată din apropierea nodului rutier Alba Iulia Sud, dar lucrările au fost momentan întrerupte din cauza ploilor abundente din ultimele zile.

Nodul rutier Sebeş

La nodul rutier Sebeş, probabil unul dintre cele mai spectaculoase şi complexe din România, care va face legătura între autostrăzile A1 şi A10 şi cu DN1, în ciuda ploilor se lucrează la structuri. A început să se decoperteze pentru realizarea ultimelor două pile, cea de lângă râul Sebeş şi cea de lângă DN1, dintre sensurile giratorii existente la Lancrăm-Sebeş.

autostrada sebes turda

Nodul rutier Sebeş

Nodul rutier presupune realizarea a unor pasaje de supratraversare a Autostrăzii A1. Viteza de circulaţie pe bretelele ce asigură legătură între cele două autostrăzi este de 80 km/h, iar pentru bretele 5 şi 6, ce asigură legătură cu nodul Lancrăm, este de 40 km/h. Funcţionalitatea celor 6 bretele menţionate anterior este asigurată după cum urmează:

Breteaua 1

Asigură relaţia Turda – Oraştie, are 2 benzi pe sens şi supratraversează breteaua 3 şi CF 210 printr-un singur pasaj superior.

Breteaua 2

Asigură legătura Oraştie – Turda, are 2 benzi pe sens şi supratraversează breteaua 3 şi CF 210, precum şi Autostrada A1, sector Sibiu-Oraştie, printr-un singur pasaj superior.

Breteaua 3

Asigură direcţia Turda – Sibiu, ea subtraversează bretele 1 şi 2 şi se află în aproprierea CF210. În aproprierea km 1+332,75 din breteaua numărul 3 se desprinde breteaua 5, care se racordază la intersecţia giratorie dispusă în partea de Sud faţă de A1, din cadrul nodului rutier existent Lancram, pentru asigurarea relaţiei directe de Trafic Turda-DN1. Breteaua 3 este proiectată pentru o viteză de 80 km/h.

Breteaua 4

Asigură relaţia Sibiu – Turda, are 2 benzi pe sens şi traversează împreună cu breteaua 3 Râul Sebeş, DN1 şi bretelele Nodului Rutier Lancrăm.

Breteaua 5

Asigură relaţia Turda – Sebeş, se desprinde din breteaua 3, are 1 bandă pe sens şi asigură legătură cu DN 1 prin intermediul giraţiei existente în partea de Sud faţă de A1, astfel fiind asigurată relaţia pentru traficul de pe Autostrada Sebeş – Turda. Este proiectată la o viteză de proiectare de 40 km/h.

Breteaua 6

Asigură relaţia Sebeş-Turda prin conexiunea cu breteaua 4. În acest fel este asigurat accesul pentru participanţii la trafic de pe DN 1 ce doresc să acceseze Autostrada Sebeş – Turda, pe direcţia Turda. Această bretea este proiectată pentru o viteză de proiectare de 40 km/h şi are 1 bandă pe sens.

Citiţi şi:

 

Compania Naţională de Investiţii va moderniza trei clădiri ale Mănăstirii Râmeţ cu peste 3,7 milioane de lei

 

CJ Alba continuă modernizarea căilor de comunicaţie. Aproape 20 de milioane de lei pentru asfaltarea a 11 km de drum

 

FOTO Planul de circulaţie pentru ziua încoronării regilor Ferdinand şi Maria. Cum a decurs evenimentul istoric din 1922

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite