Prima statuie din lume a scriitoarei Jane Austen a fost dezvelită cu ocazia împlinirii a două secole de la moartea sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marţi, 18 iulie, s-au împlinit două secole de la moartea celebrei scriitoare Jane Austen, ocazie cu care, în Marea Britanie, a avut loc o serie de evenimente dedicate acesteia. Printre acestea s-a numărat şi dezvelirea unei statui în mărime naturală cu prozatoarea, în Basingstoke, în apropiere de locul în care s-a născut Austen, Steventon, după cum informează CNN.

Statuia din bronz a fost creată de sculptorul Adam Roud care a declarat pentru CNN că opera ar fi interpretarea lui asupra celebrei autoare. De asemenea, se crede că aceasta este prima statuie din lume cu Austen a cărei creare a durat cinci luni.

Singurul portret confirmat al autoarei, o schiţă în acuarelă realizată de sora ei, Cassandra, care se găseşte în Galeria Naţională de Portrete a Marii Britanii, în Londra.

Sculptorul statuii a povestit pentru CNN că ştia de această schiţă pe care a avut-o mereu în minte, dar care ar fi preferat să nu existe. 

„Pentru sculptură am vrut figura credibilă a unei femei care se plimbă prin piaţa oraşului. Fără îndoială că voi fi lăudat de unii şi criticat de alţii”, a spus Roud pentru CNN. 

„Putem să îl onorăm pe cea mai faimoasă rezidentă a noastră şi avem, de asemenea, şansa de a recunoaşte rolul femeilor în arta publică. Aici şi-a trăit viaţa şi zonele din jurul Hampshireului i-au inspirat romanele. Este un monument extrem de important pentru oraş”, a declarat pentru acelaşi site, Maria Miller, membru al Parlamentului. 

Pe lângă acest eveniment, în aceeaşi zonă, vor avea loc un festival de flori şi o serie de expoziţii.

Jane Austen (1775-1817) a fost o romancieră engleză realistă din perioada romantică pre-victoriană. Datorită viziunii sale complex-realiste a vieţii interioare a femeilor, a măiestriei descrierii, precum şi a comentariilor ironice,  Austen a devenit  cea mai notabilă scriitoare a epocii sale, cu o influenţă deosebită asupra tuturor cititorilor săi, chiar dacă, în timpul vieţii, nu a avut prea mult succes.

S-a născut în Steventon şi printre celebrele romane pe care le-a scris se numără: „Raţiune şi simţire”, „Mândrie şi prejudecată” sau „Emma”. 

Austen a murit în 1817, pe când avea vârsta de 41 de ani, cauza morţii sale fiind un subiect intens dezbătut. Mulţi cred că aceasta ar fi suferit de boala Addison.