Video Cum a înlocuit UE importurile de cărbune rusesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cărbunele rămâne una dintre principalele surse de energie din lume, iar rolul său în mixul energetic mondial a devenit și mai important pe fondul problemelor de pe piața gazelor naturale. 

Multe state europene au decis să crească ponderea cărbunelui în termoficare, spre exemplu, după ce au pierdut accesul la gazele ieftine din Rusia. 

Totodată, peste 34% din electricitatea mondială este produsă prin arderea cărbunilor. 

Cel mai mari consumatori de cărbune din lume este China, care „înghite” peste jumătate din tot cărbunele ars la nivel mondial în fiecare an. Restul regiunii Asia-Pacific consumă 14%, în timp ce India arde 11% din total. Europa și SUA au un nivel similar al consumului, de 6,2%, respectiv 6,1%. 

Iar prețul resursei s-a triplat în 2022, pe fondul crizei energetice globale, dar și a unei răsturnări spectaculoase în dinamica pieței de cărbune. Două mari evenimente au schimbat fundamental comerțul internațional de cărbune: UE a pus sub embargo importurile din Rusia, în timp ce China a refuzat să mai cumpere cărbune din Australia. 

Decizia Beijingului a venit pe fondul solicitării autorităților australiene de a se organiza o anchetă internațională eficientă pentru elucidarea condițiilor în care a izbucnit pandemia Covid-19. În schimb, China a încheiat o serie de acorduri-mamut cu Rusia pentru a cumpăra de aici petrol, gaze naturale și cărbune.

Moscova vinde Chinei aceste resurse la prețuri cu un discount considerabil, atât din motive diplomatice, pentru a-și cimenta alianța cu Beijingul, dar și pentru că și-a pierdut clienții vestici. 

Principalul furnizor de cărbune al Uniunii Eeuropene era Rusia, dar importurile au fost interzise prin pachetul de sancțiuni aplicat de Vest în replică pentru războiul din Ucraina. 

Acum, cei mai mari furnizori ai UE sunt Columbia, Africa de Sud și Australia. 

În România, cărbunele este folosit pentru generarea energiei electricei și termoficare. Consumul național de cărbune a crescut cu 15,7% în 2022 față de 2020. 

Adevărul în 60 de secunde



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite