Ţelina are multă vitamina C şi puţine calorii. Ce dezavantaj major ascunde, totuşi, această legumă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Excelentă în salate şi mâncăruri, ţelina conţine vitamine, minerale esenţiale, dar şi celuloză care ajută la prevenirea cancerului şi a bolilor cardiovasculare.

Persoanele care nu sunt alergice la compuşii conţinuţi în ţelină n-ar trebui să excludă această rădăcinoasă din dietă. Aceasta pentru că ţelina are un conţinut mare de fibre şi puţine calorii - 33 de kccal la 100 de grame de ţelină crudă sau gătită; 1 gram de fibre şi 1 gram de proteine, fiind din acest punct de vedere ideală pentru pierderea în greutate.

Totodată, rădăcina de ţelina crudă este bogată în vitamina C, vitamină care susţine sistemul imunitar al organismului, vitamina A, vitamina K, potasiu şi fosfor. La rândul lor, frunzele de ţelină nu doar că dau gust murăturilor, dar sucul obţinut din acestea reduce aciditatea stomacului şi este un tonic pentru organism, rehidratând organismul cu minerale după un efort fizic prelungit.

Nu sunt singurele avantaje ale consumului de ţelină. Potrivit unui studiu al Universităţii  din Chicago compuşii existenţi în ţelină reduc colesterolul „rău“ – LDL – şi îmbunătăţesc circulaţia sângelui.  Se pare că unul dintre flavonoidele conţinute în ţelină – luteolina – acţionează ca un inhibitor pentru celulele canceroase, în special pentru acelea din pancreas, potrivit unei cercetări făcute de specialişti de la Universitatea din Illinois, SUA.  O altă cercetare a relevat faptul că, la persoanele care consumă în mod constant ţelină, celulelelcancerului de sân se dezvoltă mai lent.

Singurul dezavantaj al consumului de ţelină este acela că are un potenţial alergen foarte mare putând cauza alergii extrem de severe şi chiar şoc anafilactic.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite