Cum trebuie consumat propolisul ca să întărească imunitatea. Recomandări pentru o rezistenţă mai mare împotriva infecţiilor
0Produsele stupului sunt cunoscute pentru efectele lor uimitoare asupra organismului. Dintre acestea, mierea şi propolisul fac minuni când vine vorba de creşterea imunităţii. Ce alte plante mai sunt de ajutor.
Vremea capricioasă şi temperaturile mereu în schimbare pun la grea încercare organismul care încearcă din răsputeri să facă faţă adaptării la un alt anotimp. E cazul să dăm şi noi o mână de ajutor sistemului imunitar, mai ales că avem la dispoziţie o grămadă de remedii naturiste, pe lângă tradiţionala vitamina C cu zinc.
Dintre produsele stupului, mierea este cea mai cunoscută pentru efectele sale uimitoare. Conţine vitamine, minerale şi aminoacizi care ajută la funcţionarea optimă a sistemului imunitar, dar este eficientă şi pentru combaterea simptomelor colonului iritabil, precum şi în ulcerul gastric. Cantitatea indicată este de două linguriţe de miere de trei ori pe zi.
Propolisul este iarăşi un produs al stupului extrem de eficient în întărirea imunităţii. De regulă, se consumă 10 grame de propolis înainte de masă. Se mestecă timp de 15-20 de minute, după care se înghite. Alternativ, se pot lua şi 20-40 de picături de tinctură de propolis cu o linguriţă de miere.
Alte plante cu efect benefic în creşterea imunităţii sunt rozmarinul, valeriana, salvia, talpa-găştei, rădăcină de lemn dulce, brusturele, cimbrişorul, ienupărul şi măceşele. Se recomandă consumul sub fprmă de infuzie, 3 căni pe zi.
Unele suplimente alimentare cu ulei de cătină sau de peşte, Omega3 sau Coenzima Q10, echinaceea pot fi de ajutor la venirea sezonului rece.
Hidratarea corespunzătoare – 2-3 litri de apă pe zi - şi dieta nu trebuie nici ele uitate pentru că factorii care influenţează sistemul imunitar ţin de alimentaţie. Antioxidanţii nu rr trebui să lipsească de pe masa zilnică, mai ales cei conţinuţi în fructe şi legume.