Ministerul Sănătăţii anunţă că va asigura finanţarea pentru buna funcţionare a secţiilor de neonatologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii intenţionează să asigure sumele necesare pentru îngrijirea nou-născuţilor prin alocarea unor fonduri suplimentare, care vor acoperi astfel fondurile asigurate deja de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

„Ministerul Sănătăţii acordă o atenţie deosebită îngrijirii tuturor pacienţilor, iar situaţia asigurării finanţării pentru îngrijirea nou-născuţilor prematuri va fi soluţionată prin rectificare bugetară. Astfel, vom asigura adecvat fonduri suplimentare acestor secţii, pe lângă sumele alocate de CNAS”, a  anunţat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Potrivit acestuia, având în vedere că Programul Naţional de Sănătate a Femeii şi Copilului urma să fie finanţat integral din bugetul CNAS din luna august a acestui an, iar planificarea bugetară a fost făcută pentru şase luni, sumele alocate pentru 2014 au fost mai mici comparativ cu 2013.

Pe primul loc în Europa la mortalitate infantilă

România se situează pe primul loc în Europa la capitolul mortalitate infantilă. Prima cauză a deceselor înaintea vârstei de 5 ani este pneumonia, iar pe locul al doilea sunt complicaţiile asociate naşterilor premature. Concret, un copil din zece se naşte prematur la nivel mondial.

O problemă, spun specialiştii, e faptul că unele maternităţi funcţionează cu un singur doctor. „Maternităţile nu funcţionează singure, sunt maternităţi în care a rămas câte un medic. E adevărat că nu se dă voie decât în anumite maternităţi să îngrijeşti copii sub o anumită greutate. Asistentele şi medicii au nevoie de pregătire specială”, a explicat doctorul Ana Culcer.

Tulburări respiratorii şi cardiovasculare

Aproape 40% din copiii născuţi prematur care nu reuşesc să supravieţuiască au avut la naştere tulburări respiratorii şi cardiovasculare.

„Mai mult, 22% dintre prematuri se pierd din cauza afecţiunilor materne. Este timpul pentru o implicare maximă în educaţia mamelor, pentru perfecţionarea sistemului şi a actului medical şi nu în ultimul rând, pentru găsirea resurselor financiare care să aducă cât mai multe maternităţi din România la standardele minime necesare îngrijirii acestor copii speciali“, subliniază Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România.

Risc de dizabilităţi

Mulţi dintre bebeluşii care supravieţuiesc naşterii premature suferă de dizabilităţi, inclusiv de tulburări de învăţare mai târziu în viaţă, dar şi de probleme vizuale şi auditive, spun specialiştii.

Pentru a reduce numărul de naşteri premature, este nevoie de planning familial de educarea femeilor, în special a adolescentelor, dar şi de o calitate mai bună a îngrijirilor înainte şi în timpul sarcinii, precum şi după naştere. Pentru a accelera progresul, este nevoie de investiţii strategice în inovaţie şi cercetare, sunt de părere specialiştii Salvaţi Copiii.

Pe aceeaşi temă:

15 milioane de copii se nasc prematur în fiecare an în lume

Naşterea prematură este cea mai importantă cauză de mortalitate în rândul bebeluşilor şi este responsabilă pentru mai mult de un milion de decese anual la nivel mondial, semnalează Organizaţia Salvaţi Copiii.

Ministerul Sănătăţii: Banii pentru nou-născuţii prematuri sunt aceiaşi de anul trecut

Ministerul Sănătăţii susţine că fondurile destinate achiziţionării medicamentelor, reactivilor şi materialelor sanitare necesare asistenţei medicale a prematurilor sunt aceleaşi ca anul trecut. Medicii din maternităţi spun, însă, că secţiile de terapie intensivă din maternităţi au fost lăsate fără bani şi că finanţarea pentru programul de îngrijire a nou-născuţilor prematur au fost tăiate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite