Ministerul Sănătăţii: Banii pentru nou-născuţii prematuri sunt aceiaşi de anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii se plâng că nu mai au bani pentru bebeluşii născuţi prematur FOTO Adevărul
Medicii se plâng că nu mai au bani pentru bebeluşii născuţi prematur FOTO Adevărul

Ministerul Sănătăţii susţine că fondurile destinate achiziţionării medicamentelor, reactivilor şi materialelor sanitare necesare asistenţei medicale a prematurilor sunt aceleaşi ca anul trecut. Medicii din maternităţi spun, însă, că secţiile de terapie intensivă din maternităţi au fost lăsate fără bani şi că finanţarea pentru programul de îngrijire a nou-născuţilor prematur au fost tăiate.

„Fondurile se regăsesc în noul program al Ministerului Sănătăţii, cel de sprijin a secţiilor de ATI, care includ şi secţiile de terapie intensivă nou-născuţi. Medicamentul pe care unele cadre medicale îl reclamă ca fiind cu disfuncţionalităţi în aprovizionare se regăsesţe pe lista achiziţiilor centralizate şi va fi achiziţionat de către Ministerul Sănătăţii”, a precizat doctorul Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

De altfel, secretarul de stat a precizat că medicamentele care nu se regăsesc pe lista de achiziţii centralizate a Ministerului Sănătăţii pot fi achiziţionate de spitale prin proceduri de achiziţie publică organizate la nivelul acestora. Reamintim că la începutul acestei săptămâni, Ministerul Sănătăţii va cumpăra aparatură medicală şi materiale sanitare pentru unităţile sanitare pe care le are în subordine, precum şi pentru cele care primesc finanţare de la bugetul de stat.

Spre exemplu, profesorul Maria Stamatin de la Iaşi spune că în momentul în care a primit programele de sănătate pentru Maternitatea Cuza Vodă, programul de prevenire a deceselor în rândul nou născuţilor prematuri avea alocată suma de zero lei.

„Acei bani erau o gură de oxigen pentru maternităţi, programul evident că nu acoperea 100% cheltuielile, dar oferea posibilitatea de a cumpăra consumabile, echipamente de terapie intensivă, de a înlocui unele piese de schimb. Dacă nu am înţeles noi bine că s-au tăiat fondurile pentru program, atunci să vedem unde au fost redirecţionaţi. O consecinţă ar putea fi chiar creşterea ratei mortalităţii infantile, în condiţiile în care avem una dintre cele mai mari rate a mortalităţii infantile din Europa, iar Guvernul şi-a propus să ajungă de la nivelul de 9,8% la 5,5%”, a declarat profesorul Maria Stamatin.

Şi medicul Cătălin Cârstoveanu, neonatolog la Spitalul Marie Curie din Capitală, susţine că programul era unul esenţial pentru secţia sa.

„Primeam în jur de 30.000 de euro pe an. Era o sumă foarte importantă, ne drămuiam foarte bine banii şi aveam tot timpul lucrurile mai importante pe care le cumpăram pentru îngrijirea critică a copiilor”, a declarat acesta.

Potrivit medicului Raed Arafat, finanţarea care se regăseşte în programul mare de terapie intensivă este chiar mai consistentă decât cea din anul precedent. „Nu este vorba de nicio tăiere de fonduri”, a concluzionat fostul ministru al Sănătăţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite