Motivarea din dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti. Asistenta era plecată după şerveţele în momentul în care a izbucnit incendiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şase nou-născuţi au murit în urma incendiului  Foto Adevarul
Şase nou-născuţi au murit în urma incendiului  Foto Adevarul

Nou-născuţii de la Maternitatea Giuleşti nu au putut fi evacuaţi imediat după izbucnirea incendiului din cauza lipsei asistentei din salonul de terapie intensivă, aceasta fiind plecată după şerveţele igienice, ca să meargă la toaletă. Asta arată magistraţii Judecătoriei Sectorului 6 în motivarea deciziei prin care asistenta Florentina Cîrstea a fost condamnată la doi ani şi două luni de închisoare cu executare.

Judecătorul arată că asistenta putea constatat imediat producerea incendiului.

"În ceea ce priveşte motivul pentru care inculpata a părăsit salonul Terapie Intensivă şi activităţile pe care le-a efectuat în salonul Cezariene, potrivit declaraţiilor martorei M. D. şi ale inculpatei Cîrstea, aceasta din urmă a venit în salonul Cezariene şi i-a solicitat martorei şerveţele igienice pentru a merge la toaletă. Totodată, din orele afişate pe înregistrări, instanţa reţine că inculpata Cîrstea Florentina Daniela a rămas în acest salon timp de 4 minute, durată ce este considerabil mai mare decât cea necesară pentru lua şerveţele igienice. Mai mult, chiar inculpata a declarat: 'În salonul de cezariene se afla M D…şi i-am spus că urmează să vină finul meu, în jurul orelor 19.15, să ne ducă la domiciliile noastre'”, se arată în motivarea instanţei, potrivit Mediafax.

De asemenea, judecătorul a avut în vedere şi gravitatea faptei, precum şi atitudinea procesuală a asistentei Cîrstea, respectiv, oferirea de justificări pentru lipsa din salon, atribuirea vinovăţiei către alte persoane, din care rezultă că nu conştientizează vinovăţia sa şi gravitatea faptelor comise.

Din declaraţiile martorilor audiaţi în acest dosar, judecătorul a ajuns la concluzia că personalul medical şi agenţii de pază au încercat să împiedice răspândirea incendiului prin închiderea uşilor, acesta deplasându-se dinspre şi înspre salonul Terapie Intensivă, "fără activităţi concrete de combatere a incendiului".

Totodată, instanţa a luat în considerare şi una dintre declaraţiile martorilor, conform căreia, în timpul incendiului, nu exista vreun membru din cadrul spitalului care să dea indicaţii cu privire la gestionarea acestuia.

"În faţa salonului din care ieşea fum am observat o persoană de la pază care încerca să spargă uşa. La un moment dat a venit inculpata Cîrstea care a deschis uşa cu cardul de acces… Am încercat să scoatem fumul din salon sens în care uşa de la salon a fost blocată cu o piesă de mobilier ca să nu se închidă, iar eu am spart geamul de deasupra scărilor de acces ca să se facă curent… La un moment dat am încercat să folosim un hidrant în apropiere, însă din câte cunosc, nu exista apă pe instalaţie. La un moment dat, l-am observat pe cel de la pază când încerca să stingă incendiul cu un stingător, însă mi-am dat seama că nu are cum să reuşească. Arăt că în acele momente nu era cineva din cadrul spitalului care să ne îndrume şi să ne spună cum să procedăm", a declarat un martor, citat în motivare.

În acest caz, asistenta Florentina Cîrstea a fost condamnată, în iulie 2013, de magistraţii Judecătoriei Sectorului 6 la doi ani de închisoare cu executare

La rândul lui, şeful Serviciului Tehnic a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare, iar electricianul maternităţii a primit doi ani de închIsoare cu executare.

Maternitatea Giuleşti a fost condamnată pentru ucidere din culpă şi va trebui să plătească o amendă penală de 400.000 de lei. Spitalul şi asistenta Florentina Cîrstea trebuie să plătească daune morale de câte 300.000 de euro pentru fiecare dintre Benga Constantin Marius şi Ileana şi pentru Păuna Gheorghe Stelian, Arcudeanu Mădălina Nicoleta. Ylmaz Ali Riza şi Ylmaz Mihaela trebuie să primească daune morale de câte 97.500 de euro fiecare.

Sentinţa nu este definitivă, fiind atacată la Tribunalul Bucureşti. Şase nou-născuţi şi-au pierdut viaţa în acel incendiu.

Avocatul asistentei Florentina Cîrstea a cerut achitarea clientei sale pe motiv că întreaga vină o poartă şeful Secţiei neonatologie a Spitalului „Panait Sârbu“, medicul Adrian Ioan Toma.

Acesta a arătat că nu există legătură de cauzalitate între lipsa clientei sale din salonul de unde a izbucnit incendiul şi producerea efectivă a acestuia.

Acuzarea a arătat că neglijenţa celor judecaţi în acest caz, respectiv a asistentei, a directorului spitalului şi a celorlaţi inculpaţi, a dus, printr-un concurs de evenimente nefericite, la curmarea mai multor vieţi şi la vătămarea gravă a unor nou-născuţi.

Care sunt acuzele procurorilor

Procurorul de şedinţă a arătat că, pentru neglijenţa de care a dat dovadă şi pentru celelalte fapte de care este acuzată, asistenta Florentina Cârstea trebuie să fie condamnată la o pedeapsă cu închisoare în regim de detenţie, iar cuantumul anilor de închisoare să fie orientat spre maximum prevăzut de lege.

În acelaşi sens, procurorul a cerut pedepse orientate spre maximum pentru medicii Adrian Ioan Toma, şeful Secţiei neonatologie, şi Bogdan Marinescu, fostul manager al Spitalului „Panait Sârbu“, dar şi pentru ceilalţi doi inculpaţi din dosar, respectiv şeful serviciului tehnic Vasile Dima şi electricianul Gigel Oprea.

Procurorul a arătat că toţi cei judecaţi au o vină clară şi bine definită, pentru care trebuie să răspundă în faţa legii. Astfel, despre doctorii Toma şi Marinescu, procurorul a arătat că aceştia nu şi-au îndeplinit sarcinile ce le reveneau în calitate de oficiali ai spitalului, acesta fiind şi un motiv pentru care incendiul nu a fost prevenit şi nu a putut fi stins în cel mai scurt timp.

Totodată, procurorul a arătat că se impune despăgubirea pe latură civilă a tuturor părţilor vătămate din acest caz, sumele considerabile de bani cerute drept daune de părţi urmând să fie plătite în solidar de inculpaţii din dosar.

Şase nou-născuţi au murit

În 16 august 2010, au fost duşi la Spitalul „Grigore Alexandrescu“ opt bebeluşi din secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti, unde a izbucnit incendiul, trei dintre aceştia decedând în zilele următoare, din cauza complicaţiilor.

Alţi trei bebeluşi au murit atunci în incendiu. Două perechi de gemeni - doi băieţei şi un băieţel şi o fetiţă - şi o altă fetiţă au fost salvaţi de medicii din Spitalul „Grigore Alexandrescu“.

Incendiul de la „maternitatea groazei“ a izbucnit pe 16 august 2010

Incendiul a izbucnit pe 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi, din cadrul Secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu“.

Pe aceeaşi temă:

Oficial de la Maternitatea Giuleşti: „Nu avem bani! Nu ştiu cine plăteşte!”

Reprezentanţii Maternităţii Giuleşti, nevoită să plătească 4,3 milioane de euro familiilor celor şase bebeluşi care au ars în încendiul de acum trei ani, susţin că unitatea sanitară se află în imposibilitatea de a achita o astfel de sumă părinţilor. De asemenea, maternitatea trebuie să plătească daune şi familiilor celor cinci bebeluşi rămaşi în viaţă în urma tragediei.

UPDATE Primele condamnări în dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti. Decizia a fost atacată cu recurs

La trei ani de la tragedia de la Maternitatea Giuleşti, magistraţii Judecătoriei Sectorului 6 au decis marţi ca instituţia să plătească o amendă penală de 400.000 de lei. Asistenta Florentina Cîrstea ar trebui să facă doi ani de închisoare cu executare. Bogdan Marinescu, fostul manager a primit o amendă penală de 6.500 de lei, în timp ce şeful secţiei de Neonatologie a fost achitat. Avocatul şefului Serviciului Tehnic a făcut recurs.

Sentinţa în dosarul incendiului de la maternitatea Giuleşti se dă pe 9 iulie

Judecătoria Sectorului 6 va da pe 9 iulie 2013 sentinţa în dosarul incendiului de la maternitatea Giuleşti din Capitală, care nu va fi însă definitivă, putând fi atacată cu recurs la Tribunalul Bucureşti. Procurorii au cerut pedepse mari, cu executare, pentru asistenta Florentina Cârstea, pentru fostul manager al spitalului „Panait Sârbu“ Bogdan Marinescu, şi pentru medicul Adrian Ioan Toma, şeful Secţiei Neonatologie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite