Da’ pe baronu’ meu când îl ridicaţi?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Frunzaverde este vicepreşedintele PNL şi baron local în Caraş-Severin
Sorin Frunzaverde este vicepreşedintele PNL şi baron local în Caraş-Severin

Cătălin Ştefănescu l-a avut invitat saptamana trecută pe istoricul Marian Coman. Au vorbit despre teritorialitate şi „judeţele” Ţării Româneşti din secolele XIV-XVI, descriind modalităţi de guvernare ale boierilor şi voievozilor din perioada respectivă, bazate pe relaţii şi administraţie haotică.

Una dintre afirmaţiile istoricului mi-a rămas şi acum în minte: „œCu alte cuvinte Mitropolia (Imperiului Bizantin) este cea care a creat ţara, sau ţara s-a construit în jurul Mitropoliei”! Dar ce m-a surprins a fost întrebarea lui Cătălin: „€œIdentificaţi vreo asemănare între boierii despre care vorbiţi şi ceea ce numim noi acum în folclorul urban, baroni locali?”..., iar explicaţia a venit din partea istoricului: „€œse cheamă feudalism bastard şi este acel feudalism care se structurează în jurul statului, iar statul devine un generator de resurse important pentru conducători!

Cam aşa stau lucrurile, din păcate, în România modernă. La sute de ani distanţă de perioada medievală, se pare ca lucrurile nu s-au schimbat prea mult la nivel de guvernare local şi regional. S-a scris foarte mult în ultimul timp despre ei: „De ce cad baronii” a lui Tapalagă, „Apune steaua baronilor” a Laurei Ştefan, „Cine se luptă cu baronii” a lui Claudiu Craciun sau a lui Rogozanu text „Baronii, noile vechi ţinte ale anticorupţiei”. Fiecare cu viziunea lui, dar  cu un subiect comun: căpuşarea statului român de către baronii locali şi regionali! Cum a spus cu puţin timp în urmă Călin Georgescu: „Poporul român continuă să se închine la zei de ceară arşi în cuptoarele tranziţiei de 23 de ani, fără să înîeleagă ca nu are niciun viitor: El a fost furat!

Anul trecut, scriam şi eu „Undeva in Palilula” făcând o analogie între filmul lui Purcărete şi societatea românească unde managementul politic şi cel administrativ nu existp! Scriam atunci „România este  controlată şi guvernată de baronii locali, persoane influente în partide şi care au ajutat la ascensiunea unor prim-miniştrii sau preşedinţi de până acum! Ei trag sforile în partide, ei aduc voturile pentru partide, ei numesc preşedinţi de partide, ei fac regulile jocului. Luaţi exemplul celor mai sărace judeţe din România! Uitaţi-vă la performanţele lor economice, PIB, investiţii, creştere economică. Apoi vedeţi cum stau cu absorbţia de fonduri europene. Vă spun eu: catastrofal! Şi apoi uitaţi-vă cine sunt persoanele care conduc acele judeţe. O să vedeţi că îi cunoaşteţi! Adică e posibil ca vicepremierul Dragnea, cu experienţă vastă în administraţie (şef la UNCJR) şi preşedinte de CJ la Teleorman, să gestioneze aşa prost un judeţ ca Teleorman timp de ani buni? Adică, dacă nu a fost în stare să gestioneze un judeţ, ce garanţie am că va gestiona eficient procesul regionalizarii sau că va gestiona viitorul politicii de dezvoltare regională? Frunzaverde, omul care a decis schimbarea unui guvern, preşedinte la CJ Caraş-Severin. Vedeţi performanţele economice ale judeţului în ultimii ani: catastrofale.

Începand de la Est spre Vest, „în ordinea numerelor de pe tricou” toţi au fost sau sunt anchetaţi: Nicuşor Constantinescu – preşedinte CJ Constanţa, Gheorghe Bunea Stancu – preşedinte CJ Brăila, Adrian Ţuţuianu – preşedintele CJ Dâmboviţa, Marian Oprişan – preşedintele CJ Vrancea, Mircea Cosma - preşedintele CJ Prahova, Constantin Nicolescu - preşedintele CJ Argeş,  Ion Prioteasa - preşedinte CJ Dolj,  şi Adrian Duicu - preşedinte CJ Mehedinţi. Oare când ajunge valul DNA şi la Caraş-Severin?

„Ayatollahul” Frunzăverde şi ţinutul lui

Sorin Frunzaverde este vicepreşedintele PNL de la începutul lui 2012, atunci când prin trecerea sa de la PDL la PNL a reuşit să răstoarne un guvern. Unii zic că a făcut-o deoarece simţea că pierdea puterea, PDL-ul devenind un partid ce scădea drastic în sondaje. Motivul însă, se pare că a fost privatizarea Moldominului, chestiune sesizată şi de ancheta „România Te Iubesc”.

Pe lângă ancheta PRO-TV-ului, mai apar şi alte articole despre acest caz, mai ales în urma arestării judecătorului Cătălin Şerban, vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara, pentru o spagă de 50.000 de euro, dată în Serbia pe filiera unor afacerişti ruşi. Se pare că unele personaje implicate în afacere aveau legătură directă cu Sorin Frunzaverde. Şpaga fusese intermediată de un fost ofiţer de Securitate şi SIE, Marian Mihăilă, preşedintele Senatului Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa, coleg de lojă masonică cu Frunzaverde şi cu judecătorul care trebuia să rezolve procesul cu finanţele publice, Cătălin Şerban. Fostul ofiţer avea sarcina ca planul de preluare a Moldomin de la firma elveţiană să devină realitate. Marian Mihăilă a fost condamnat în prima instanţă la trei ani de închisoare, dar a făcut recurs la prima sentinţă. Cei de la Rise Project au dezvăluit filiera masonică a banilor din cazul Moldomin. La 10 zile după flagrantul în care a fost implicat consilierul judeţean Iacob Chişărău, Marian Mihăilă şi Cătălin Şerban, presedintele PDL Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, îşi dă demisia din partid, acuzând statul poliţienesc: „Ne e frica să şi vorbim la telefon”.

Sorin Frunzăverde a fost colaborator direct al lui Adrian Chebuţiu, directorul UCM Reşiţa. Adrian Chebuţiu s-a remarcat prin faptul că a împărţit UCM Reşiţa în mai multe firmuleţe şi a vândut masiv din activele acestor firme. Chebuţiu a înfiinţat în 2004 la Timişoara firma AC Management prin care s-a asociat cu firmele desprinse din UCMR. Pe statele de plată ale AC Management cu suma de 60.000 de ron s-a aflat şi Sorin Frunzăverde. În 2011 Chebutiu a fost arestat de DNA pentru evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală şi fals intelectual într-o afacere de 60 de milioane de euro. 
În februarie 2014, Curtea de Apel Timişoara a decis cercetarea lui Chebuţiu în liberate. Oare de ce ANI nu s-a autosesizat cu privire la acest lucru? Totuşi, Frunzăverde era în conflict de interese!

Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie a publicat materialul „Nepotismul îngroapă fondurile europene” unde se făcea o comparaţie între judeţele Botoşani şi Caraş-Severin şi se arăta cum sunt „folosite” fondurile în proiecte care nu ajută deloc situaţia economică a celor mai slabe judeţe din România. Concluzia materialului respectiv era că cele două judeţe se număra printre cele mai sărace zone din România, iar fondurile UE puteau fi şansa dezvoltării acestora prin proiecte reale, durabile. Încrengăturile de cumetrie şi prietenie,  nepotismul şi pilele nu au  făcut decât să dăuneze beneficiarilor direcţi ai acestor fonduri, locuitorii acelor zone!

Conform unui articol din 2012,  drumul Caransebeş-Telescaun nu a fost reparat, ci, de fapt, a fost furat. Patru milioane de euro au încăput în buzunarul clientelei boşilor de la Consiliul Judeţean Caraş-Severin. Potrivit sursei, în octombrie 2009, Consiliul Judeţean Caraş-Severin a acordat lucrarea unei câştigatoare tradiţionale de licitaţii, faimoasa firmă Tehnocer din Nădrag care şi-a înfrânt cei zece rivali. Şi a pus astfel mână pe aproape 4.000.000 de euro. Tehnocer este firma lui Dănuţ Măran, un om de afaceri care se ocupă de „drumuri şi borduri” în vestul României. Administratorul firmei era Gheorghe Stoian, a cărui fiică e năşită de Frunzăverde.
 
Cunoscut drept "Ayatollahul", Frunzăverde conduce cu mână de fier judeţul. Frunzăverde controlează tot ce mişcă în zonă, fiind „€œuns” cu toate alifiile anti DNA. Ba mai mult decât atât, prin februarie 2014 ajunsese una dintre propunerile lui Antonescu pentru fotoliul de la Interne. Oare cât o să mai reziste până ajunge „€œvalul” şi la el? Aşadar, pe baronu` €™meu, când îl ridicaţi?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite