Vocea străzii domnule Iohannis: propunerile societăţii civile
0Până aseară la ora 23.00 societatea civilă a trimis propunerile sale de reformă, iar Preşedintele Iohannis aşteaptă să se întâlnească azi cu liderii protestelor.
Aţi lansat o consultare cu societatea civilă, d-le Iohannis, dar nu o să vină P-ţa la dumneavoastră şi nici vreun lider de acolo. Pentru că ei vor sa fie percepuţi ca o mişcare amorfă, nestructurată, fără funcţii. Sau poate o să vă treziţi la Cotroceni cu personaje gen Cumpănaşu care am înţeles ca formeaza Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României (CNMR) organizaţie ce salută şi susţine atitudinea civică manifestată în ultimele zile privind nevoia majoră de reformare a clasei politice. Alături de dânsul o să mai vină probabil Lavinia Şandru vicepreşedinte din partea Iniţiativei Ecologiste din România, d-na Corina Dragotescu, vicepreşedinte al Centrului pentru Studii Politice, Strategii şi Politici de Securitate, dl. Răzvan Teodorescu, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor si dl. Dan Matei Agathon, (nu aţi mai auzit demult de el, nu?; de când era Ministrul Turismului si a făcut Dracula Park), vicepreşedinte acum la Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii. Da, ei sunt tot societatea civilă, domnule Preşedinte şi au şanse mari să negocieze în numele celor din stradă, în numele celor de la #colectiv. Ar fi trebuit sa îi cunoaşteţi din guvernele trecute sau de la televizor, în cazul în care nu aţi fost prea preocupat cu primăria Sibiului.
Normal, ar fi fost sa coborâţi în stradă d-le Preşedinte Iohannis, la Universitate şi să îi ascultaţi acolo, pe adevăraţii protestatari, să vorbiţi cu ei, pentru ca ei sunt generaţia Facebook care v-a votat, ei sunt Puie Monta, ei sunt cei care au fraternizat cu diaspora, datorita lor sunteţi Preşedinte azi. Poate nu aţi înţeles, dar ei nu vor să negocieze pentru un nou Premier, ei vor schimbare, vor reforma, vor tehnocraţi şi experţi ca miniştrii, vor o clasă politică mai competentă. Vor multe lucruri si de aceea majoritatea dintre ei au preferat să vă trimită propunerile prin intermediul unor documente, dar fără să participe la consultaţii. Nu o sa vină la Cotroceni.
Am făcut o sinteză a propunerilor şi o lansez spre spaţiul public dar şi spre dumneavoastră. Sper să înţelegeţi nevoia de schimbare si reforma din aceste propuneri şi să le sprijiniţi şi să le împingeţi pentru a fi realizate:
Reprezentantii mai multor organizatii ale societatii civile, v-au trimis o scrisoare deschisa clară şi la obiect. Sunt propunerile lor, celor de la Expert Forum (EFOR), Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), Grupul pentru Dialog Social (GDS), Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN), Asociaţia Pro Infrastructură. Propunerea lor direct spre dumneavoastră d-le Preşedinte Iohannis, pentru ca la dumneavoastră este decizia acum, desemnarea unui premier credibil şi cu voinţă pentru a introduce schimbarea de profunzime cerută de români. Iar pentru Parlament propunerile sunt legate de alegerea primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene în două tururi de scrutin, anularea mandatelor celor 552 primari şi 4791 consilieri migratori, aprobarea înfiinţării Agenţiei Naţionale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate, înlocuirea actualului Avocat al Poporului cu o persoană competentă, neutră politic şi aptă să-şi îndeplinească mandatul în interes public si mai sase propuneri pe care le gasiti aici, toate având termen limită impus din partea grupului, undeva până la începutul lunii decembrie.
Cei de la Freedom House au aproximativ aceleaşi propuneri însă precizează ca este important să înţelegem întregul complex de factori care a dus la tragediile din 20 (moartea poliţistului Gigina) şi 30 octombrie (tragedia din clubul Colectiv): corupţia la nivelul autorităţilor, abuzul de putere şi nesocotirea frecventă a legii. De aceea ei solicită următoarele
• reducerea numărului de parlamentari, în acord cu voinţa populară deja exprimată;
• introducerea votului prin corespondenţă printr-o lege funcţională: în acest sens îi cerem Preşedintelui Iohannis să nu promulge proiectul de lege adoptat recent şi să-l retrimită în Parlament;
• limitarea imunităţii parlamentarilor strict la declaraţiile lor politice.
• respectarea independenţei justiţiei şi retragerea numeroaselor proiecte de lege aflate în prezent în comisia juridică a Camerei Deputaţilor sau la Senat, proiecte care afectează cadrul legislativ anticorupţie şi de asigurare a integrităţii, ori vizează restrângerea activităţii DNA.
Cei de la Politica fara Bariere susţin că legea votului prin corespondenţă reprezintă un model de eşec în legiferare. Ei spun ca au negociat o lege care să fie incluzivă, clară şi sigură, aplicată transparent, iar încălcarea ei să atragă sancţiuni explicite, imediate, iar aşa cum arăta ea acum data spre promulgare, nu respectă aceste principii. Membrii coaliţiei Politica fără Bariere susţin că nu au existat discuţii substanţiale cu societatea civilă sau cu cei direct interesaţi de votul la distanţă, partenerii politici dand dovada de netransparenta. Legea rezultată astfel este atât de restrictivă, încât riscă să fie neconstituţională; şi este atât de slab redactată, încât riscă să fie inaplicabilă. Politica fara Bariere cer incluziune si egalitate, claritate si detalii, siguranţă, transparenţă si sancţiuni legate de legea votului prin corespondenţă.
Mai sunt si propunerile celor de la Grupul RCPA -Reformatorii Contextului Politic Actual care sunt structurate pe reforme legislative, reforme electorale, reforme instituţionale si reforme sociale. Pe lângă propunerile care se regăsesc si pe celelalte platforme Reformatorii Contextului Politic Actual propun:
• un buget multianual si predictibilitate fiscala,
• suspendarea automată a mandatului oricărui demnitar ales sau numit, în momentul începerii urmăririi penale,
• accelerarea procesului legislative prin initiaţive legislative cetăţeneşti,
• transparentizarea totală a finanţării partidelor,
• interzicerea traseismului politic,
• eficientizarea aparatului de stat şi reducerea birocraţiei,
• pact politic pe 10 ani în reforma educaţiei şi a sănătăţi,
• impozitarea averii Bisericii Ortodoxe Române şi remunerarea preoţilor strict din fondurile private ale Bisericii • tratament egal pentru toate cultele şi religiile, pe baza unui plafon minim de adepţi
• anularea obligativităţii de plată a taxelor sociale, în situaţia de şomaj de un an calendaristic
• educaţie mass-media
Mai au si alte propuneri care au fost trimise aseară, pana la ora 23.00 catre Preşedintele Iohannis, propuneri pe care le gasiti aici.
Cam acestea sunt o parte din propunerile reale ale strazii d-le Presedinte Iohannis, iar lumea nu mai vrea sa negocieze, sunt sătui de promisiuni si minciuni. Vor o schimbare cu adevărat şi nu vor tergiversări şi amânări. Sau poate doriţi să negociaţi cu Cumpanasu & CO schimbarea, sau poate va întâlniţi cu Tudor Chirilă pentru că am văzut ca este propus ca reprezentant al societăţii civile.
D-le Presedinte Iohannis, aveţi şansa de intra în istorie ca Preşedintele reformator, nu rataţi acest lucru. Vă transmit acelaşi mesaj pe care vi l-am adresat si anul trecut după ce aţi câştigat alegerile: Herr Iohannis, enttäuschen Sie uns nicht, adică, nu ne dezamăgiţi!