Şeful CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, cercetat de DNA pentru trafic de influenţă. Ţuţuianu: “denunţătorul mi-a cerut să îl pun pe listele USL în colegiul de la Titu”
0Adrian Ţutuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, este cercetat de DNA pentru trafic de influenţă în legătură cu campania electorală pentru alegerile locale din 2012. Informaţia este cuprinsă în dosarul deputatului PSD Ion Stan. Procurorii DNA arată că au disjuns cercetările faţă de Adrian Ţutuianu în urma unui denunţ făcut de omul de afaceri Nicuşor Sorin Dima, cel care l-a denunţat şi pe Ion Stan.
În rechizitoriul deputatului Ion Stan, trimis în judecată pentru trafic de influenţă, se menţionează că procurorii anticorupţie îl cercetează pe actualul şef al CJ Dâmboviţa.
”Întrucât la data de 23.11.2012, DIMA NICUŞOR SORIN a denunţat şi pretinse fapte penale comise de numitul ŢUŢUIANU ADRIAN în perioada iunie 2012, cu ocazia campaniei electorale pentru alegerile locale, se va dispune disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor sub aspectul infracţiunii de trafic de influenţă, prev. de art. 257 C.p. rap. la art. 6 din legea nr. 78/2000, într-o cauză separată”, se precizează în actul de acuzare al deputatului Ion Stan.
Audiat pe 30 ianuarie la DNA
Pe 30 ianuarie, preşedintele CJ Dambovita, Adrian Ţutuianu, a fost audiat ca martor în dosarul deputatului Ion Stan.
"Nu m-a anunţat nimeni că există vreo învinuire pe numele meu. Ce am declarat la ieşirea de la DNA rămâne valabil. Nu am nicio legătură cu anunţul ăsta. E un denunţ calomnios. Am fost chemat la DNA în calitate de martor în dosarul lui Ion Stan. Nu mi-a comunicat nimeni vreun dosar de urmărire penală, nu am fost făptuitor", a declarat Adrian Ţuţuianu.
Ţutuianu a declarat că îl cunoaşte pe omul de afaceri Sorin Dima întrucât i-a fost avocat şi că acesta ar fi supărat pe el pentru că nu l-a pus pe listele USL în colegiul Titu, Dâmboviţa.
“A avut nişte cauze civile la mine, la biroul meu de avocatură. El nu şi-a plătit onorariile”
"Am spus şi la DNA că îl ştiu pe acest individ. A avut nişte cauze civile la mine, la biroul meu de avocatură. El nu şi-a plătit onorariile şi pe lângă asta mi-a cerut să îl pun pe listele USL în colegiul de la Titu. L-am refuzat în primul rând pentru că nu are nicio legătură cu partidul şi că nu mă pot duce la primul ministru Victor Ponta cu un evazionist. Voi vedea, voi merge să dau explicaţiile necesare, dacă mi se va cere asta. Nu am discutat vreodată cu o firmă să îmi facă vreun banner sau vreun afiş. Lucrurile astea s-au demarat prin intermediul PSD şi erau oameni însărcinaţi cu treburile acestea", a declarat preşedintele CJ Dâmboviţa.
Numele lui Adrian Ţutuianu apare în dosarul deputatului Ion Stan care a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că ar fi pretins sume importante de bani în schimbul cărora s-ar fi angajat faţă de omul de afaceri Nicuşor Dima, care i-ar fi sponsorizat campania electorală, că îi va obţine contracte cu statul.
Ion Stan i-a propus lui Dima Nicuşor Sorin să îl sprijine în afacerile pe care le derulează, aranjându-i o întrevedere cu Adrian Ţuţuianu, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, despre care a afirmat că a revenit la sentimente mai bune faţă de el şi că "au bătut palma".
Stenograme.....
"STAN ION: Serios? Băi, eu pentru de-asta te-am chemat. Că am revenit la relaţii mai bune cu ăştia. Am zis: „îmi bag [foloseşte un cuvânt obscen]-n ea de funcţie! Asta e! Nici un fel de problemă". M-a pus să candidez, candidez, nu ştiu ce.... Văd că mă invită la toate chestiile, la toate sindrofiile. Astăzi a ţinut de mine să mă duc la munte cu ei ...[neinteligibil]... nu sunt în forţă...
STAN ION: Ce vrei tu să faci şi... Uite, acum, bun, am revenit la relaţii de normalitate cu el, azi m-am dus cu el în munte, la ...[neinteligibil]...
DIMA SORIN NICUŞOR: Domnu' preşedinte, ca un c... ca un câine mă ţine pe... pe... pe ăla! Deci eu am vorbit cu el...ă... Ştiţi foarte bine, când a fost să aşa, să... M-aţi rugat, băga-mi-aş [foloseşte un cuvânt obscen] ele, d-aia, ce... de galeţi şi de [foloseşte un cuvânt obscen] ce-am făcut atunci! Ă, m-aţi rugat o treabă şi am zis că şi ŢUŢUIANU, pentru că el a beneficiat şi el de asta! Că...
STAN ION: Şi ROVANA! (PLUMB - n.n., aleasă europarlamentar în 2009).
DIMA SORIN NICUŞOR: Au beneficiat cu toţii!
STAN ION: Da!
DIMA SORIN NICUŞOR: Şi atunci, deci...ă... să mă ţii pe... să mă... să o pui pe OANA, „Stai aşa, că...", Adică, ştiţi cum mă simt? Ca un [foloseşte un cuvânt obscen], efectiv!
STAN ION: Când vii, să mergem la el, împreună?
DMA SORIN NICUŞOR: Nu ştiu!
STAN ION: Vii luni?
DIMA SORIN NICUŞOR: Nici nu... Eu... Nu-i problemă de venit! Problema este următoarea, adică... Mai are sens să mai vin?"
Procurorii arată că deputatul Ion Stan a primit banii de la denunţător prin intermediul şoferului său în mai multe rate de câte 15.000 lei. Din bani şofeul a cumpărat fulare şi şorţuri ce urmau să fie împărţite în campania electorală. La una din întâlniri şoferul a plătit 14.000 lei pentru fulare şi apoi a cumpărat bilete la meciul Steau - Stuttgart tot din banii primiţi de la mituitor. "La 21.11.2012, după ce s-a văzut cu Sorin în acelaşi loc şi i-a remis tot 15.000 lei, SARCA FLORIN a mers tot la Dragonul Roşu, unde a plătit un avans la comerciantul de unde achiziţiona fulare, respectiv 14.400 lei, iar de 600 lei a cumpărat bilete pentru meciul Steaua - Stuttgart, pe care le-a dus la Târgovişte şi le-a dat inculpatului STAN ION.", se arată în referatul procurorilor DNA
155.000 de găleţi electorale pentru alegerile europarlamentare
DNA reţine că denunţătorul lui Stan a declarat că în campania din 2009 a plătit pentru deputat 155.000 de găleţi care au fost împărţite în campania electorală. "Astfel, denunţătorul a plătit 155.000 găleţi de 10 litri de culoare roşie, cu un preţ unitar de 2,1 lei/bucata. Valoarea totală a acestor cadouri electorale a fost de 387.345 lei, adică aproximativ 100.000 euro. Acestea au fost împărţite în aproape toate comunele judeţului, în special în zona de sud a acestuia.", se arată în referat
Procurorii DNA arată, în ordonanţa de începere a urmăririi penale, că Ion Stan a cerut 130.000 de lei de la persoana care l-a denunţat, bani care urmau să fie folosiţi pentru cumpărarea de combustibil pentru unele autoturisme ce urmau să fie folosite în campania electorală a deputatului. De asemenea, de banii respectivi urmau să fie cumpărate alimente care să fie împărţite alegătorilor în preajma alegerilor din 9 decembrie.
În schimb, Ion Stan i-a promis omului de afaceri că îi va obţine contracte cu statul, prin influenţa pe care o are asupra unor funcţionari cu putere de decizie.
"În zilele de 16, 19, 21 şi 22 noiembrie 2012, învinuitul Stan Ion a primit, prin intermediul lui Sarca Florin, patru tranşe a câte 15.000 lei fiecare, o parte din bani fiind folosiţi pentru achiziţionarea unor materiale de promovare ce urmau a fi împărţite în campania electorală", arată procurorii DNA.
Procurorii DNA mai arată că Ion Stan a primit în perioada mai-iunie 2009, în mod indirect, în beneficiul PSD, produse pentru campania electorală în valoare de circa 100.000 euro.
Deşi procurorii au cerut arestarea preventivă a lui Ion Stan la începutul anului Parlamentul a respins cererea DNA de a încuviinţa cererea de arestare preventivă.