Cele mai mici oraşe din România. Bicaz - amintirea comunismului, Lehliu Gară - oraşul în care trăiesc 6.000 de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Predealul, una dintre cele mai populare staţiuni montane, este şi cel mai mic oraş din judeţul Braşov, având mai puţin de 4.500 de locuitori FOTO illes.wordpress.com
Predealul, una dintre cele mai populare staţiuni montane, este şi cel mai mic oraş din judeţul Braşov, având mai puţin de 4.500 de locuitori FOTO illes.wordpress.com

Oraşele mari ale ţării noastre au poveşti cunoscute, însă nu mulţi sunt cei care ştiu cum arată şi care sunt cele mai mici oraşe ale României.

„Adevărul“ vă prezintă poveştile din spatele celor mai mici oraşe ale României.

Cele mai mici oraşe din România: Potcoava din judeţul Olt 

Localitatea Potcoava este cel mai mic oraş din judeţul Olt. Până în anul 2004, aşezarea a fost o simplă comună, dar conducerea de la acel moment, din motive mai degrabă subiective decât obiective, a dorit cu tot dinadinsul ca localitatea să devină oraş. Şi a devenit. Din păcate, Potcoava a rămas practic şi în prezent o comună, neavând aproape nicio legătură cu regimul de viaţă dintr-un oraş.

Potcoava este o localitate veche, fiind atestată documentar de aproape 600 de ani. Aşezarea a cunoscut o perioadă deosebită până în 1965, când era reşedinţă de plasă şi, apoi, de raion, înfiinţat la 1 ianuarie 1956). Localitatea s-a dezvoltat în ultimii ani datorită zăcămintelor de ţiţei şi gaze, fiind declarată oraş în anul 2004. Conform ultimului recensământ efectuat în 2011, populaţia oraşului Potcoava se ridică la 5.743 de locuitori, în scădere semnificativă faţă de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 6.111 locuitori.

Cele mai mici oraşe din România: Pogoanele din judeţul Buzău 

Pogoanele este oraş doar cu numele, pentru că în afară de câteva blocuri din centru prea puţine sunt elementele care îl fac să pară o aşezăre urbană. Are o populaţie de 7.275 de locuitori, conform recensământului din 2011, iar economia locală este predominant agricolă. Pogoanele, unul dintre cele mai mici oraşe din România, a fost ridicat la acest rand în 1989. 

Oraşul Pogoanele este aşezat în Câmpia Română, în partea central-sudică a judeţului Buzău, în cadrul Câmpiei Bărăganului de Mijloc. Este situat la aproximativ 40 de kilometri de municipiul Buzău, iar partea sa sudică este străbătută de linia ferată ce leagă localităţile Urziceni şi Făurei, aici fiind amplasată şi gara Pogoanele, la 3 kilometri de centru. Pe teritoriul aşezării se intersectează drumurile Urziceni-Brăila, drum ce face legătura între DN2 şi DN2B, şi DN2C care leagă Buzău de Slobozia. 

cele mai mici orase din romania buzau
cele mai mici orase din romania buzau

Cele mai mici oraşe din România: Lehliu-Gară din judeţul Călăraşi

Aşezare de oameni gospodari care s-a dezvoltat la intersecţia drumului care leagă Bucureştiul de Călăraşi, Lehliu-Gară este un oraş mic din Bărăgan, având puţin peste 6.000 de locuitori. Se spune că a luat naştere odată cu construirea căii ferate Bucureşti-Feteşti. Localitatea se află la 55 de kilometri distanţă de Călăraşi şi 64 de kilometri distanţă de Bucureşti, iar pe 18 aprilie 1989 a fost ridicată la rangul de oraş. În vechime, prin această zonă treceau spre portul de la Dunăre convoaiele de căruţe încărcate cu cereale produse în inima Bărăganului. Încet, încet, menţionează istoricii, aici au apărut întâi negustorii de cereale (angrosiştii) majoritatea dintre ei fiind de etnie greacă. Când localitatea a început să „crească” au apărut şi negustorii de mărfuri industriale şi alimentare, cârciumari, mici meseriaşi (fierari, cismari, curelari, tinichigii, croitori etc).

Cele mai mici oraşe din România: Nucet din judeţul Bihor

Cu o populaţie ce depăşea 5.000 de suflete, în anul 1956 Nucetul era declarat oraş. La recensământul din anul 2012, numărul locuitorilor a coborât sub 2.200 de persoame, fiind unul dintre cele mai mici oraşe din România. Nucet este cel mai mic oraş din Bihor, şi unul dintre cele mai mici din România. Oraşul are in administraţie satele Băiţa şi Băi-Plai, precum şi satul de vacanţă Vârtop. Suprafaţa totală a oraşului Nucet este de 41,11 km2 (4111 hectare), ceea ce reprezintă 0,54% din suprafaţa judeţului Bihor. Deschiderea exploatărilor miniere în anul 1956 a determinat o adevărată explozie demografică, în doar câţiva ani populaţia oraşului crescând de la 631 locuitori (1948) la 9.879 locuitori (1956), dar datorită restructurărilor masive de la mina Băiţa, mai târziu s-a înregistrat o diminuare treptată a populaţiei.

cele mai mici orase din romania nucet
cele mai mici orase din romania nucet

Cele mai mici oraşe din România: Aninoasa din judeţul Hunedoara

Cel mai mic oraş din judeţul Hunedoara are o istorie tumultoasă. Aninoasa, un orăşel din Valea Jiului cu mai puţin 5.000 de locuitori, a fost unul dintre locurile din care primele contingente de mineri s-au îmbarcat spre Bucureşti în vara anului 1990, pentru a participa la cea mai sângeroasă mineriadă. De câţiva ani, Aninoasa este pragul falimentului, după ce mina de cărbune s-a închis. Aninoasa este cea mai mică aşezare urbană a judeţului Hunedoara, dar şi unul dintre cele mai mici oraşe din România. Localitatea minieră are o populaţie de circa 4.800 de locuitori şi se zbate să reziste ca oraş, deşi în anii trecuţi autorităţile judeţene au ajuns la concluzia că soluţia de redresare economică ar fi transformarea Aninoasei într-un cartier al municipiului Vulcan sau al Petroşaniului.

Cele mai mici oraşe din România: Năsăud din judeţul Bistriţa-Năsăud

Încă din cele mai vechi timpuri, năsăudenii au scris istorie, fie că a fost vorba despre luptele în care şi-au dat viaţa, fie de devotamentul cu care şi-au susţinut urmaşii în cele mai înalte şcoli din Europa. Aşa se face că Năsăudul, cel mai mic oraş din Bistriţa este considerată „fabrica de academicieni a Ardealului”.

Cea mai mică aşezare urbană din judeţul Bistriţa-Năsăud, dar şi unul dintre cele mai mici oraşe din Romţnia, este tocmai localitatea care a făcut istorie de-a lungul timpului, fie prin curajul arătat de către grăniceri în lupte, fie cu performanţele culturale şi ştiinţifice ale celor care au urmat şcolile năsăudene. Potrivit recensământului din 2011, Năsăudul are puţin peste 10.000 de locuitori, cu 500 de locuitori mai puţini decât oraşul staţiune Sângeorz-Băi. Primul document care menţionează localitatea Năsăud este emis în 1440 de către regina Elisabeta a Ungariei. Deşi se înceară colonizarea localităţii cu saşi după 1440, Năsăudul rămâne una dintre puţine aşezări româneşti din judeţ.

cele mai mici orase din romania bistrita nasaud
cele mai mici orase din romania bistrita nasaud

Cele mai mici oraşe din România: Murgeni din judeţul Vaslui

Oraşul Murgeni a fost ridicat la acest rang în 2003, ca o „condamnare” pentru locuitori, fiind nevoiţi să plătească impozite mai mari deşi infrastructura şi nivelul de trai nu diferea de cel de la ţară. Cu numai 3.500 de locuitori în localitatea Murgeni din judeţul Vaslui, fără a adăuga populaţia din satele arondate, intră în rândul celor mai mici oraşe din România. Murgeni are oficial peste 8.000 de locuitori şi are în subordine şase sate, întocmai ca o reşedinţă de comună: Cîrja, Floreni, Lăţeşti, Raiu, Sărăţeni şi Schineni. În localitatea Murgeni sunt aproximativ 3.500 de suflete şi populaţia majoritată este de etnie romă (peste 2.000 la un recensământ făcut în 2012 de Primăria Murgeni). Oraşul a rezolvat de curând problema apei potabile, a asfaltării şi balastării străzilor. Mai sunt două sate (Lăţeşti şi Floreni) prinse într-un proiect de aducţiuni apă şi asfaltare. În oraş există un liceu tehnologic şi un spital de psihiatrie.

Cele mai mici oraşe din România: Sebiş din judeţul Arad

Conform datelor ultimului recensământ al populaţiei, cel mai mic oraş din judeţul Arad este Sebişul, cu o populaţie de 5.831 de locuitori. Cu toate acestea investiţiile din ultimii ani au fost unele puternice, întrucât adminsitraţia locală se poate lăuda cu faptul că toate drumurile sunt asfaltate, dar şi cu faptul că reţeaua de canalizare acoperă întreg oraşul. Oraşul Sebiş se află amplasat în partea de nord-est a judetului, la aproximativ 82 de kilometri faţă de municipiul Arad. Teritoriul este traversat de D.J. 792 B şi D.J. 793 şi de calea ferată Arad – Brad , oraşul fiind astfel un nod de circulaţie rutieră, iar din punct de vedere al legăturii către staţiunea balneo – climaterică Moneasa, este şi un nod de circulaţie feroviară.

cele mai mici orase din romania arad sebis
cele mai mici orase din romania arad sebis

        

Cele mai mici oraşe din România: Dragomireşti din judeţul Maramureş

Cel mai mic oraş din judeţul Maramureş, conform datelor ultimului recensământ al populaţiei, este oraşul Dragomireşti, care are 3,2 mii locuitori. Oraşul se află pe Valea Izei, peste 100 km distanţă de municipiul reşedinţă de judeţ. La data de 20 octombrie 2011, populaţia stabilă a Maramureşului era de 478.659 persoane, dintre care 243.995 erau femei. Faţă de recensământul anterior, populaţia a scăzut cu 31,5 mii persoane. Ca şi număr de oameni pe oraşe, cele mai mici oraşe din Maramureş sunt Dragomireşti (3,2 mii persoane), Săliştea de Sus (4,9 mii persoane), Cavnic (5,0 mii persoane), în timp ce comunele cu cel mai mic număr de locuitori sunt Poienile Izei (940 persoane), Ariniş (1084 persoane), Bicaz (1124 persoane), Boiu Mare (1131 persoane) şi Gârdani, care are 1151 persoane.

Cele mai mici oraşe din România: Predeal din judeţul Braşov

Predealul este astăzi cel mai mic oraş din judeţul Braşov. Are doar 4.496 de locuitori potrivit ultimul recensământ, dar este o mare atracţie turistică atât iarna cât şi vara. Predealul, una dintre cele mai populare staţiuni montane din ţară, dar şi unul dintre cele mai mici oraşe din România, este situat la 1060 de metri altitudine într-un decor montan superb. Este deliminat de trei masive montane: Postăvarul. Piatra Mare şi Bucegi. Datorită poziţiei strategice, a fost localitate de frontier a Imperiului Austros-Ungar, iar clădirea unde a fost postul de grăniceri există şi azi. Tot aici s-a dat celebra bătălie de la Cotul Donului din Al Doilea Război Mondial. Predealul a fost mulţi ani comună şi a aparţinut de Prahova. În 1950 a devenit parte din oraşul regional Braşov, denumit Stalin începând cu anul 1960. A devenit oraş cu acte în regulă în 1968 şi i-au fost arondate şi satele Pârâul Rece, Timişu de Sus şi Timişu de Jos. Comuniştii au văzut imediat potenţialul turistic al Predealului şi au investit masiv aici.

cele mai mici orase din romania brasov predeal
cele mai mici orase din romania brasov predeal

Cele mai mici oraşe din România: Topoloveni din judeţul Argeş

Micul oraşul Topoloveni din judeţul Argeş s-a dezvoltat pe locul unei vechi aşezări rurale atestate documentar în 1421, pe vremea lui Radu Prasnaglava, fiul lui Mircea cel Bătrân. Cinci secole şi jumătate mai târziu, în 1968, Topoloveni a fost declarat oraş. De atunci şi până în prezent localitatea a cunoscut o dezvoltare notabilă, însă, deşi vorbim de un mediu urban, localnicii încă se mai îndeletnicesc cu agricultura şi zootehnia. Situat la 95 de kilometri distanţă de Bucureşti, pe şoseaua naţională Bucureşti-Piteşti, care traversează oraşul pe o lungime de 3,8 kilometri, micul oraş străbătut de Râul Cârcinov are o poveste consemnată de la 19 iunie 1421, dată de la care datează prima sa atestare documentară.

Cele mai mici oraşe din România: Panciu din judeţul Vrancea

Oraşul Panciu este la ora actuală cea mai mică localitate urbană din Vrancea, detronând din acest punct de vedere oraşul Odobeşti, care în urmă cu 15 ani deţinea statutul de cel mai mic oraş din Vrancea. După ultimul recensământ al populaţie, Panciu are în prezent 7664 de locuitori, în scădere peste 1200 de locuitori faţă de anul 2002. Oraşul Panciu are în componenţa sale alte cinci localităţi, respectiv Crucea de Jos, Cricea de Sus, Dumbrava, Neicu şi Satu Nou. Până la sfârşitul secolului XIX, Panciu era o comună cu 2785 de locuitori, fiind reşedinţa plăşii Zăbrăuţi in fostul judeţ Putna.

Cele mai mici oraşe din România: Bicaz din judeţul Neamţ

Bicaz a devenit oraş în urmă cu 55 de ani, atunci când s-a inaugurat celebrul baraj ce domină zona. În zilele noastre, oraşul Bicaz este departe de gloria din anii comunismului, iar fenomenul depopulării este evident şi prin cifrele de la ultimul recensământ. Bicaz, unul dintre cele mai mici oraşe din România, este şi unul din cele mai cunoscute oraşe din ţară, urbea fiind la fel de celebră ca barajul construit în urmă cu 55 de ani. De altfel, istoria recentă a localităţii se leagă în mod direct de construcţia colosului din beton ce stăpâneşte apele Lacului Izvorul Muntelui. 

cele mai mici orase din romania neamt bicaz
cele mai mici orase din romania neamt bicaz

Cele mai mici oraşe din România: Cehu Silvaniei din judeţul Sălaj

Cu puţin peste 7.000 de locuitori, Cehu Silvaniei este cel mai mic oraş din Sălaj, fiind singura aşezare urbană din judeţ care nu are instanţe şi, de câţiva ani încoace, nu are nici măcar un spital. Situat la 34 de kilometri de municipiul Zalău, la limita judeţelor Sălaj şi Maramureş, oraşul Cehu Silvaniei este cea mai mică dintre cele patru urbe ale judeţului. Potrivit Recensământului populaţiei din 2011, în Cehu Silvaniei şi în satele aparţinătoare (Horoatu Cehului, Motiş, Nadiş şi Ulciug) locuiau, în acel moment, 7.214 locuitori, în scădere faţă de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 8.008 locuitori. La acelaşi recensământ, 49,4 la sută dintre locuitori s-au declarat de etnie maghiară, 43,47 la sută - români, iar 4,75 la sută - romi.

Cele mai mici oraşe din România: Azuga din judeţul Prahova

Cu doar 4.400 de locuitori, oraşul Azuga este cel mai mic din Prahova, dar şi unul dintre cele mai mici oraşe din România. Condiţiile climaterice l-au făcut, însă, un oraş foarte cunoscut în România: în prezent pentru pârtiile de schi şi cramele unde se produce vin după metoda champenoise încă din 1892, iar până la Revoluţie pentru locul unde se producea berea Azuga, licoare cu tradiţie băută cu mare plăcere de cuplul Ceauşescu, care primea săptămânal un transport special Renumit în prezent ca staţiune turistică pentru sporturile de iarnă, oraşul Azuga se numea în trecut „Între Prahove“. Este situat în nordul judeţului, de-a lungul drumului naţional 1, la limita actuală cu judeţul Braşov, la poalele Munţilor Bucegi şi Munţilor Baiului, în vecinătatea culmilor Sorica şi Cazacu.

Recordurile de la Negru Vodă: este cel mai mic oraş din judeţul Constanţa şi are cel mai longeviv primar

O localitate de frontieră este cel mai mic oraş din judeţul Constanţa. Negru Vodă are doar 5088 de locuitori, mai puţini decât Băneasa care are o populaţie de 5384 de persoane. În plus, este condus de acelaşi primar, Ion Nicolin (PSD) din anul 1990.

Recordurile celui mai mic oraş din România: Băile Tuşnad – cel mai curat aer şi cea mai mare mofetă din lume

Staţiunea din Harghita se află la 650 de metri altitudine şi este cel mai mic oraş din ţară. Este o oază de linişte şi de sănătate pentru persoanele care suferă de anumite afecţiuni. Asta datorită lacurilor sărate, a nămolului şi a tratamentelor la mofetă. Supranumit şi „Perla Ardealului“, oraşul are o populaţie de puţin peste 1.600 de locuitori.

La realizarea materialului „Cele mai mici oraşe din România” au participat Mugurel Manea, Iulian Bunilă, Ionela Stănilă, Claudia Bonchiş, Daniel Guţă, Bianca Sara, Sabina Ghiorghe, Dragoş Hojda, Simona Suciu, Cristina Stancu, Borcea Ştefan, Florin Jbanca, Alina Pop, Dana Mihai, Sînziana Ionescu. 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

   

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite