Recordurile celui mai mic oraş din România: Băile Tuşnad – cel mai curat aer şi cea mai mare mofetă din lume

0
0
Băile Tuşnad este una dintre cele mai frumoase staţiuni din România. FOTObăiletusnad.ro
Băile Tuşnad este una dintre cele mai frumoase staţiuni din România. FOTObăiletusnad.ro

Staţiunea din Harghita se află la 650 de metri altitudine şi este cel mai mic oraş din ţară. Este o oază de linişte şi de sănătate pentru persoanele care suferă de anumite afecţiuni. Asta datorită lacurilor sărate, a nămolului şi a tratamentelor la mofetă. Supranumit şi „Perla Ardealului“, oraşul are o populaţie de puţin peste 1.600 de locuitori.

Staţiunea Băile Tuşnad a apărut pe harta României în 1842 şi a devenit faimoasă pentru apele termale vindecătoare. Se spune că vindecarea miraculoasă a unui fiu de cioban a atras atenţia asupra efectului terapeutic al apelor minerale. Începând cu 1845 au început să se facă demersuri pentru exploatarea acestei resurse naturale miraculoase. Din păcate, la Revoluţia din 1848, staţiunea a fost distrusă, dar reconstruită ulterior. Acum, este o oază de linişte, o staţiune cochetă care atrage anual de zeci de ori mai mulţi turişti decât locuitori.

Staţiunea, de importanţă internaţională, se află într-un loc deosebit de frumos, pe versantul vestic al masivului vulcanic Ciomad, în Defileul Oltului la 656 de metri altitudine, în mijlocul unor păduri de brazi şi foioase, având un aer deosebit de curat, foarte bogat în ioni negativi. Oltul este cursul de apă principal al staţiunii, iar Lacul Ciucaş, care este plasat în mijlocul staţiunii, a fost creat în scop turistic.

Ape termale miraculoase

Masivul Ciomad este una dintre cele mai tinere formaţiuni vulcanice din Carpaţi, fenomenele vulcanice în zona Tuşnadului au avut un rol important în formarea şi dezvoltarea staţiunii, iar cele postvulcanice fiind foarte active, reprezintă un factor important în viaţa staţiunii Băile Tuşnad. Prezenţa emanaţiilor de bioxid de carbon şi a apelor minerale au permis practicarea tratamentelor terapeutice şi au creat condiţiile necesare pentru ca oraşul să devină o staţiune balneoclimaterică importantă.

Cercetările ştiinţifice au demonstrat că apele minerale şi tratamentele de la Tuşnad au efecte extraordinare pentru bolnavii care suferă de inimă, au probleme cu tensiunea sau cu sistemul circulator. De asemenea, apele minerale au efect liniştitor asupra sistemului nervos şi sunt eficiente în bolile de stomac.

Despre apele minerale din zona Tuşnadului există dovezi scrise încă din secolul al XVIII-lea, în care se menţionează existenţa unor izvoare de ape minerale cu efecte curative folosite de către localnicii satelor din apropiere. Denumită „Perla Ardealului“, prima bază de tratament de la Băile Tuşnad a fost realizată după proiectele lui Bela Kuklai şi s-a finalizat în anul 1890, sub denumirea „Ştefania“ (mai târziu „Sfânta Ana”).

În anul 1968, Băile Tuşnad a fost declarat oraş turistic şi a devenit astfel cel mai mic oraş din România. Are doar 1.641 de locuitori, populaţia fiind în scădere faţă de anul 2002 când erau 1.728 de locuitori.

Atracţii unice în România şi în lume

Lacul Sfânta Ana, singurul lac vulcanic din România, este considerat ca fiind cel mai curat din lume. Specialiştii spun că puritatea apei Lacului Sfânta Ana este apropiată de cea a apei distilate, având cantităţi infime de minerale. Modul în care s-a format lacul este şi acum înconjurat de mister.

Pe lângă apele minerale miraculoase, Băile Tuşnad deţine şi alte câteva recorduri. Are cel mai curat lac din lume, singura planta carnivoră din ţară şi cea mai mare mofetă.

„Roua Cerului“ este singura plantă carnivoră din România şi înfloreşte foarte rar la Tinovul Mohoş. Planta este aici de 12.000 de ani şi se hrăneşte cu insecte de 20 de ori mai mari decât ea. Îşi ademeneşte victimele cu tentaculele aflate pe marginea celor două petale, pe care strălucesc picături de sevă otrăvitoare. Le învăluie şi apoi le dizolvă până când din ele nu mai rămâne decât scheletul format din chitină. Speciile de plante şi de insecte ce trăiesc în Tinovul Mohoş au primit din partea Uniunii Europene titlul de unicat.

Băile Tuşnad mai sunt renumite şi pentru mofetele sale. Peştera Pucioasa este considerată cea mai mare mofetă naturală din lume. Pereţii peşterii sunt acoperiţi cu picături care conţin sulf şi care se folosesc în afecţiunile oftalmologice. 

La Băile Tuşnad din Harghita se poate ajunge cu maşina pe DN12 sau cu trenul pe linia Braşov-Deda. Staţiunea este situată la 37 de kilometri nord de Sfântu Gheorghe, 67 de kilometri de Braşov şi 35 de kilometri de Baraolt.

Pe aceeaşi temă:

Misterele singurului lac vulcanic din România. Lacul Sfânta Ana, de la legenda sacrificiului fecioarei la mirosul din aer care anunţă ploaia

Apa minerală de la Malnaş care vindecă stomacul bolnav. Primul care a atestat-o a fost împăratul Austro-Ungariei Franz Jozef

 

Braşov


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri