Dragomireşti, cel mai mic oraş din Maramureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mic oraş din judeţul Maramureş, conform datelor ultimului recensământ al populaţiei, este oraşul Dragomireşti, care are 3,2 mii locuitori. Oraşul se află pe Valea Izei, peste 100 km distanţă de municipiul reşedinţă de judeţ.

La data de 20 octombrie 2011, populaţia stabilă a Maramureşului era de 478.659 persoane, dintre care 243.995 erau femei. Faţă de recensământul anterior, populaţia a scăzut cu 31,5 mii persoane.

Ca şi număr de oameni pe oraşe, cele mai mici oraşe din Maramureş sunt Dragomireşti (3,2 mii persoane), Săliştea de Sus (4,9 mii persoane), Cavnic (5,0 mii persoane), în timp ce comunele cu cel mai mic număr de locuitori sunt Poienile Izei (940 persoane), Ariniş (1084 persoane), Bicaz (1124 persoane), Boiu Mare (1131 persoane) şi Gârdani, care are 1151 persoane.

Oraşul Dragomireşti este situat în estul judeţului Maramureş, în depresiunea Maramureşului, la 101 km de Baia Mare, 45 km faţă de Sighetu Marmaţiei şi 35 km faţă de Borşa şi Vişeu. Localitatea se întinde pe cursurile a două râuri care o străbat şi anume Iza şi Baicu. Dragomireştiul este aşezat la poalele Muntelui Ţibleş. Oraşul se întinde pe o distanţă de 5 km, pe drumul judeţean nr.186, care leagă municipiul Sighet de oraşul Borşa.

Oraşul dispune de o şcoală cu clasele 0-VIII, dar şi de un centru medico-social nefuncţional încă. Cel mai mare neajuns al oraşului este cel legat de lipsa investitorilor şi implicit a locurilor de muncă. Vasile Cosor, primarul oraşului Dragomireşti a declarat, pentru ziarul Adevărul, că oraşul pe care îl conduce are peste 30 de străzi, există apă şi canalizare, urmează asfaltare. 

"Ceea ce ne lipseşte este economia. Noi avem nevoie de investitori în localitate, ca să avem locuri de muncă. Nu ştiu dacă după noua lege vom mai îndeplini criteriile de oraş, daor dacă Dragomireşti va deveni centru urbanistic având în componenţă alte localităţi din jur", a declarat primarul Vasile Cosor.

Citeste si: Cele mai mici oraşe din România. Nucet, oraşul cu trei străzi, mărginit de o plantaţie de nuci

FOTO Cel mai mic oraş din judeţul Arad. Sebişul are asfalt şi canalizare în proporţie de 100%

Baia MarePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite