Cel mai mic oraş din Călăraşi. Lehliu-Gară, localitatea cu 6.000 de gospodari şi un spital de 10 milioane de euro
0
Aşezare de oameni gospodari care s-a dezvoltat la intersecţia drumului care leagă Bucureştiul de Călăraşi, Lehliu-Gară este un oraş mic din Bărăgan, având puţin peste 6.000 de locuitori. Se spune că a luat naştere odată cu construirea căii ferate Bucureşti-Feteşti.
Localitatea se află la 55 km de Călăraşi şi 64 km de Bucureşti, iar pe 18 aprilie 1989 a fost ridicată la rangul de oraş. În vechime, prin această zonă treceau spre portul de la Dunăre convoaiele de căruţe încărcate cu cereale produse în inima Bărăganului.
Încet, încet, menţionează istoricii, aici au apărut întâi negustorii de cereale (angrosiştii) majoritatea dintre ei fiind de etnie greacă. Când localitatea a început să “crească” au apărut şi negustorii de mărfuri industriale şi alimentare, cârciumari, mici meseriaşi (fierari, cismari, curelari, tinichigii, croitori etc).

Primii angajaţi la stat au fost cei de la căile ferate şi cei de la Silozul de cereale construit în anii 40. Lehliu-Gaă a polarizat cetăţenii din localităţile înconjurătoare, dezvoltandu-se , modernizându-se şi ajungând la un moment dat (înainte de 1989) să aiba peste 6.000 angajaţi.
Baza, munca în agricultură
Principala ocupaţie a locuitorilor o constituie munca în agricultură, industria fiind puţin reprezentată în localitate prin două secţii de confecţii textile cu aproximativ 250 angajati şi o serie de ateliere industrale în care lucrează 150 de persoane.

Trecerea Autostrăzii Soarelui pe lângă Lehliu-Gara a creat o serie de facilităţi pentru investitori privind transportul fapt care a condus, în ultimii ani, la apariţia unor unităţi noi, industriale, noi locuri de muncă şi, implicit, creşterea nivelului de trai al locuitorilor.
Investiţii de milioane
Astfel, Biomart Energy, unitate industrială producătoare de biodiesel şi-a deschis porţile începând cu luna februarie 2007. Valoarea investiţiei a fost de 50 milioane euro. În oraş funcţionează mai multe şcoli, un liceu, au sucursale câteva bănci comerciale, dar de departe cea mai important realizare a lehlienilor este spitalul.
O unitate medical ultramodernă, realizată cu bani europeni, şi care preia răniţii din accidentele petrecute pe Autostrada Soarelui. Spitalul din Lehliu-Gară poate rivaliza cu orice instituţie medicală din marile oraşe. Modernizarea, demarată în primăvara anului trecut şi care a costat 10 milioane de euro, a transformat spitalul într-un centru ultraperformant.

Unitatea spitalicească asigură servicii medicale pentru 16 comune situate pe o rază de 30 km în jurul localităţii călărăşene, fiind totodată centrul medical care preia urgenţele de pe Autostrada Soarelui.
Vă recomandăm şi:
FOTO Călărăşenii care au uimit lumea, în Cartea de Onoare a oraşului