SONDAJ Topul încrederii: Iohannis i-a luat faţa lui Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit sondajului realizat de INSCOP Research, 37,1% din români au multă şi foarte multă încredere în primarul Sibiului. El este urmat în clasament de Victor Ponta (36,4%) şi de Sorin Oprescu (32,3%)

Pe primul loc în topul încrederii se situează, în continuare, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, cu 42,9%, arată sondajul realizat de INSCOP Research între 27 februarie şi 4 martie 2014, la comanda ziarului „Adevărul“.  Cercetarea a fost efectuată pe un eşantion de 1.055 de persoane, reprezentativ pentru populaţia de 18 şi de peste 18 ani a României. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Aflat pe locul 4 în topul rezultat la precedentul studiu INSCOP Research (ianuarie 2014), Klaus Iohannis, primarul Sibiului, a urcat pe poziţia a doua a ierarhiei. 37,1% din români au multă şi foarte multă încredere în prim-vicepreşedintele PNL, faţă de 33,9% în ianuarie 2014. Iohannis i-a depăşit astfel pe Victor Ponta (36,4%, faţă de 37,4% în ianuarie) şi pe Sorin Oprescu (32,3%, faţă de 34,6% în ianuarie).

„Creşterea importantă pe care o înregistrează Klaus Iohannis se explică în primul rând prin expunerea mediatică, a cărei consecinţă a fost amplificarea notorietăţii sale. Ponderea celor care declarau în ianuarie că nu îl cunosc pe Klaus Iohannis se reduce cu aproximativ 3 procente, pe care le contabilizăm în creşterea de 3 procente la nivelul încrederii“, explică Remus Ştefureac,

director INSCOP. 

Şi Antonescu pierde teren

O rocadă faţă de măsurarea din ianuarie este înregistrată la nivelul poziţiilor 5 şi 6 din topul încrederii. Astfel, Călin Popescu Tăriceanu, noul şef al Senatului, urcă în locul lui Crin Antonescu, având o zestre de 30,9%, comparativ cu 27,9% în ianuarie. Liderul PNL se situează, după fracturarea USL, pe poziţia următoare, cu 26%, faţă de 29,7% la precedenta sondare. Recent intrat în opoziţie, şeful PNL suferă cea mai consistentă pierdere de credibilitate. Acesta şi-a erodat, probabil, simpatia pe care i-o purta o parte din electoratul PSD.

Crin Antonescu este urmat de Mircea Geoană şi Mihai Răzvan Ungureanu, ambii într-o uşoară creştere. Clasamentul este completat de Traian Băsescu, cu 22,3%, George Maior, cu 22,1% , Teodor Meleşcanu, cu 21,2% şi Ion Iliescu, cu 17,4%. 

Dacă privim clasamentul raportat la indicatorul „Puţină şi foarte puţină încredere“, observăm că, în ochii electoratului, Dan Voiculescu ocupă prima poziţie. Nu mai puţin de 83% din români îi acordă preşedintelui de onoare al Partidului Conservator puţină şi foarte puţină încredere. El este urmat, în această nedorită ierarhie, de Dan Diaconescu (82,1%) şi Elena Udrea (81,7%).

„Pierderi de credibilitate“

„Tensiunile prelungite provocate de ruperea USL au afectat încrederea în clasa politică în ansamblu. Astfel, majoritatea personalităţilor publice măsurate de Barometrul INSCOP – Adevărul despre România, indiferent dacă aveau legături sau nu cu USL, suferă pierderi de credibilitate. Explicaţia este legată de starea generală de tensiune şi instabilitate care a transmis la nivelul populaţiei îngrijorare şi  un puternic sentiment de insatisfacţie faţă de domeniul public-politic“, concluzionează Ştefureac.

image

Citeşte şi:

INFOGRAFIE Adevărul despre România: Ce vor românii la Cotroceni: bărbat, tânăr, de dreapta
Potrivit cercetării INSCOP Research, viitorul preşedinte al României ar trebui să fie de sex masculin (88,1% din respondenţi), mai tânăr (75,1%), echilibrat şi echidistant (69,8%), independent politic (51,1%) şi de dreapta (51,4%).

SONDAJ CSCI: Ponta câştigă în derby-ul cu Antonescu. Crin, principalul vinovat de ruptura USL
Un sondaj CSCI arată că preşedintele PNL Crin Antonescu este principalul perdant al rupturii USL şi cel care a provocat despărţirea PNL de PSD. Totodată, într-o confruntare Victor Ponta - Crin Antonescu în turul II al alegerilor prezidenţiale, Victor Ponta ar câştiga detaşat în faţa lui Antonescu.

SONDAJ CSCI Antonescu, vinovat pentru criza din USL şi pentru eventuala destrămare a alianţei
Un sondaj CSCI arată ca populaţia României îl vede pe liderul PNL Crin Antonescu ca fiind principalul vinovat de ruperea USL şi de accentuarea crizei din interiorul alianţei.

INFOGRAFIE Adevărul despre România: Ponta conduce în derby-ul cu AntonescuPotrivit cercetării INSCOP Research, efectuată la comanda ziarului „Adevărul“, premierul Victor Ponta ar fi votat, dacă ar candida la Preşedinţie, de 29,8% din respondenţi. Pentru Crin Antonescu ar opta 22,4%

INFOGRAFIE Adevărul despre România: Ce vor românii la Cotroceni: bărbat, tânăr, de dreaptaPotrivit cercetării INSCOP Research, viitorul preşedinte al României ar trebui să fie de sex masculin (88,1% din respondenţi), mai tânăr (75,1%), echilibrat şi echidistant (69,8%), independent politic (51,1%) şi de dreapta (51,4%)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite