Sondaj IRES. Cea mai mare spaimă a românilor în 2015 – un război. Peste 90% din ei vor un nou proiect de ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 90% din români aşteaptă, de la actuala clasă politică, un nou proiect de ţară, iar un procent similar consideră că perioada actuală este oportună pentru iniţierea acestuia, potrivit unui sondaj IRES efectuat în luna ianuarie. De asemenea, cei mai mulţi se tem de izbucnirea unui conflict armat în regiune.

Potrivit sondajului efectuat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie, 91% dintre cei chestionaţi consideră că România are nevoie de un proiect de ţară, iar 90% dintre susţin că ar trebui iniţiat în această perioadă.

În ce priveşte iniţiatorul proiectului, 53% dintre respondenţi l-au indicat pe preşedintele Klaus Iohannis, 20% dintre ei l-ar prefera pe Victor Ponta. De asemenea, 13% dintre cei chestionaţi au spus că proiectul ar trebui iniţiat de societatea civilă, în timp ce 8% au optat, în proporţii egale, pentru Academia Română şi mediul privat.

Războiul, de temut

Românii se tem cel mai mult de izbucnirea unui război în regiune, în următorii 25 de ani, potrivit răspunsurilor a 39% dintre cei chestionaţi, iar pe locul al doilea se situează temerile privind îmbătrânirea populaţiei (34%).

În topul spaimelor românilor urmează inflaţia şi creşterea preţurilor (22%), nivelul datoriilor statului (19%), reţelele de crimă organizată (16%), falimentul statului român (13%), creşterea inegalităţii sociale (12%), tulburări sociale (10%).

De falimentul statului se tem, în mare parte, respondenţii de peste 65 de ani, cei cu studii superioare şi cei care locuiesc în sudul ţării. Creşterea preţurilor  reprezintă o sursă de teamă pentru respondenţii vârstnici sau pentru rezidenţii din Moldova, în  timp ce tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani se tem de îmbătrânirea populaţiei.

Pe de altă parte, studiul IRES mai arată că 65% dintre respondenţi consideră că România poate deveni o ţară cu influenţă în lume, în timp ce 32% susţin că este puţin plauzibil.

Sondajul a fost efectuat în perioada 12-13 ianuarie 2015, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.146 indivizi de peste 18 ani şi are o eroare maximă tolerată de +/-3%.

Citeşte şi: 

SONDAJ IRES Cât cred românii în reforma PSD

Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie a dat publicităţii un sondaj realizat în perioada 19-20 decembrie 2014, care abordează nivelul încrederii românilor în instituţiile statului, dar şi aşteptările cetăţenilor de la clasa politică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite