Necunoscuţii alegerilor locale. Candidaţii nou-veniţi care s-au înhămat la lupta cu baronii locali pentru primăriile României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au muncit peste hotare, sunt manageri în domeniul privat, profesori, poliţişti, doctori, ingineri, teologi sau bancheri. S-au ferit cât au putut de lumea politică. Sunt dezamăgiţi de felul în care oraşele lor de suflet au fost administrate în ultimul sfert de veac, dar cred cu tărie că pot schimba în bine viaţa comunităţilor în care trăiesc.

Sunt dezamăgiţi de felul în care oraşele lor de suflet au fost administrate în ultimul sfert de veac, dar cred cu tărie că pot schimba în bine viaţa comunităţilor în care trăiesc. Aşa pot fi descrişi, pe scurt, românii care, din postura de independenţi sau de cetăţeni abia intraţi în contact direct cu un partid, şi-au propus să intre în lupta pentru primăriile din ţară, înfruntând candidaţi „cu greutate“ sau baroni nedezlipiţi, de zeci de ani, de fotoliile de edili-şefi.

Brăila. Fosta şefă a Pro-Democraţia pe plan local şi fostul arhitect-şef al municipiului, candidaţii independenţi care promit să fie un primar „altfel” al Brăilei

Candidaţii PSD şi PNL, de exemplu, vin în faţa alegătorilor din postura de parlamentari, ceea ce îi va forţa să mizeze pe accentuarea impresiei pozitive făcute până acum sau, după caz, să încerce să minimizeze capitalul negativ pe care îl au deja. Pe lângă aceştia, au intrat în cursă şi candidaţi independenţi, care până acum nu au avut acces la pârghiile decizionale.

Mariana Bâtcă s-a înscris în cursa electorală pentru funcţia de primar al Brăilei, după ce, în ultimii 20 de ani, a activat în cadrul Asociaţiei Pro-Democraţia, Filiala Club Brăila. Astfel, dacă până în prezent a monitorizat cu atenţie desfăşurarea democratică a alegerilor locale, aceasta se va găsi acum pe listele de vot. Din acest motiv, a anunţat deja că filiala brăileană a Pro-Democraţia nu va mai avea la acest scrutin observatori în secţiile de votare. Din postura de candidat, Mariana Bâtcă s-a autosuspendat pe perioada alegerilor atât din funcţia de preşedinte a filialei locale cât şi din cea de vicepreşedinte la nivel naţional a Asociaţiei Pro-Democraţia.

Iaşi. Corporatistul care a părăsit domeniu IT pentru a deveni primar al Iaşiului: "Vechile administraţii au transformat Iaşiul într-un oraş de provincie"

image

Andrei Postolache candidează ca independent după ce o formaţiune politică denumită Pentru Iaşi nu a fost înregistrată la timp de către tribunal, urmare a unor contestaţii făcute de apropiaţi ai PNL Iaşi. Postolache are 36 de ani, este originar din judeţul Vaslui şi a venit în Iaşi la studii, angajându-se în domeniul IT înainte de a-şi termina facultatea. A devenit manager al companiei Endava, de unde a plecat pentru a intra în administraţie.

 Într-o discuţie cu corespondentul "Adevărul", Postolache a spus că este nemulţumit că fostele administraţii ale Iaşului au transformat municipiul într-un simplu "oraş de provincie", spunând că printre planurile sale ca primar se numără şi creşterea imaginii Iaşiului pe plan naţional. "Trăim în vremuri în care lucrurile se pot schimba rapid", crede Postolache, care a mai spus că se aşteaptă să fie votat atât de tinerii din oraş, dar şi de părinţii sau bunicii acestora. 

Târgu Jiu. Doctoriţa de la Urgenţe care vrea să resusciteze administraţia din Târgu Jiu: „Susţin înfiinţarea de noi specialităţi ca pacienţii să nu mai fie plimbaţi“

image

Pentru prima dată în viaţa ei, medicul s-a înscris într-un partid politic pentru că îşi doreşte ca viaţa concetăţenilor ei să se schimbe. „În urmă cu câţiva ani am avut o ofertă din partea Partidul România Mare, dar nu m-am simţit pregătită“, ne spune medicul candidat la Primăria Târgu Jiu.

Susţine deschiderea de noi specialităţi

Ramona Oprea spune că s-a regăsit în ţelurile partidului şi îşi doreşte ca viaţa oamenilor să se schimbe, pentru că starea de sănătate a românilor este precară: „Militez pentru reducerea poluării, susţinerea produselor bio şi a celor naturale autohtone pe piaţă care va duce la  crearea noi locurilor de muncă în sectorul agricol. Este un partid care susţine sportul şi mişcarea în aer liber mai ales pentru copii, care petrec mult timp în faţa calculatorului. Îmi doresc deschiderea unor noi specialităţi medicale în Târgu Jiu, cum ar fi radioterapia sau neurochirurgia, pentru ca pacienţii să nu mai fie nevoiţi să meargă la alte spitale. De asemenea, susţin acordarea unor facilităţi pentru medicii specialişti pentru a veni să lucreze la noi în oraş, cum ar fi construirea unui complex de locuinţe“. 

Alba. Tânărul care s-a mutat la Roşia Montană pentru a susţine salvarea zonei, candidează independent la primărie

image

Un tânăr care s-a mutat din judeţul Suceava la Roşia Montană, candidează ca independent la funcţia de primar în comuna din Munţii Apuseni. Tică Darie are 23 de ani şi s-a mutat la Roşia Montană în toamna anului 2013 cu scopul declarat de contribui la salvarea zonei de investitorul privat care dorea explotarea aurului.
 

Tânărul este, de loc, din Suceava şi în prezent este cetăţean cu domiciliul stabil în comuna din Munţii Apuseni. De mai mulţi ani, Tică darie este implicat activ în campania de salvare a Roşiei Montane, iniţiată de câteva asociaţii ce se opun proiectului minier privat. ”M-am născut în Suceava unde mi-am petrecut o mare parte din viaţă, iar după terminarea liceului am ajuns în Copenhaga unde am studiat multimedia design. După două călătorii pe bicicletă din Copenhaga la Roşia şi multe maratoane sau ultra maratoane în care mintea mea era conectată doar la Roşia Montană, am decis să mă mut în acest loc minunat şi să ma implic direct în comunitate”, astfel descrie Tică Darie decizia de a se stabili în Munţii Apuseni. 

Piteşti. Dănuţ Dinu, fostul poliţist care candidează la Primăria Piteştiului: “Vremea infecţiilor comandate a trecut. Sper că oamenii nu mai pot fi prostiţi” 

image

În 2013, Dănuţ Dinu, pe atunci Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Argeş, ajungea să fie cercetat prealabil după o postare pe Facebook în care critica mizeria şi neregulile din cea mai mare piaţă a Piteştiului: Ceair.

„Am trecut prin piaţa Ceair. O mizerie la propriu şi la figurat. Nesimţire, nu tu bonuri fiscale, colindători care sâsâie 'ţigări, ţigări' sau 'petarde, petarde', manele şi câini vagabonzi, mirosuri şi găleţi de brânză pe marginea drumului... preţuri de înţepeneşti...”, scria atunci Dănuţ Dinu pe Facebook.

Mesajul său a fost interpretat drept o critică la adresa colegilor din poliţie, ceea ce i-a atras pierderea scaunului de Purtător de cuvânt al IJP Argeş. “După acest episod am fost forţat să demisionez, am fost pedepsit şi marginalizat. Am avut o perioadă mai proastă, dar mi-am revenit şi m-am gândit să mă implic. Ideea de a candida la Primăria Piteşti mi-a venit după arestarea primarului Tudor Pendiuc. Mi-am spus atunci că voi face ceva, indiferent dacă se fac alegeri anticipate, sau trebuie să aştept alegerile din 2016. Consider că oamenii corupţi profund, care conduc un sistem profund corupt trebuie schimbaţi. Mi-am asumat candidatura din postura de independent, pentru că am simţit că nu mă pot lua de mână cu vreun partid. Asta nu înseamnă că nu pot lucra pe viitor cu oameni care vin din diferite partide, dacă sunt de bună credinţă”, a declarat, pentru “Adevărul”, Dănuţ Dinu.

Focşani. Gabriela Berţa, tânăra care vrea să ajungă primar la Focşani pentru a schimba modul de lucru în administraţie. Sloganul său: “Stop şi de la capăt!”

image

Gabriela Berţa este o tânără de 35 de ani, mamă a doi copii, care la alegerile locale din 5 iunie candidează la funcţia de primar al municipiului Focşani din partea unui partid nou, “Forţa Moldova”, formaţiune înfiinţată recent şi care există doar în Vrancea.

Gabriela a lucrat 15 ani în Spania, unde deţine şi o proprietate, iar în urmă cu doi ani a revenit în ţară, pentru a se ocupa de administrarea unui restaurant şi a unei cafenele la Focşani. Nu a făcut politică niciodată, dar în cei doi ani de când se află în oraş a avut timp să-şi facă o părere despre modul cum este administrat Focşaniul, din acest punct de vedere dezamăgirea fiind mare.

Este şi motivul care a determinat-o să facă pasul înainte şi să-şi asume o candidatură la funcţia de primar, scopul fiind de a produce acea schimbare pe care o cer oamenii.

Hunedoara. Un hunedorean vrea să fie primar pentru a pune Castelul Corvinilor pe lista siturilor UNESCO

image

Înainte cu câteva luni de a candida la funcţia de primar al Hunedoarei, Radu Giurgiu (46 de ani, consultant) a demarat o campanie pe Facebook, prin care a cerut localnicilor şi autorităţilor să se implice în demersurile de includere a Castelului Corvinilor pe lista monumentelor UNESCO. Radu Giurgiu susţinea că le va arăta autorităţilor locale din Hunedoara că acest lucru este posibil şi că va aduce mari servicii de imagine Hunedoarei.

Deocamdată, iniţiativa sa nu s-a concretizat, iar administraţia locală din Hunedoara nu a rezonat cu planurile acestuia. Între timp, hunedoreanul s-a înscris în Partidul Ecologist Român şi şi-a anunţat candidatura la Primăria Hunedoara, susţinând că vrea să îşi ducă mai departe proiectul. „Recompensa recunoaşterii de către UNESCO nu are doar un caracter onorific, ci şi un puternic impact economic, deoarece înscrierea pe această listă antrenează creşterea fluxului turistic şi faciliteaza deblocarea fondurilor pentru programele de întreţinere şi conservare”, spune Radu Giurgiu. Potrivit candidatului, intrarea Castelului Corvinilor în patrimoniul cultural mondial va duce la creşterea numărului de turişti şi la dezvoltarea economică a Hunedoarei. Radu Giurgiu spune că a intrat în cursa electorală din dragoste pentru oraş. „M-am săturat de 26 de ani să văd cum oraşul moare, cum tinerii îl părăsesc şi bătrânii rămân fără speranţă”, afirmă hunedoreanul.

Timişoara. Prima femeie care candidează la funcţia de primar al Timişoarei. Este profesoară de "mate-info" la Sacoşul Turcesc

image

Simona Gabriela Tiriteu va fi aruncată în lupta electorală de Blocul Unităţii Naţionale (BUN), formaţiune politică înfiinţată la sfârşitul anului trecut. Simona Gabriela Tiriteu nu a mai făcut politică niciodată şi nici nu este o persoană publică. Profesoară de matematică-informatică la o şcoală comunală, la Sacoşu Turcesc, Tiriteu nu s-a făcut remarcată în viaţa urbei de pe Bega. Cu toate acestea, BUN a decis să meargă pe mâinile profesoarei de 48 de ani, în campania pentru funcţia de primar al Timişoarei. "Simona Gabriela Tiriteu nu a mai făcut politică, cum de altfel 80 la sută dintre membri noştri de partid nu au făcut politică. Ne-am gândit că dacă e profesoară de matematică atunci cu siguranţă este omul cifrelor şi regulilor”, a declarat Ludovic Mardari, liderul BUN Timiş.

Cluj. Candidatul la Primăria Cluj care crede în minuni

Medicul pediatru David Ille, candidatul UCDR, la Primăria Cluj-Napoca are unul dintre cele mai inedite mesaje electorale: „îmi propun să duc valorile creştine în politică”. “Doamne fă ca gustul bisericii Tale să facă oraşul Cluj-Napoca mai bun şi lumina ei să slăvească pe Dumnezeu" – acesta este finalul unuia dintre primele mesaje electorale ale doctorului David Ille (59 de ani), canditatul UCDR (Uniunea Creştin Democrată din România) la primăria Cluj-Napoca. Clujeanul a explicat pe Facebook: “Candidez din partea UCDR pentru că îmi propun să duc valorile creştine în politică. Fac un apel la responsabilizare şi implicare: haideţi să arătăm că noi creştinii suntem o forţă care nu poate fi ignorată!”. Pe pagina sa de socializare, mesajele cu citate din Biblie sunt fecvente. La capitolul citate motivaţionale, doctorul Ile apelează tot la Biblie: “Pot totul în Hristos, care mă întăreşte” (Filipeni 4:3). 

Candidatul la Primăria Cluj care crede în minuni
Candidatul la Primăria Cluj care crede în minuni

Minunea "înmulţirii" semnăturilor

Obţinerea numărului necesar de semnături pentru a putea candida la Primăriei s-a făcut, conform candidatului UCDR cu ajutorul lui Dumnezeu: “Am depus toate candidaturile cu un plus considerabil de semnături. Dumnezeu mai face minuni şi astăzi. Modul în care fiecare s-a mobilizat a fost uimitor, am văzut realmente mâna cea bună a lui Dumnezeu prin tot ce s-a întâmplat. Ritmul în care veneau semnăturile a fost copleşitor. Voluntari pe care nu-i cunoşteam au venit alături de noi, ca nişte îngeri din cer. A fost minunat de tot”. David Ille (59 de ani), originar din Arad, a absolvit Facultatea de Medicină de la Cluj-Napoca (1980-1986) cu diplomă de merit. Prima slujbă a fost cea de lăcătuş, iar apoi a fost medic stagiar (Deva), medic de circă (Petrila), medic rezident (Centrul universitar Cluj-Napoca), medic Specialist Pediatru (Spitalul Orăşenesc Orăştie), medic specialist Pediatru (SC. Leah Med SRL Cluj Napoca), medic specialist Pediatru, Organizatia de caritate Bread Line-Anglia. Este Preşedintele Fundaţiei Clinica Pro-Vita din 1998 şi a fost proprietar şi administrator la două centre medicale. 

Constanţa. Fratele unei vedete TV, candidat la Primăria Constanţa. Ion Budi vrea să îşi facă oraşul „fericit“

image

Cel mai exotic candidat la Primăria Constanţei poate fi considerat Ion Budi, fratele vedetei TV Tania Budi. Constănţean get-beget, Ion Budi are vârsta de 47 ani şi deţine un club din Constanţa, cu extensie estivală în Mamaia, intens frecventat de fostul primar Radu Mazăre.

„Sunt un om obişnuit care a decis să-şi pună afacerile, familia şi reputaţia în joc pentru a schimba o stare de lucruri ce durează de mult prea mult timp“, se declară el.

Candidatul independent Ion Budi a intrat în cursa electorală pe ultima sută de metri, iar decizia lui a luat lumea prin surprindere. Fiu de marinar, absolvent al Liceului Ovidius din Constanţa, apoi al Academiei Navale Mircea cel Bătrân din Constanţa, Budi s-a apucat de afaceri în domeniul pentru care Constanţa este faimoasă: distracţia, viaţa de noapte, în combinaţie cu turismul de club. S-a asociat cu alţi marinari şi a deschis în anii 2000 clubul Crush, într-o fostă hală din cartierul Brătianu.

Crush a fost o lovitură fulgerătoare pe piaţa locală, devenind rapid clubul nr. 1 în preferinţele petrecăreţilor. Vara, Crush-ul se muta în Mamaia, unde era locul extravaganţelor şi al agrementului de fiţe. Printre partenerii de afaceri ai lui Budi s-a numărat Mirela Matichescu, numită la intervenţia lui Mazăre în 2012 vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Turism, de unde şi-a dat demisia la finele anului 2015.

După Crush a urmat Jezoo, iar după Jezoo a venit rândul Luv - clubul de noapte din zona Dacia, care continuă şirul consacrat al discotecilor şi cluburilor din acel sediu (No Problem, Wish). Fraţii Budi lucrează în tandem: Tania este imaginea clubului Luv, iar Ionuţ este administratorul afacerii.

Călăraşi. Prima femeie arendaş din România dă agricultura pe primărie. Maria Dragomir îşi încearcă puterile în politică

Prima femeie arendaş din România dă agricultura pe primărie. Maria Dragomir îşi încearcă puterile în politică
Prima femeie arendaş din România dă agricultura pe primărie. Maria Dragomir îşi încearcă puterile în politică

Maria Dragomir din Călăraşi este prima femeie-arendaş din România. Olteancă de fel, ea s-a stabilit în Bărăgan acum mai bine de 30 de ani. În anii de glorie ai economiei socialiste, Maria a fost prima femeie director de IAS, calitate în care a făcut performanţă, nu glumă, la producţiile pe hectar ale Bărăganului.După ce a făcut cu succes tranziţia în economia de piaţă, prima femeie arendaş a ţării s-a gândit să-şi încerce puterile şi în politică, aşa că a ajuns deputat. Vrea ca din postura ei să ajute mai mult agricultura şi ţăranii patriei. Acum s-a aruncat şi în bătălia electorală pentru fotoliul de primar, sub umbrela Partidului Social Românesc, pentru a transforma Călăraşiul.

O mare provocare venirea în Bărăgan

Născută la 2 septembrie 1957, absolventă a  Facultăţii de Agronomie din Craiova, promoţia 1980, a treia pe ţară, bursieră în toţi anii de studiu, femeia de afaceri a dat locurile natale pe pământul din Bărăgan, convinsă fiind că aici va face carieră. Şi nu s-a înşelat. Maria Dragomir are actualmente în administrare peste 800 de hectare de teren şi scoate din agricultură 150.000 lei pe an. Spune că oricât de confortabile ar fi fotoliile de la Parlament, mirosul acela inconfundabil de pământ reavăn, peste care suflă vânt proaspăt de primăvară, reprezintă pentru ea cea mai puternică esenţă. „La repartiţie aş fi putut obţine un post la staţiune de cercetare la Dăbuleni ori la Şimnic sau la catedră, dar nu m-a tentat aşa ceva. Auzisem, la acea vreme, că în Bărăgan, la Dor Mărunt, se obţin cele mai mari producţii de porumb şi grâu. A fost o mare provocare venirea mea aici“, mărturiseşte ea.

Slobozia. Cu pletele în vânt spre Primăria Slobozia. Vlad Costea, politologul care vrea să schimbe soarta unui oraş

image

Lista candidaţilor pentru Primăria Slobozia a fost validată oficial de Biroul Electoral de Circumscripţie al Municipiului. Pe poziţia a treia se află Vlad Costea, un tânăr  de 24 de ani, cu studii în politică la Paris. El îşi doreşte să aducă în oraş o altă viziune asupra administraţiei publice.

La cei 24 de ani pe care îi are Vlad Costea este cel mai tânăr candidat la funcţia de primar pe care Slobozia l-a avut în ultimii 26 de ani. Înarmat cu o atitudine boemă, purtându-şi părul lung desprins, el candidează independent pentru a deveni primarul Sloboziei.

Ideea de a intra în cursa electorală pentru alegerile locale din 5 iunie 2016, i-a venit cu câteva săptămâni înainte de debutul oficial al pregătirilor pentru acest scrutin. „Vin în faţa dumneavoastră cu nişte idei şi un program electoral pe care vreau să-l folosesc în campania electorală”, susţine tânărul candidat pentru fotoliul de primar al Sloboziei. Programul electoral al lui Vlad Costea are la bază o nouă viziune asupra modului în care trebuie făcută administraţia publică. Aşa cum el a învăţat în occident, mai exact la Paris, acolo unde a studiat Ştiinţele Politice. De profesie este politolog, iar statutul îi este conferit în urma absolvirii unui master în Politică Comparată, studiat la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti.

Bacău. Cine este şi ce proiecte are Emil Melinte, candidatul independent şi apolitic pentru funcţia de primar Bacăului

image

Emil Melinte s-a format la CET Bacău între anii 1997 şi 2000, după care s-a angajat  în domeniul privat, ca proiectant atestat ANRE/ ISCIR, izolator hidrofug, instalator, electrician, specialist în instalaţii de tratamente secundare şi oţeluri. „Am lucrat foarte mult în ţară, pe proiecte inginereşti de anvergură, legând prietenii trainice şi colaborări de viitor cu oameni simpli, antreprenori sau proprietari de firme. În timpul liber scriu, şi la momentul oportun voi publica proză în mai multe volume, pe subiecte, cred eu, de mare interes pentru public“, spune Emil Melinte.

Candidatul este pasionat de artă şi cultură dar are şi proiecte pentru municipiul Bacău, prin care-şi doreşte să creeze locuri de muncă, să atragă investiţii şi să schimbe faţa oraşului. Este căsătorit de 25 de ani, are doi băieţi, din care cel mare este autist. „Sunt dedicat recuperării şi integrării copiilor autişti, am ,,deranjat˝ toate instituţiile din oraş şi de la Bucureşti pentru a sensibiliza comunitatea şi a susţine proiectul meu. Am călătorit foarte mult, am locuit şi muncit în multe oraşe, inclusiv în Capitală. Am organizat lansări de carte, expoziţii de sculptură sau de pictură, particip cu drag la activităţi din lumea artei şi culturii în general“, a mai spus Emil Melinte.

Zalău. Un teolog ajuns bancher în SUA doreşte să fie primar al Zalăului

image

Nouă candidaţi s-au înscris în cursa pentru Primăria municipiului Zalău. Unul dintre ei este Vasile Cristian Lungu, candidat al PMP. Născut în 1979, Lungu a absolvit Seminarul Teologic din Zalău, iar acum 16 ani şi-a părăsit ţara natală pentru a se muta în Statele Unite ale Americii. Acolo s-a licenţiat în Finanţe şi Psihologie Socială şi a făcut carieră în domeniul bancar.

Reîntors acasă, Lungu spune că a fost neplăcut surprins de ceea ce a găsit în oraşul în care a copilărit. “După 16 ani în care am locuit în Statele Unite, m-am întors acasă, în Zalău, unde am găsit un oraş obosit, un oraş îmbătrânit, prins într-un ciclu vicios al sărăciei. Văzând acest lucru, vă mărturisesc că m-a încercat un sentiment de revoltă, sentiment care s-a amplificat imediat ce am făcut o comparaţie cu ceea ce s-a întâmplat între timp în alte municipii din zonă, ca de exemplu Cluj-Napoca, Oradea, Baia Mare, Bistriţa”. Acela a fost momentul în care, spune candidatul PMP Sălaj, a decis să se implice în viaţa comunităţii. Şi cum altfel putea face asta, decât intrând în politică.

Slatina. Preşedintele Clubului Pro Democraţia, candidat independent pentru funcţia de primar al Caracalului: „Am aşteptat 26 de ani, degeaba, să se schimbe ceva!“

image

Mişu Slătculescu, 46 de ani, este psiholog educaţional, vine din învăţământ, a ocupat postul de inspector şcolar, pe cel de director al Centrului Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică Olt, are şi un master în politici publice şi administraţie publică şi multe alte cursuri absolvite, dar şi o experienţă de peste 15 ani în cadrul Clubului Pro Democraţia Caracal, pe care l-a condus până în luna martie a acestui an, când s-a hotărât să candideze din postura de independent la funcţia de primar al Caracalului.

Este prima campanie electorală pe care o abordează din acest unghi, principala grijă, la precedentele, fiind aceea de a monitoriza cu observatori ai Pro Democraţia desfăşurarea procesului electoral şi de a sesiza derapajele, deloc puţine. A sesizat  Avocatul Poporului cu privire la neconstituţionalitatea articolelor care-i obligă pe independenţi să strângă mai multe semnături decât candidatul unui partid politic şi încă mai aşteaptă răspuns. Între timp a strâns, bătând din uşă-n uşă, 1.060 de semnături (avea nevoie de 1.000) şi s-a înscris atât pentru funcţia de primar, cât şi pentru cea de consilier local.

Arad. Trei candidaţi de primar, ieşiţi din tipare, înscrişi pentru Primăria Arad

image

Singurul partid local din Arad care are candidat la funcţia de primar al municipiului este Partidul Mândri că Suntem Arădeni, condus de omul de afaceri Călin Gabriel Costea. Acesta are 44 de ani, este căsătorit şi are doi copii.

Acesta spune că partidul pe care îl conduce este soluţia optimă pentru arădeni, propunându-şi altfel de oameni politici.

"Consider că se impune ca pe scena politică să existe de acum şi nişte „voci” locale. În plus, un partid local nu este manevrat de conducerea centrală, care poate avea alte interese, uneori contrare comunităţii locale. De aceea, sunt sigur că un partid local este soluţia atât pentru arădeni, cât şi pentru restul oraşelor, o soluţie pe care o vor îmbrăţişa foarte mulţi cetăţeni la alegerile locale din această vară. Ne propunem să intrăm în administraţia locală cu altfel de oameni pe posturile de consilieri. Mă refer la oameni care iubesc arădenii şi comunitatea arădeană", a declarat Călin Gabriel Costea.

Un teolog ajuns bancher în SUA doreşte să fie primar al Zalăului

În vârstă de 37 de ani, Vasile Cristian Lungu este candidatul Partidului Mişcarea Populară Sălaj pentru Primăria Zalău. Născut în Zalău, aspirantul la fotoliul de edil şi-a petrecut ultimii 16 ani în Statele Unite ale Americii, unde a lucrat în sistemul bancar. Nouă candidaţi s-au înscris în cursa pentru Primăria municipiului Zalău. Unul dintre ei este Vasile Cristian Lungu, candidat al PMP. Născut în 1979, Lungu a absolvit Seminarul Teologic din Zalău, iar acum 16 ani şi-a părăsit ţara natală pentru a se muta în Statele Unite ale Americii. Acolo s-a licenţiat în Finanţe şi Psihologie Socială şi a făcut carieră în domeniul bancar.

image


Reîntors acasă, Lungu spune că a fost neplăcut surprins de ceea ce a găsit în oraşul în care a copilărit. “După 16 ani în care am locuit în Statele Unite, m-am întors acasă, în Zalău, unde am găsit un oraş obosit, un oraş îmbătrânit, prins într-un ciclu vicios al sărăciei. Văzând acest lucru, vă mărturisesc că m-a încercat un sentiment de revoltă, sentiment care s-a amplificat imediat ce am făcut o comparaţie cu ceea ce s-a întâmplat între timp în alte municipii din zonă, ca de exemplu Cluj-Napoca, Oradea, Baia Mare, Bistriţa”. Acela a fost momentul în care, spune candidatul PMP Sălaj, a decis să se implice în viaţa comunităţii. Şi cum altfel putea face asta, decât intrând în politică.

A ales PMP după o perioadă de reflecţie, în care a studiat atent scena politică locală. “Astfel am conchis că niciun alt partid, cu excepţia PMP, nu ar fi susţinut un om neimplicat politic, “nevirusat”, din postura de candidat la Primăria Zalău”, explică aspirantul la fotoliul de primar al Zalăului. Despre sine spune că este o persoană energică şi pregătită “să mişte lucrurile într-o direcţie diferită, adecvată anului 2016 şi oraşului de suflet”.

Ploieşti. Candidaţi exotici la primăriile din România. Un jurnalist, un medic veterinar şi un jurist candidează la Primăria Ploieşti

image

Printre cei 13 candidaţi care s-au înscris în cursa pentru Primăria Ploieşti sunt şi persoane care nu au mai avut până acum legătură cu politica, majoritatea veniţi din mediul privat, cu meserii dintre cele mai diverse.

Unul dintre ei este Fabio Cârstea (40 ani), candidat din partea PRU (Partidul România Unită) Prahova. Fabio Cârstea a fost jurnalist, iar în prezent este managerul propriei sale firme şi proaspăt tătic. Spune că, atât timp cât generaţia Facebook a scos un preşedinte, nu este greu să se întâmple acelaşi lucru şi pentru Primăria Ploieşti, iar potrivit unui sondaj publicat pe pagina sa de socializare spune că este al doilea în ordinea preferinţelor votanţilor. Tot candidat al unui partid nou de pe scena politică este Mircea Chiriţescu din partea PSRO (Partidul Social Românesc). În vârstă de 42 de ani, Mircea Chiriţescu este medic veterinar şi spune că îşi doreşte ca „biroul primarului să nu fie într-un spaţiu închis, inaccesibil cetăţenilor, ci undeva în mijlocul lor, pentru a afla problemele reale“.

Şi un jurist ar vrea să fie primar la Ploieşti, Marian Enache (53 ani), candidat independent. Aceasta vine din mediul privat şi spune că vrea să aplice la conducerea oraşului experienţa personală în managementul unei companii multinaţionale. Marian Enache se prezintă ca „o alternativă la politicieni“ şi spune că îşi doreşte „profesionişti în fiecare departament al primăriei, nu rude“. 

Pe aceeaşi temă:

Principiul afişat de candidaţii la Primăria Constanţa: „Sărac şi cinstit“. Modelul Mazăre a adus DNA-ul în control

Drumul candidatului Chiru: de la Gigi din Eforie la Christian, senatorul cu două proiecte semnificative pentru Constanţa şi Dobrogea

Un primar din judeţul Galaţi a reuşit să modifice o lege şchioapă după ce a fost victimă a abuzurilor unei instituţii de control. O poveste despre curaj

TEASER „Primarii noştri“. Primarul care a inventat „teatrul electoral“. Rodica Popescu Bitănescu îl elogiază de pe scenă, în mijlocul unei piese

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite