Un primar din judeţul Galaţi a reuşit să modifice o lege şchioapă după ce a fost victimă a abuzurilor unei instituţii de control. O poveste despre curaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virgil Doca,  primarul comunei Valea Mărului. FOTO Arhivă
Virgil Doca,  primarul comunei Valea Mărului. FOTO Arhivă

Primarul comunei gălăţene Valea Mărului, Virgil Doca (PSD), a ajuns, în împrejurări destul de neobişnuite, la originea unei modificările legislative care dă o nouă dimensiune ideii de transport şcolar.

Totul a început în toamna anului trecut, atunci când primarul amintit a decis să pună microbuzul şcolar primit de la Ministerul Dezvoltării la dispoziţia elevilor din comună care fac naveta la liceul din Tecuci (cale de 30 de kilometri).

„Mi s-a părut un gest firesc să ajutăm aceşti fii ai comunei noastre, peste 60 la număr, să aibă acces la educaţie. De aceea, cu acordul Consiliului local, am organizat curse regulate pentru şcolari, suportând cheltuielile de la bugetul local”, a declarat primarul Virgil Doca.

La scurt timp, însă, microbuzul a fost oprit de angajaţii de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul Traficului Rutier (ISCTR), care, deşi mijlocul de transport avea licenţă, au stabilit că primăria acţionează ilegal, deci au confiscat actele maşinii şi plăcuţele de înmatriculare  şi au amendat instituţia cu 9.000 de lei.

Inspectorii au menţionat în procesul-verbal întocmit că legea nu permite primăriilor să folosească microbuzele şcolare decât în interiorul localităţilor, nu şi pe relaţia cu alte unităţi administrativ-teritoriale. Lucru fals, căci legea invocată (O.G. nr. 27 din 2011) nu specifica o astfel de interdicţie, motiv pentru care primarul a considerat că este victima unui abuz orchestrat de transportatorii privaţi care aveau monopol în zonă.

Ca urmare, s-a adresat atât instanţei, dar şi parlamentarilor de Galaţi, pe care i-a rugat să-l ajute cu o completare la lege, astfel încât pe viitor să dispară prilejul unor abuzuri din partea instituţiilor de control.
Interesat este că, zilele trecute, demersul primarul Doca a ieşit victorios pe ambele „fronturi”. Instanţa i-a dat câştig de cauză în litigiul cu ISCTR Galaţi, care pe parcursul procesului a şi recunoscut, de altfel, că a greşit, motiv pentru care a anulat procesul-verbal de amendă şi a înapoiat actele de înmatriculare.

Mai mult decât atât, pe 13 aprilie 2016, Camera Deputaţilor a aprobat proiectul de lege care completează O.G. 27/2011, astfel încât, de acum înainte, orice comună îşi poate transporta elevii la şcolile de la oraş fără să mai existe teama că vor apărea litigii cu alte instituţii ale statului.

„Am o bucurie mare că s-a rezolvat, iar acum elevii comunei pot merge cu microbuzul din nou. Dar e absurd şi aberant ca cineva care are vremelnic o funcţie să poată face abuz de ea pentru a-şi favoriza prietenii, în detrimentul unor elevi care provin din familii foarte sărace”, a mai declarat primarul de la Valea Mărului.

El a adăugat că va cere în instanţă daune de la ISCTR, pentru perioada în care cei 60 de elevi au mers la şcoală cu microbuze private, plătind bilet.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite