VIDEO Vanghelie: Dragnea ne-a spus că americanii sunt de vină. Până de Paşte, îl va da strada afară pe Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Vanghelie FOTO Marian Iliescu
Marian Vanghelie FOTO Marian Iliescu

Marian Vanghelie a povestit, la Realitatea TV, într-un limbaj colorat, cum a decurs şedinţa în care liderii PSD au decis să-l excludă din partid. Vanghelie l-a avertizat pe Ponta că nu-l va prinde Paştele în fruntea Guvernului, a vorbit despre afacerile necurate ale lui Dragnea şi despre influenţa lui Sebastian Ghiţă asupra premierului.

Marian Vanghelie, la Realitatea TV: Nici nu ştiu cum se poate defini acestă întâmplare. N-a avut legătură ceea ce trebuia să discutăm cu ceea ce s-a întâmplat. Ni s-a dat două teme false: când facem Congresul şi ce facem cu echipa. Au spus unii că avem cea mai frumoasă echipă, cea mai deşteaptă, incredibilă. Dacă acei oameni din PCR vedeau mascarada noastră nu le venea să creadă. Totul a fost un circ. La un moment dat nu mai eram dat afară pentru că am dat o declaraţie pe scări, ci pentru că aş face eu ceva cu domnul Geoană. Ei aveau o problemă ca Geoană să nu candideze ca preşedinte şi să nu candidez eu ca preşedinte executiv. Le-a fost teamă pur şi simplu.

Victor Ponta crede că va scăpa de domnul Dragnea pentru că are probleme penale. Dragnea crede că sala nu-l va mai vrea pe Ponta. Ei se mint unul pe altul. Să vă spun o fază penibilă. Ponta nici nu se uita la mine, se uita în jos, nu pot să-l imit.

Ion Iliescu a rămas un lider şi s-a comportat ca un preşedinte de partid. Îi spunea: „Măi Victore, măi Victore!“ O să-l dea şi pe Iliescu afară, o să vedeţi.

Domnul Dragnea ne-a dat o declaraţie a la Telorman. Ne-a spus că Ponta a fost foarte bun, că a luat procente extraordinare. Ne-a spus că americanii sunt de vină. Că nu putem câştiga alegerile.

Erau momente când nu mai puteam să suport. Ponta când respiră minte. Eu vorbeau ceva cu Crin Antonescu şi Ponta apoi minţea. Eu m-am bătut cu nişte oameni, dar acum trebuie să le dau dreptate. Ponta dimineaţa spune una, seara spune alta. Cu Roşia Montană a spus că votează ca premier, ca deputat nu. Vă daţi seama.

„Ponta nu suportă dacă unu e mai prezentabil“

Am făcut experienţe cu nişte copii. I-a pus Ponta miniştri, numai ca să nu fie un lider mai mare ca Ponta. Ponta nu suportă dacă unu e mai prezentabil, dacă e mai pregătit. Nu suportă. Nu suportă. Fiecare ministru e ales cu subiect şi predicat. A luat oameni de pe stradă şi i-a făcut miniştri, iar cei din partid au tăcut pentru că au crezut că ajunge preşedinte. Dumnezeu şi-a dat seama cu cine are de a face.

Oamenilor le e frică pentru că au probleme penale. Unii au fost făcuţi miniştri peste noapte, alţii nu au curaj să-i spună. Pe mine m-au exclus. Nu e pentru prima dată. M-a dat afară şi Năstase, m-am autoexclus şi singur, dar acum cred că s-au înşelat.

Să fii premier, să ai un buget de făcut, să ai probleme cu primarii, să ai problema că ai pierdut şi tu pleci în Dubai, Doamne fereşte! În partidul ăsta au fost oameni mari: Iorgovan, Năstase, Mitrea şi fiecare vorbeau pe vocea lor. Vedeţi posibil să ia Ponta voturi de la oameni? Aţi văzut cum dă mâna cu oamenii? Parcă fuge de ei. Pentru un lider adevărat nu poate fi plăcere mai mare decât baia de mulţime.

Nimeni n-a avut curaj în partid să-i spună: bă, nu eşti bun să candidezi! Tre să araţi într-un fel. A încercat să-l ironizeze pe Iohannis că a intrat micuţ la el în birou. Cine poate să creadă aşa ceva? Aţi văzut cât de mare e Iohannis? Cum să intre micuţ la el în birou. Nu vreau să mai spun acum de ce nu l-a pus la Interne. Pentru că erau jocuri acolo, el cu Gabi Oprea, doar sunt fin şi naş. Bine, cred că nu l-a pus şi pentru că e mai înalt ca el. V-am spus că e invidios.

„Amnistia e pentru Sebi Ghiţă“

Domnul Dragnea a condus campania, apoi domnul Teodorescu, cu care am pierdut de ficare dată, apoi Sultănescu, care e văr cu Ponta, şi Sebi Ghiţă, împuternicitul domnului Ponta. Ghiţă şi Ponta se întâlnesc noaptea şi decid. Ei sunt legaţi ombilical, de mâine de picioare, de urechi. Crede Ponta că a scăpat de mine? Eu cred că nu va mai ţine mult. Avem oameni prin Parlament. Dacă pleca vreo 30-40 de parlamentari, domnul Ponta pleacă acasă. Până de Paşte, îl va da strada afară. Dacă oamenii vor să nu mai aibă parlamentarii imunitate, de ce mai ţii domnule imunitate, că oricum vine DNA şi te ia.

Imunitatea este în primul rând pentru Sebi Ghiţă, care are acum proces pe rol, e pe finalizate. Vor fi probleme în următoarea perioadă. Ştiţi cum se discută la PSD? „Băi, e o licitaţie acolo“. „A, e Sebi Ghiţă“. El se ocupă de toate licitaţiile, de toate fondurile europene.

Ştiţi câţi din presă au fost împinşi de bodygurazi, de cimpanzei. Ziarişti care nu mă simpatizează, Sorina Matei, CT Popescu, Badea au spus că am procedat bine când i-am îmbrâncit pe cimpanzeii puşi de Ghiţă. Eu m-am purtat aşa pentru că am vrut să le arăt pur şi simplu că cinva poate să îi bată. Au furat aşa de mult, dar cineva poate să-i bată. Din păcate, Ghiţă are o influenţă foarte mare pentru Ponta. Dacă Ponta s-ar muta în Dubai, nu mă interesează. Dar dacă Ponta e premier, mă interesează. 

Dacă candidează oricine cu Ponta la Congres îl bate. Chiar şi un copil. Singura şansă e să aducă Ghiţă nişte cimpanzei şi Dragnea nişte oameni din Teleorman. Atât timp cât mai sta Ponta în fruntea PSD, stânga e moartă în România. Dacă îl duci pe Iliescu la 84 de ani toată lumea sare pe el. Ponta s-a născut printr-o susţinere greşită la vremea respectivă, printr-un sprijin din partea lui Năstase şi a lui Iliescu. Ponta nu câştiga niciun Congres. Nu există termen de comparaţie între el şi Geoană.Ponta nu se va maturiza niciodată. Nici la 60 de ani.

Mascaradă faţă de domnul Crin Antonescu a fost perversă. Am primit 280 de telefoane. Ponta a crezut că îi dăm afară pe liberali şi gata. Dacă nu era premier, Ponta lua bătăie de la Dan Diaconescu.

Votul a fost împotriva minciunilor lui Victor Ponta. O să fac o fundaţie. M-au sunat peste 20 de parlamentari, chiar mâine dimineaţă mă întâlnescu cu ei. Nu pot să mă oprească să mă văd cu oamenii.

N-am să mă opresc până nu fac un grup parlamentar care să schimbe acest Guvern. Ponta trebuie să plece acasă. Azi mi-a venit să plâng. N-am crezut că un  vagabond, îmi cer scuze, m-a tratat aşa. Am să mă ocup să plce şi din Guvern, şi din Parlament. M-au căutat parlamentari şi de la alte partide, poate nu vă vine să credeţi. M-au sunat de la Giurgiu, de la Alba Iulia.

Nu se mai poate nici cu UNPR, ăla nu e partid. Acolo oamenii sunt luaţi cu forţa. Am parlamentari care au fost ameninţaţi. Nu mai merge ca naşul şi cu finul şi cu Sebi Ghiţă să facă mafie în România. Trebuie să înţeleagă că nu e România lor. Nu-mi este frică de Gabi Oprea. Trebuie să spuneţi cine este Gabi Oprea, ce a făcut, cum i-a luat pe oameni, cum se implică în Justiţie. Voi da drumul al un departament, cu nişte tineri păregătiţi, care vor monitoriza toate mişcările Guvernului. De azi nu voi mai dormi.

Mircea Geoană, prin telefon:

Ce s-a întâmplat azi e ori Coreea de Nord, ori Caragiale. Nu cred că se face să dai afară un fost preşedinte de partid. Pur şi simplu nu-mi dau seama de ce am fost dat afară. Au stat şase ore fără să vorbească o secundă despre cauzele care au dus la această înfrângere. Ponta a obţinut votul împotriva mea cu plecarea de la guvernare. E totalmente incorect. Dacă îm capul lui Ponta a fost că elimină un contracadidat, îi spun că decontul pentru eşecul de la prezidenţiale va veni oricum.Am un sentiment de dragoste, de prietenie, de pâine neagră şi albă mâncată, îmcât sunt extrem de legat de acets partid, încât cred că PSD mai are o şansă să se salveze.

Dacă oamneii nu vor înţelege că este nevoie de o schimbare profundă în PSD, ca acest partid să mai reziste încă 20 de ani, atunci ajungem ca partidele de stânga din Spania, Grecia şi Polonia, care sunt întrecute de alte partide de stânga. Oamenii trebuie să înţeleagă că eu le voi sta aproape. Sunt un om de stânga şi voi rămâne un om de stânga. Pentru mine nu mai cale de întoarcere atât timp cât Ponta e în fruntea PSD. Dacă PSD mă vrea, sunt la dispoziţie, dar fără Ponta. 

Dragnea a ţinut să-i mulţumească lui Titus Corlăţean pentru aportul la campanie şi pentru că a fost un soldat devotat al partidului. N-au avut nicun cuvât pentru românii din diaspora. Ponta se pregăteşte să mănânce popcorn. Noi vom fi în prima linie. Dragnea nu este un autentic PSD-ist, l-am important de la PD. El are forţă pentru că împarte resurse. Luaţi-i ministerul şi aduceţi-l în faţa oamenilor la o şedinţă PSD, să vedeţi ce spune lumea.

Vanghelie:

Vedeţi, aceasta era diversitatea în PSD. Spuneam într-un fel acelaşi lucru, dar ne adresam unor categorii diferite de oameni. Foarte mulţi colegi îmi spun că nu se mai poate. Dragnea dă fonduri de la Ministerul Dezvoltării, apoi lucrările sunt luate de Teldrum. E o companie cu acţiuni la purtător. O să fac eu o radiografie să vedeţi unde lucrează Teldrum în ţară. Dacă Dragnea dispare, dispar contractele Teldrum. Pleacă banii în anumite zone, fâşş, vine Teldrum. O să vă arăt, pe judeţe, cum merg banii Teldrum.

Am avut momente în care i-am dat dreptate lui Traian Băsescu. Ponta a crezut că va câştiga numai pe mesajul cu Băsescu. Oamenii au vrut să le spună cum se fac locuri de muncă, nu numai cum se rezolvă problemele asistaţilor social.

Ponta se juca poker pe calculator când era Mircea Geoană preşedinte. Lucian Isar s-a dus la masă cu OMV, negocia cu ei pentru România, iar Ponta îi făcea cu ochiul să-i lase în pace. Victor Ponta nu ciocneşte ouăle de Paşte. Îi trasmit public: două săptămâni, Victor. O să vedem care ne e valoarea.Ponta a vrut să fie copia lui Băsescu, dar e kitsch. Era una din posibilităţi să ne trezim cu domnul Ghiţă premier.

Ştiţi că în timpul care noi făceam discuţiile cu PDL-ul, când am fost la guvernare, Victor Ponta s-a dus acasă sau la Traian Băsescu la birou şi l-a rugat, şi s-a umilit să-l pună ministrul Justiţiei. Aţi văzut şi pozele, aşa face cu toată lumea: miau, miau, miau. A zis bine preşedintele. Pisicuţ.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite