Victimele celui mai cumplit accident minier din ultima jumătate de secol vor fi comemorate în Petroşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valea Jiului comemorează victimele unuia dintre cele mai cumplite accidente petrecute în istoria mineritului. Se împlinesc 34 de ani de la exploziiile din fosta Întreprindere Minieră Livezeni, în urma cărora au murit 53 de oameni.

Comemorarea victimelor tragediei de la Livezeni (municipiul Petroşani) are loc vineri, 28 noiembrie, în incinta exploatării miniere. Imnul minerilor şi o slujbă de pomenire vor avea loc pentru cele 53 de victime ale tragediei din petrecute în urmă cu 34 de ani.

În fosta întreprindere minieră Livezeni, în 29 noiembrie 1980, două explozii succesive în subteran au dus la moartea a 53 de mineri, salvatori minieri şi militari în termen care lucrau în mină, iar alte 77 de persoane au fost grav rănite. Prima deflagraţie s-a produs în seara de 29 noiembrie 1980, prinzând în subteran zeci de mineri.

La faţa locului au venit imediat reprezentanţii Combinatului Minier şi ai statului. Salvatorii minieri au intrat în subteran şi au fost surprinşi de o altă deflagraţie la fel de puternică.

Explozia din mina Livezeni, din anul 1980, este considerată cel mai cumplit accident produs în minele de cărbune din România în ultima jumătate de secol.

În prezent, Exploatarea Minieră Livezeni este una dintre cele patru mine din Valea Jiului considerate viabile, iar recent autorităţile au anunţat redeschiderea unui abataj.


Vă recomandăm şi:

Tragedia care a îndoliat Valea Jiului: s-au împlinit şase ani de la exploziile din Mina Petrila, în care au murit 13 oameni

S-au împlinit şase ani de la accidentul din mina Petrila, în urma căruia 13 oameni au murit. Victimele celor două expolozii produse în subteranele celei mai vechi exploatări din Valea Jiului sunt comemorate astăzi.

Demolarea minelor Petrila, Paroşeni şi Uricani, o afacere de 50 de milioane de lei

Au fost organizate licitaţiile pentru demolarea clădirilor şi ecologizarea terenurilor exploatărilor miniere Petrila, Paroşeni şi Uricani, aflate în prezent în proces de închidere. Valoarea totală a contractelor se ridică la 50 de milioane de lei.

Un abataj al Minei Petrila va fi închis definitiv din cauza unui incendiu

Un abataj al minei Petrila va fi închis definitiv după ce a fost afectat de un incendiu cauzat de autoaprinderea cărbunelui. Circa un sfert din capacitatea de producţie a minei, intrată în programul de închidere, va fi afectată.

Cum s-a transformat Valea Jiului în Jalea Viului: oraşele miniere hunedorene intrate în cursa supravieţuirii

Valea Jiului, una dintre cele mai sărace zone din judeţul Hunedoara, a fost măcinată în ultimele două decenii de probleme sociale. Declinul aglomerării urbane s-a accentuat după anul 1995, o dată cu primele disponibilizări masive din minerit, iar în prezent cele şase oraşe din Valea Jiului (Petrila, Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani) supravieţuiesc cu greu situaţiei dificile din economie.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite