Un mister: Ce este de anchetat în achiziţia unui teren agricol de Ioana Băsescu şi la ce serveşte înfiinţarea unei comisii parlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta şi-a trimis oamenii să verifice afacerea Ioanei Băsescu FOTO: captură Antena 3
Premierul Victor Ponta şi-a trimis oamenii să verifice afacerea Ioanei Băsescu FOTO: captură Antena 3

Premierul a trimis Corpul de control pentru a investiga cum a cumpărat fiica lui Traian Băsescu teren în comuna Nana, plecând de la o emisiune de la Antena 3. El vrea şi o comisie parlamentară pentru „cazul Călăraşi“. Băsescu spune că este un scenariu fals şi că terenul a fost achiziţionat fără comiterea oricărei ilegalităţi.

Prim-ministrul Victor Ponta şi-a trimis corpul de control să verifice tranzacţia imobiliară a Ioanei Băsescu, care a achiziţionat aproape 300 de hectare de teren agricol în comuna Nana, judeţul Călăraşi. 

„Începând cu data de 8 noiembrie, Corpul de control al primului ministru va efectua un control la toate instituţiile publice implicate în reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri situate pe raza judeţului Călăraşi”, se arată în adresa trimisă de Guvern către Oficiul de Cadastru.

Acest control a fost declanşat după ce Antena 3 a difuzat o emisiune în care susţine că Traian Băsescu a achiziţionat terenul prin intermediul fiicei sale, Ioana, după ce DNA ar fi verificat situaţia terenului. 

Terenul agricol a fost cumpărat pe 9 septembrie de la Mara Bertola, o italiancă cu domiciliul în Monaco, cu preţul de 1,3 milioane de euro. La rândul său, italianca a achiziţionat, în 2006, mai multe terenuri de la proprietarii din zonă. Postul de televiziune controlat de Dan Voiculescu susţine că terenurile ar fi fost investigate în prealabil de către procurorul DNA Lucian Papici, care ar fi deschis o anchetă în acest sens.

Drept „dovadă”, a fost prezentat un document potrivit căruia procurorul Lucian Papici ar fi semnat în luna martie anul acesta o adresă către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) prin care cerea detalii despre mai multe schimburi de terenuri între şapte comune din judeţul Călăraşi. 

Această adresă i-a făcut pe jurnaliştii Antenei 3 să creadă că procurorul Lucian Papici, pe atunci încă şef al Secţiei I din DNA, s-ar fi transformat într-un agent imobiliar pentru Ioana Băsescu şi pentru preşedintele României.

Procurorul Lucian Papici a declarat pentru „Adevărul” că toate acuzaţiile care i se aduc sunt o „intoxicare” a Antenei 3. „Este o intoxicare. Am semnat acea adresă către ANRP în calitate de şef de secţie, aşa cum semnez multe altele. Nici măcar nu eram eu procuror de caz. Solicitarea la ANRP s-a făcut în baza unui dosar aflat în curs de cercetare ce vizează mai multe retrocedări ilegale de terenuri, printre care şi unele din localitatea Nana. De unde să ştiu eu că mai târziu va cumpăra Ioana Băsescu teren în judeţul Călăraşi?”, a spus procurorul Lucian Papici.

Ancheta DNA vizează nişte schimburi de terenuri între Administraţia Domeniilor Statului şi comisiile locale de fond funciar din Călăraşi efectuate în anii 2008 şi 2009.

„ŞI ALTE INSTITUŢII AU CERUT DETALII“

„Solicitarea Parchetului de a verifica modul în care s-au transferat terenuri şi cum s-au pus în posesie aceşti oameni este de dorit în continuare. Trebuie să verificăm cum au ajuns unele terenuri“, a afirmat George Băeşu, preşedintele ANRP.

„Nu este singura solicitare primită de la DNA, de la Parchet în general, sau de la Curtea de Conturi. Sunt mai multe instituţii de control din România care, în legătură cu modul în care s-au desfăşurat reconstituiri de drepturi sau despăgubiri pentru anumite persoane, ne-au întrebat şi noi am răspuns, deci nu este singura“, a declarat Băeşu.

Întrebat dacă nu i se pare suspect faptul că, după ce procurorul Lucian Papici a solicitat verificarea terenului agricol, Ioana Băsescu a cumpărat terenul în cauză, Băeşu a spus: „Nu, mie nu mi s-a părut nimic suspect, pentru că noi avem de pildă şi despre Timişoara. Sunt lucruri legate şi de modul în care s-au făcut reconstituiri la Timişoara şi le vedem la televizor şi nu am făcut noi niciun fel de legătură. Nu ne explică nouă parchetele sau alte instituţii de control de ce ne cer nouă documentele“, a mai explicat şeful ANRP.

PONTA: „O SITUAŢIE CEL PUŢIN DUBIOASĂ“

Pe lângă trimiterea corpului său de control, premierul Victor Ponta a vorbit şi despre posibilitatea înfiinţării unei comisii parlamentare de anchetă. „Colegii din Comisia Juridică au propus şi au discutat şi astăzi despre o comisie de anchetă. Eu am fost doar informat de colegii mei asupra iniţiativei. Cred că Parlamentul e foarte bine să-şi exercite dreptul constituţional de a ancheta şi de a pune la dispoziţia opiniei publice toate datele legate de anumite afaceri controversate“, a spus Ponta.

El a precizat că este probabil ca parlamentarii jurişti să sesizeze şi CSM asupra acestei situaţii. „Astea deja sunt lucruri pe care le vor decide parlamentarii. Eu doar am exprimat disponibilitatea totală a tuturor instituţiilor executive de a pune la dispoziţie datele pe care Parlamentul le va solicita“, a adăugat Ponta.

Legat de posibila înfiinţare a comisiei de anchetă, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a spus că aceasta va investiga implicarea procurorului Lucian Papici. „Din câte am înţeles, nu era vorba despre o comisie de anchetă privind implicarea preşedintelui, ci de implicarea procurorului Papici. Dacă există elemente, Parlamentul poate să înfiinţeze această comisie. Dacă nu, nu”, a spus Antonescu.

CONSILIERUL TATĂLUI, SFĂTUITORUL FIICEI

Ioana Băsescu a confirmat că a achiziţionat terenul din judeţul Călăraşi, pentru care a dat şi detalii financiare. „În data de 9 septembrie 2013, am achiziţionat un teren în suprafaţă de 290,41 ha, în judeţul Călăraşi, de la o societate românească având asociat unic un cetăţean italian. 

Terenul a fost plătit dintr-un credit bancar ipotecar în valoare de 1.028.507,55 euro şi din surse proprii până la concurenţa sumei de 1.306.845 euro, adică suma de 278.337,45 euro“, arăta Ioana Băsescu. Aceasta a fost sfătuită de către Adrian Rădulescu, consilierul lui Traian Băsescu, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii.

Băsescu: „I-am cerut scuze procurorului Papici“

Preşedintele Traian Băsescu a infirmat categoric legătura dintre procurorul DNA Lucian Papici şi fiica sa, Ioana Băsescu, privind achiziţia de terenuri agricole de la Călăraşi. „Nu l-am cunoscut niciodată pe Papici. Singura dată când m-am întâlnit cu el a fost azi, când l-am sunat şi i-am cerut scuze că din jocurile politice ale unui plagiator mincinos e implicat într-un scandal. I-am cerut scuze că involuntar a fost amestecat într-un astfel de scandal. Nu a existat nicio legătură între tranzacţia făcută de fiica mea Ioana şi procurorul Papici“, a spus Băsescu.

Şeful statului a explicat că procurorul Papici a fost implicat într-o anchetă desfăşurată în Călăraşi, dar care nu are nicio legătură cu tranzacţia de terenuri. „Am aflat şi care e geneza falsului, care a plecat de la Antena 3 şi arată strânsa legătură dintre turnătorul Voiculescu şi Ponta. Papici a derulat o anchetă în urma unei reclamaţii din 2012 şi este în desfăşurare.

Nu a existat nicio legătură între achiziţia de terenuri şi Papici. E o mistificare a adevărului. E un domn care a lucrat, se pare la Staţiunea Fundulea, şi plângerea e făcută în 2012, iar în 2013 a depus un memoriu şi la premier. Deci nu are legătură activitatea DNA în Călăraşi cu achiziţia de terenuri“, a spus Băsescu, într-o declaraţie de presă susţinută ieri la Cotroceni.

Şeful statului a oferit şi câteva detalii despre tranzacţie. „Pentru corectă informare, vă pot spune că în achiziţia terenului din Călăraşi, fiica mea nu a folosit niciun leu cash. Virările s-au făcut prin bancă, în contul vânzătorului, cum s-a virat de la CEC şi suma pe care fiica mea a luat-o credit. Plagiatorul Ponta crede că în familia Băsescu se fac lucruri cum a văzut în familia politică, ca la Mătuşa Tamara“, a clamat Băsescu.(Sebastian Zachmann)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite