PSD vrea comisie de anchetă privind terenul lui Băsescu. Ponta:„E vorba de «cazul Călăraşi»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Facebook
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Facebook

Social-democraţii vor ca Parlamentul să ancheteze modul în care preşedintele Traian Băsescu a cumpărat un teren agricol în Călăraşi.

Parlamentarii PSD s-au întâlnit, miercuri, cu premierul Victor Ponta şi au decis să înfiinţeze două comisii de anchetă care să investigheze tranzacţia, dar şi presupusa implicare a unui procuror DNA.

“Colegii mei parlamentari au propus – şi vom discuta şi în cadrul USL, două comisii de anchetă să vedem cum s-au făcut retrocedările în Ardeal. Acolo, cu tot felul de dosare false şi interpretări de legi s-a ajuns la retrocedări de sate întregi. Nu mai vorbesc de mii de hectare de păduri. Parlamentul are dreptul de a face o comisie de anchetă privind modul în care instituţii ale statului şi persoanele care ocupă funcţii publice s-au ocupat de achiziţia unor terenuri pentru persoane private. Este vorba despre cazul Călăraşi”, a declarat Ponta.

Totodată, el a precizat că, “în măsura în care va fi o comisie parlamentară, toate instituţiile vor pune la dispoziţie toate datele la care avem acces şi, dacă vreun magistrat şi-a folosit funcţia publică pentru interese private, există mijloace legale sancţionare”.

Fiica cea mare a preşedintelui, Ioana Băsescu, a precizat joi că în septembrie a achiziţionat un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280 de mii de euro.

“În data de 9 septembrie 2013, am achiziţionat un teren în suprafaţă de 290,41 ha, în judeţul Călăraşi,de la o societate românească având asociat unic un cetăţean italian. Terenul a fost plătit dintr-un credit bancar ipotecar în valoare de 1.028.507,55 euro şi din surse proprii până la concurenţa sumei de 1.306.845 euro , adică suma de 278.337,45 euro”, arăta Ioana Băsescu într-o precizare remisă agenţiei Mediafax

Ea menţiona că preţul negociat a fost de 4.500 de euro pe hectar, iar impozitul pe transferul proprietăţii a fost achitat de vânzător, conform prevederilor Codului Fiscal şi Normelor de punere în aplicare a acestuia.

Conform Ioanei Băsescu, creditul a fost contractat în condiţiile pieţei şi în limitele legislaţiei în vigoare, pe 30 de ani, de la o instituţie bancară, cu scopul achiziţionării unui teren agricol şi va fi rambursat în rate lunare.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că a convins-o pe fiica sa cea mare, Ioana, să cumpere un teren de 290 de hectare, pentru că vrea să fie fermier şi a adăugat că, din familie, doar aceasta era eligibilă pentru a primi un credit ipotecar.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite