Studii clinice făcute ilegal pe pacienţi. Percheziţii la 26 de cabinete medicale de la mai multe spitale din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studii clinice ar fi fost făcute fără consimţământul informat al subiecţilor  FOTO 123RF
Studii clinice ar fi fost făcute fără consimţământul informat al subiecţilor  FOTO 123RF

26 de percheziţii au loc marţi la cabinetele unor medici suspectaţi de fapte de corupţie, urmând să fie ridicate mai multe înscrisuri şi probe de la 31 de spitale din ţară. În acest caz, cadrele medicale sunt suspectate de luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual şi fals material în înscrisuri oficiale. Procurorii precizează că un medic psihiatru din Arad ar fi testat medicamente pe pacienţi, fără consimţământul acestora.

UPDATE Agenţia Naţională a Medicamentelor este vizată de acţiunea procurorilor, purtătorul de cuvânt al ANM precizând că instituţia sprijină activitatea anchetatorilor, arată Digi24.

„Agenţia aprobă în jur de 200 de de astfel de autorizaţii de desfăşurare a studiilor clinice în România”, a explicat reprezenatul ANM.

Concret, ANM a autorizat, în intervalul 2014 - mai 2016, un număr de 477 de studii clinice, solicitanţii estimând să aibă acceptul a aproximativ 30.000 de pacienţi români din spitalele incluse în cercetare, potrivit datelor centralizate de ANMDM.

UPDATE Potrivit unor surse judiciare, una dintre persoanele vizate de această anchetă este medicul psihiatru Delia Marina Podea.

Percheziţiile sunt făcute la mai multe unităţi sanitare din Bucureşti şi din judeţele Arad, Cluj, Constanţa şi Dolj, unde îşi desfăşoară activitatea cei în cauză, dar şi la sediile şi punctele de lucru a cinci societăţi comerciale cu profil medical, care reprezintă interesele sponsorilor.

De asemenea, sunt ridicate înscrisuri şi probe de la 31 de unităţi sanitare aflate pe raza judeţelor Argeş, Botoşani, Buzău, Braşov, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Iaşi, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Sibiu, Timiş şi Vrancea.

Anchetatorii precizează că mai mulţi angajaţi din sistemul sanitar ar fi desfăşurat activităţi nelegale „constând în derularea unor studii clinice cu încălcarea prevederilor legale în materie, fapte cu potenţial generator de riscuri în ceea ce priveşte autorizarea intrării pe piaţă a unor medicamente ce afectează negativ starea de sănătate a populaţiei”.

De asemenea, în urma cercetărilor s-a constatat că un medic psihiatru de la un spital din Arad, care este şi cadru didactic la o universitate din acelaşi oraş, ar fi cerut şi primit sume de bani de la persoane interesate să figureze cu internări în cadrul Secţiei de Psihiatrie pentru întocmirea unor dosare de pensionare pe caz de boală, se arată într-un comunicat emis de Parchetul General.

„În realitate persoanele în cauză nu suferă de afecţiuni psihice, însă in schimbul sumelor de bani oferite medicului, acesta îi înregistra în evidenţele medicale ale spitalului, figurând fictiv atât cu internare cât si cu tratament de specialitate”, arată anchetatorii.

Procurorii precizează că majoritatea acestor persoane nu rămâneau internate în spital şi nici nu urmau tratamentul prescris.

Pacienţii deveneau cobai

Mai mult, unora dintre pacienţi le condiţiona internările fictive de participarea la studiile clinice pe care acelaşi medic le conducea. „Scopul acestui demers era obţinerea, pentru sine, de sume suplimentare de bani, întrucât retribuţia medicului pentru derularea acestor studii se cuantifica în funcţie de numărul de pacienţi înrolaţi”, conform documentului citat.

Din probatoriul administrat până în prezent a reieşit faptul că medicul psihiatru, utilizând ascendentul moral şi profesional de care beneficiază în relaţia cu medicii rezidenţi ai Secţiei de Psihiatrie, cărora le este îndrumător de rezidenţiat, îi determina şi îi constrângea pe aceştia să săvârşească astfel de ilegalităţi, spun procurorii. 

Studii clinice făcute fără acordul pacienţilor

Studiile clinice ar fi fost făcute fără consimţământul informat al subiecţilor, „fiind consemnate în documentele întocmite aspecte necorespunzătoare adevărului referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienţilor, tratamentul urmat şi efectele acestuia”.

„Pentru obţinerea semnăturii pe declaraţia privind consimţământul participării la studiu, medicul psihiatru acţiona în două modalităţi: fie prezintă documentul pacienţilor sau aparţinătorilor acestuia (în situaţia pacienţilor fără discernământ) drept acord pentru prelevarea unor probe biologice ori pentru efectuarea unor analize (ex: ECG), fie contrafăcea sau dispunea unor medici rezidenţi să contrafacă semnătura” spun anchetatorii.

Pentru a asigura numărul de pacienţi prevăzut în protocoale, medicul psihiatru ar fi inclus în studii şi pacienţi care nu sufereau de afecţiunea pentru care era testat medicamentul experimental. Mai mult, la indicaţiile acestuia, medicii rezidenţi şi asistenetele medicale ar fi consemnat în foile de observaţie simptomele necesare includerii în studiu, omiţând total sau parţial consemnarea simptomelor reale. 

Procurorii mai arată că, „pe parcursul derulării studiilor, medicul psihiatru consemna în foile de observaţii şi în celelalte documente aferente aspecte neconforme cu realitatea după cum urmează:

  • administrarea medicamentelor experimentale chiar în situaţia în care pacientul nu se mai prezenta la vizite şi nu intra în posesia acestora. În acest caz, medicamentele erau scoase din ambalaje şi aruncate sau depozitate în fişetele din incinta secţiei;
  • efectuarea de teste şi prelevarea de probe biologice ce confirmau eficacitatea tratamentului experimental, chiar şi în situaţia neprezentării regulate a pacienţilor la vizite sau a deteriorării grave a stării de sănătate a subiecţilor ca urmare a administrării medicamentaţiei din studiu. În astfel de situaţii, rezultatele textelor erau consemnate fictiv, iar probele biologice fie erau prelevate de la pacienţi anterior începerii studiului şi depozitate în aparate frigorifice, fie erau recoltate de la cadrele medicale ale Secţiei de Psihiatrie”.

„Pentru a fi menţinuţi în studiu, li se administrau medicamente conţinând substanţe neadmise în protocolul de studiu”

Mai mult, medicul ar fi consemnat în foile de observaţii administrarea unei medicamentaţii suplimentare neadmise de protocol, dar care producea efectele pozitive vizate de studiu.

„În situaţia în care pacienţii nu răspundeau la medicamentul testat pentru a fi menţinuţi în studiu, li se administrau medicamente conţinând substanţe neadmise în protocolul de studiu, iar pentru a ascunde acest fapt, probele biologice atribuite pacienţilor nu erau recoltate de la aceştia, ci de la cadrele medicale ale secţiei”, se arată în comunicatul emis de Parchetul General.

De altfel, din dispoziţiile medicului psihiatru, la externare pacienţilor înrolaţi în studiu li se întocmeau două seturi de documente: unele reale, care consemnau includerea în studiu, diagnosticul şi tratamentul experimental administrat, şi altele contrafăcute care se înmânau pacientului şi care prevedeau administrarea unui tratament clasic, fără a se menţiona includerea pacientului în studiu.

„Prin modalităţile descrise se urmărea includerea în studii a unui număr cât mai mare de pacienţi şi efectuarea chiar fictivă a cât mai multor vizite, scopul final fiind acela de a încasa sume mai mari din partea sponsorilor”, spun anchetatorii. 

Parchetul General precizează că verificările financiar-fiscale sunt asigurate de către specialişti din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, suportul tehnic de către Direcţia Operaţiuni Speciale, iar suportul informativ este asigurat de către Serviciul Român de Informaţii (SRI).

De altfel, dosarul a fost deschis în urma unor sesizări transmise Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de către Serviciul Român de Informaţii.

Pe aceeaşi temă:

ARAD: Descinderi la Spitalul Judeţean Arad. Un medic lua mită pentru internări fictive, iar pacienţii se pensionau pe caz de boală

ARGEŞ: Percheziţii la două spitale din Argeş şi alte 15 din ţară. Medici acuzaţi de studii experimentale ilegale, luare de mită, abuz în serviciu şi fals

CLUJ: Percheziţii la Spitalul Municipal din Turda şi în alte judeţe la medici cercetaţi pentru fapte de corupţie. Ar fi făcut ilegal studii clinice pe pacienţi

CONSTANŢA: Controale la Secţia de psihiatrie a Spitalului Judeţean Constanţa. Cadrele medicale sunt suspectate că au transformat pacienţii în cobai

IAŞI: Experimente ilegale pe pacienţi suspectate la Spitalul Socola din Iaşi. Şase medici vizaţi la percheziţiile ICCJ

NEAMŢ: Poliţia a ridicat documente de la Secţia Psihiatrie a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ. Sunt vizate de anchetă trei studii clinice

VRANCEA: Poliţia ridică documente de la Spitalul de Urgenţă „Sf. Pantelimon“ din Focşani. Sunt ridicate înscrisuri de la Secţia de Psihiatrie

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite