Descinderi la Spitalul Judeţean Arad. Un medic lua mită pentru internări fictive, iar pacienţii se pensionau pe caz de boală
0Un medic psihiatru arădean este vizat de procurori care efectuează cercetări într-un dosar având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Astăzi, pe baza autorizaţiilor emise de către instanţă, sub coordonarea procurorilor, ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice - Inspectoratul General al Poliţiei Române, împreună cu poliţişti ai structurilor teritoriale de investigare a criminalităţii economice efectuează 26 de percheziţii la cabinetele unor medici, inclusiv din Arad. Vizat este un medic al secţiei de Psihiatrie a Spitalului Clinic de Urgenţă Judeţean Arad.
”Din actele de urmărire penală efectuate până în prezent a rezultat că mai mulţi angajaţi din sistemul sanitar desfăşoară activităţi nelegale constând în derularea unor studii clinice cu încălcarea prevederilor legale în materie, fapte cu potenţial generator de riscuri în ceea ce priveşte autorizarea intrării pe piaţă a unor medicamente ce afectează negativ starea de sănătate a populaţiei”, spun eprezentanţii Parchetului de pe lângă ICCJ.
Procurorii susţin că un medic de la Secţia Psihiatrie a Spitalului Judeţean Arad, care este şi cadru didactic universitar, a solicitat şi a primit sume de bani de la persoane interesate să figureze cu internări, în vederea întocmirii ulterioare a unor dosare de pensionare pe caz de boală.
”În realitate, persoanele în cauză nu suferă de afecţiuni psihice, însă in schimbul sumelor de bani oferite medicului, acesta îi înregistra în evidenţele medicale ale spitalului, figurând fictiv atât cu internare cat si cu tratament de specialitate. Majoritatea acestor persoane nu rămâneau internate în spital si nici nu urmau tratamentul prescris. Mai mult, unora dintre pacienţi le condiţiona internările fictive de participarea la studiile clinice pe care acelaşi medic le conducea. Scopul acestui demers era obţinerea, pentru sine, de sume suplimentare de bani, întrucât retribuţia medicului pentru derularea acestor studii se cuantifica în funcţie de numărul de pacienţi înrolaţi”, spun reprezentanţii Parchetului.
Vă mai recomandăm: Descinderi în Bucureşti şi în trei judeţe, la persoane bănuite de evaziune fiscală. Prejudiciul este de 2 milioane de euro