Gafă diplomatică majoră: România i-a dat ministrului german al Externelor o hartă a Franţei acoperită cu drapelul german

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Broşura are pe copertă hărţile României şi Franţei, aceasta din urmă acoperită de steagul Germaniei
Broşura are pe copertă hărţile României şi Franţei, aceasta din urmă acoperită de steagul Germaniei

Ministrul Externelor Bogdan Aurescu i-a înmânat astăzi omologului său german, Frank-Walter Steinmeier, o broşură editată de Agerpres cu imagini şi articole de arhivă despre relaţiile bilaterale România-Germania. Pe coperta acestei broşuri, care ar fi fost livrată luni dimineaţă la MAE, se află însă harta Franţei, nu a Germaniei, acoperită însă de negru, roşu şi galben.

În timpul declaraţiilor comune de presă susţinute luni de Bogdan Aurescu şi Frank-Walter Steinmeier, ministrul român al Externelor i-a înmânat omologului său german, aflat într-o vizită oficială la Bucureşti, broşura cu harta greşită a Germaniei.

Pliantul conţine doar fotografii şi articole de arhivă realizate de-a lungul timpului de agenţia de ştiri. Responsabilitatea pentru greşeală ar aparţine exclusiv Agerpres, care urmează să facă o corecţie în cel mai scurt timp, a declarat un ofiţer de presă din cadrul MAE pentru „Adevărul”. Important este conţinut broşurii, „extrem de valoros”, a subliniat acesta. 

Reprezentanţii Agerpres susţin însă că broşura a fost realizată în colaborare cu MAE, care a văzut „zilele trecute” o copie a broşurii şi „nimeni nu a avut nimic de obiectat sau de semnalat”. 

„Este o greşeală de tipar. În varianta finală, cea electronică, pe care o lansăm în această seară, bineînţeles că am corectat”, a declarat pentru „Adevărul” Alexandra Ştefan, specialist în PR al Agerpres. Aceasta nu a putut indica momentul în care Agerpres a sesizat „greşeala de tipar”, însă a confirmat că broşura a fost livrată la MAE în această dimineaţă, înainte de întrevederea celor doi miniştri. Broşura a fost tipărită în doar două exemplare, a adăugat aceasta. 

Ministrul german pare însă că nu s-a supărat, imaginea fiind distribuită chiar de Ministerul Externelor de la Berlin pe contul oficial de Twitter al instituţiei. 

Dacă ministrul german nu s-a arătat nemulţumit de greşeală, situaţia ar putea sta altfel cu francezii. Germania nazistă a ocupat Franţa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În 1940, naziştii controlau nordul Franţei, în timpul Regimului de la Vichy. În 1942 însă, şi sudul a intrat sub controlul nemţilor, iar guvernul de la Vichy a devenit o marionetă a Germaniei naziste. Franţa a fost eliberată de sub nazişti abia în vara lui 1944. 

Şeful diplomaţiei germane efectuează o vizită în România luni, 9 martie, la puţin peste o săptămână după ce preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat la Berlin. Steinmeier s-a întâlnit cu preşedintele român, cu premierul Victor Ponta şi ministrul Externelor Bogdan Aurescu. 

steinmeier aurescu harta foto agerpres

Ministrul Bogdan Aurescu, oferindu-i broşura omologului său german FOTO: Mediafax

aurescu steinmeier harta foto mediafax

Ministrul Bogdan Aurescu, oferindu-i broşura omologului său german FOTO: Mediafax

aurescu steinmeier harta foto mediafax

Frank-Walter Steinmeier, ministrul german al Finanţelor, cu broşura redactată de Agerpres. FOTO Mediafax

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite