Gafă diplomatică majoră: România i-a dat ministrului german al Externelor o hartă a Franţei acoperită cu drapelul german

Gafă diplomatică majoră: România i-a dat ministrului german al Externelor o hartă a Franţei acoperită cu drapelul german

Broşura are pe copertă hărţile României şi Franţei, aceasta din urmă acoperită de steagul Germaniei

Ministrul Externelor Bogdan Aurescu i-a înmânat astăzi omologului său german, Frank-Walter Steinmeier, o broşură editată de Agerpres cu imagini şi articole de arhivă despre relaţiile bilaterale România-Germania. Pe coperta acestei broşuri, care ar fi fost livrată luni dimineaţă la MAE, se află însă harta Franţei, nu a Germaniei, acoperită însă de negru, roşu şi galben.

Ştiri pe aceeaşi temă

În timpul declaraţiilor comune de presă susţinute luni de Bogdan Aurescu şi Frank-Walter Steinmeier, ministrul român al Externelor i-a înmânat omologului său german, aflat într-o vizită oficială la Bucureşti, broşura cu harta greşită a Germaniei.
 
Pliantul conţine doar fotografii şi articole de arhivă realizate de-a lungul timpului de agenţia de ştiri. Responsabilitatea pentru greşeală ar aparţine exclusiv Agerpres, care urmează să facă o corecţie în cel mai scurt timp, a declarat un ofiţer de presă din cadrul MAE pentru „Adevărul”. Important este conţinut broşurii, „extrem de valoros”, a subliniat acesta. 
 
Reprezentanţii Agerpres susţin însă că broşura a fost realizată în colaborare cu MAE, care a văzut „zilele trecute” o copie a broşurii şi „nimeni nu a avut nimic de obiectat sau de semnalat”. 
 
„Este o greşeală de tipar. În varianta finală, cea electronică, pe care o lansăm în această seară, bineînţeles că am corectat”, a declarat pentru „Adevărul” Alexandra Ştefan, specialist în PR al Agerpres. Aceasta nu a putut indica momentul în care Agerpres a sesizat „greşeala de tipar”, însă a confirmat că broşura a fost livrată la MAE în această dimineaţă, înainte de întrevederea celor doi miniştri. Broşura a fost tipărită în doar două exemplare, a adăugat aceasta. 
 
 
Dacă ministrul german nu s-a arătat nemulţumit de greşeală, situaţia ar putea sta altfel cu francezii. Germania nazistă a ocupat Franţa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În 1940, naziştii controlau nordul Franţei, în timpul Regimului de la Vichy. În 1942 însă, şi sudul a intrat sub controlul nemţilor, iar guvernul de la Vichy a devenit o marionetă a Germaniei naziste. Franţa a fost eliberată de sub nazişti abia în vara lui 1944. 
 
Şeful diplomaţiei germane efectuează o vizită în România luni, 9 martie, la puţin peste o săptămână după ce preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat la Berlin. Steinmeier s-a întâlnit cu preşedintele român, cu premierul Victor Ponta şi ministrul Externelor Bogdan Aurescu. 
 
Ministrul Bogdan Aurescu, oferindu-i broşura omologului său german FOTO: Mediafax
 
Ministrul Bogdan Aurescu, oferindu-i broşura omologului său german FOTO: Mediafax
 
Frank-Walter Steinmeier, ministrul german al Finanţelor, cu broşura redactată de Agerpres. FOTO Mediafax
citeste totul despre: