Directorii liceului din Covasna unde învaţă Sabina, fata cu bentiţa tricoloră, şi diriginta, sancţionaţi de inspectorat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna a decis sancţionarea cu observaţii scrise a directorului general şi a celor doi directori adjuncţi ai liceului "Korosi Csoma Sandor", unde o tânără de 15 ani a fost ameninţată pentru că a venit la ore de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni cu o bentiţă cu tricolorul, se arată într-un comunicat trimis de Ministerul Educaţiei. De asemenea, a fost înlocuită de la clasă şi diriginta acesteia.

Cei trei directori de la liceul din Covasna au fost sancţionaţi pentru ”gestionarea defectuoasă a situaţiei în primele zile ale desfăşurării evenimentelor”, se arată în comunicatul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna, transmis de Ministerul Educaţiei.

De asemenea, la nivelul clasei unde învaţă Sabina Elena, s-a luat decizia de ”a o schimba din funcţia de diriginte şi cea de profesor de Limba şi literatura română la clasa a IX-a pe doamna profesor care a îndeplinit aceste atribuţii până în acest moment”, se mai arată în comunicatul oficial.

ISJ Covasna a mai decis că vor fi aplicate la nivelul şcolii un număr de măsuri care să prevină astfel de incidente:

  • eficientizarea comunicării interne şi externe la nivelul unităţii deînvăţământ şi realizarea unei proceduri clare şi aplicabile în acest sens;
  • actualizarea şi completarea Regulamentului de Ordine Interioară al şcolii şi comunicarea acestuia, sub semnătură, elevilor, cadrelor didactice şi părinţilor;
  • îmbunătăţirea şi întărirea parteneriatului şcoală-părinţi şi implicarea constantă a părinţilor în viaţa şcolii;
  • organizarea de activităţi extracurriculare şi extraşcolare cu caracter educativ, la care să participe toţi elevii, indiferent de limba de predare;
  • acordarea unei atenţii constante educării elevilor în spiritul respectării simbolurilor naţionale, a identităţii etnice şi culturale a fiecăruia, în spiritul convieţuirii normale într-un mediu multicultural, în care toleranţa şi respectul să fie primordiale;
  • organizarea comemorărilor, a Zilei Naţionale şi a altor sărbători naţionale sau specifice minorităţilor naţionale, astfel încât elevii să aibă posibilitatea de a participa activ, indiferent de etnie sau limbă de predare;
  • completarea Consiliului elevilor, astfel încât să fie cuprinşi toţi elevii, indiferent de etnie;
  • luarea unor măsuri pentru interzicerea imixitudinii politicului în şcoală;
  • intensificarea eforturilor direcţiunii şi a cadrelor didactice pentru crearea în şcoală a unui mediu educaţional propice dezvoltării individuale adecvate a fiecărui elev. 

Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna a mai transmis că urmează să monitorizeze atent modul în care liceul "Korosi Csoma Sandor" va pune în practică aceste măsuri, astfel încât să se revină la normalitate în scurt timp.

ISJ Covasna propune derularea unor activităţi de consiliere a profesorilor şi a elevilor, dar şi a direcţiunii unităţii de învăţământ pentru a gestiona corect astfel de situaţii.

Inspectoratul din Covasna consideră că orice elev are dreptul să poarte însemnele naţionale oricând şi oriunde, dacă acest drept este dublat de respectul pe care aceste însemne îl impun.

Sabina: ”Urăsc faptul că ei mă urăsc"

Săptămâna trecută, presa a publicat cazul unei fete de 15 ani de la Liceul "Korosi Csoma Sandor", din Covasna, care ar fi fost ameninţată de Facebook şi mustrată la şcoală de dirigintă şi de director pentru că a venit la cursuri cu o bentiţă tricoloră, iniţial de Ziua Maghiarilor, ulterior şi în alte zile.

Cazul a ajuns pe masa Ministerului Educaţiei şi a inspectoratului şcolar judeţean, care au demarat o anchetă. Atât reprezentanţii Consiliului Elevilor, cât şi de la Active Watch au reclamat atitudinea ”discriminatorie” faţă de ea.

Eleva cu bentiţă tricoloră din Covasna, Sabina Elena, a povestit, în cadrul emisiunii "Jocuri de putere" de săptămâna trecută, de la Realitatea TV cum s-au desfăşurat evenimentele.

"Pe 1 decembrie, ca să putem intona imnul României în curtea şcolii, am depus o cerere la direcţiune. După insistenţe, s-a aprobat. După ce l-am intonat în pauza mare, ni s-au adresat cuvinte jignitoare, huiduieli, gesturi obscene din partea secţiilor maghiare. Pe 15 martie, chiar nu am putut să nu am nicio reacţie".

"Pe 15 martie, am fost atenţionată de o profesoară să nu mai port banderola tricoloră pe cap pentru că este ziua maghiarilor şi să nu îi provoc. Am venit şi luni cu această banderolă tricoloră pe cap. După ore, doamna dirigintă m-a rugat să nu o mai port pe cap pentru că numai despre asta se discută în cancelarie şi problema a fost ridicată la nivel naţional. Am întrebat-o dacă voi primi vreo sancţiune. Mi-a spus că da pentru că am folosit telefonul mobil în incinta şcolii. A doua zi, marţi, am venit cu tricolorul legat la brâu. A venit la mine cu o foarfecă în mână, cred că intenţiona să mi-l taie, dar nu a reuşit pentru că m-am împotrivit. A reuşit să mi-l dezlege şi să plece cu el, fără să îmi adreseze vreun cuvânt. Colegii au fost şocaţi", a spus Sabina la Realitatea TV

Întrebată dacă îi urăşte pe maghiari, Sabina Elena a răspuns: 

"Nu. Nu am de ce să îi urăsc. Nu am declarat aşa ceva. Urăsc faptul că ei mă urăsc".

Sute de români au ieşit în stradă pentru a o susţine pe Sabina

Câteva zeci de persoane îmbrăcate în costume naţionale şi având steaguri româneşti s-au adunat, vineri dimineaţă, în faţa Liceului "Korosi Csoma Sandor" din Covasna, într-o acţiune de solidaritate cu eleva care de Ziua Maghiarilor a mers la şcoală cu o bentiţă în culorile tricolorului românesc.

Alte câteva sute de persoane au participat la proteste de susţinere care au avut loc vineri în mai multe oraşe din ţară: Ploieşti, Craiova, Cluj-Napoca, Alba-Iulia, Brăila.

ActiveWatch a reclamat vineri comportamentul abuziv al dirigintei şi al conducerii Liceului "Korosi Csoma Sandor" din Covasna, considerând intervenţia conducerii ca fiind disproporţionată în raport cu faptele şi una care contribuie la inflamarea unor tensiuni etnice, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Marian Vanghelie, preşedintele PSD Sector 5, a propus vineri, după ce a fost ales în această calitate de către Conferinţa organizaţiei, ca săptămâna viitoare să convoace în Bucureşti un miting de susţinere a elevei cu bentiţă tricoloră din Covasna.

"Bentinţa tricoloră" pe blogurile adevarul.ro

Alex Varninschi, jurnalist, scrie pe blogul de pe adevarul.ro: Pistruiata de Harcov. Sau cum a ajuns Sabina mai tare decât Inna

Sever Miu a preluat, pe blogul său, textul lui Stefan Mako de la Casa Jurnalistului: Un jurnalist şcolit în Covasna, despre scandalul bentiţei tricolore

Istoricul Manuel Stănescu a oferit, pe blogul său de pe adevarul.ro, câteva "adevăruri ce trebuie spuse despre români şi maghiari"

Colaboratorul Observatorului Astronomic din Galaţi, Alex Dumitriu, a scris despre naţionalism dintr-o perspectivă cosmică pe blogul său de pe adevarul.ro.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite